Almunja Latvijai nogriež atkāpšanās ceļu
Politika
2009. gada 13. oktobris, 15:54

Almunja Latvijai nogriež atkāpšanās ceļu

Jauns.lv

Pēc tikšanās ar ES ekonomikas un monetāro lietu komisāru Hoakinu Almunju valdošā koalīcija atzīst, ka Latvijai jāpilda starptautiskajiem aizdevējiem dotie solījumi.

Ja vēl nesen daži no koalīcijas partneriem kalkulēja variantus, kā izvairīties no budžeta samazināšanas par 500 miljoniem, tad pēc ES ekonomikas un monetāro lietu komisāra Hoakina Almunjas vizītes mūsu politiķu kareivīgums ir mazinājies.

Almunjas uzstādījums

Almunija aicināja Latviju veikt nepieciešamos budžeta konsolidācijas pasākumus 500 miljonu latu apmērā.

Tikšanās laikā ar Saeimas priekšsēdētāja biedri Solvitu Āboltiņu (JL), Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātiem un Saeimā pārstāvēto politisko partiju frakciju priekšsēdētājiem komisārs akcentēja, ka Latvijai jāsamazina izdevumi un jāpalielina nākamā gada budžeta ieņēmumi uz nodokļu palielināšanas rēķina.

Komisārs stingri uzsvēra, ka Latvijai ir jāpilda uzņemtās saistības.

Almunija uzsvēra, ka nākamā gada budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 8,5% no iekšzemes kopprodukta. Tas, kā tiek panākta fiskālā konsolidācija, ir politiķu rokās.

Runājot par nodokļu paaugstināšanu, komisārs uzsvēra, ka politiķi memorandā atbalstījuši nekustamā īpašuma nodokļa ieviešanu, progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešanu un pievienotās vērtības nodokļa palielināšanu.

Almunija aicināja Latvijas valdību samazināt ekonomikas nesabalansētību, veicot reformas, lai cik sāpīgas tās būtu, jo pretējā gadījumā neviens nevēlēsies Latvijai aizdot naudu.

Almunija arī uzsvēra, ka kardināla hipotekārās kreditēšanas likuma maiņa varētu apgrūtināt turpmāko kreditēšanas procesu un samazināt Latvijas pievilcību ārvalstu investoru acīs. Eiropas komisārs aicināja aktīvāk strādāt pie pasākumiem, lai ieviestu eiro, jo pretējā gadījumā Latvijas kaimiņvalstis aizies stipri priekšā.

Kā ziņots, pēc 17.septembrī notikušās Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) tikšanās ar komisāru Valsts kanceleja informēja, ka Almunija sagaida no Latvijas politiķiem atbildīgus lēmumus un tuvāko nedēļu laikā apmeklēs Latviju.

Komisārs esot gatavs tikties ar visiem politiķiem un Valsts prezidentu Valdi Zatleru, lai vēlreiz skaidrotu programmas, par kurām Latvijas valdība ir vienojusies ar starptautiskajiem aizdevējiem, un nākamā gada budžeta izstrādes nozīmību, to Almunija sacījis Dombrovskim.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā gan bija atturīgāka savā preses paziņojumā par notikušo tikšanos. "Strukturāli pamatotu un ilgtspējīgu pasākumu izlēmīga īstenošana ir izšķiroša, lai Latvija vidējā termiņā nodrošinātu budžeta deficīta samazinājumu un liktu stabilus pamatus izaugsmei. Tāpēc pirms 2010.gada budžeta sagatavošanas ir ļoti būtiski atjaunot nacionālo vienprātību. Ir ļoti svarīgi nodrošināt, lai budžets tiktu koriģēts taisnīgi un bezdarbnieki un sabiedrības neaizsargātās grupas tiktu pasargātas," sacījis ES komisārs.

Komisārs uzskata, ka ES, vairākas bloka dalībvalstis un Starptautiskais Valūtas fonds palīdz ar budžeta līdzsvarošanas aizdevumiem un citiem instrumentiem, taču arī Latvijai nepieciešams veicināt stabilizāciju, lai pēc tam ekonomiku nostādītu uz konkurētspējīgākiem un stiprākiem pamatiem.

Komisārs ir atbildīgs par ES dalībvalstu ekonomiku un budžetu pārraudzību. Komisārs ir atbildīgs arī par finansiālās palīdzības programmu īstenošanu, tostarp par maksājumu bilances aizdevumiem, kādu Latvija saņēmusi 2,2 miljardu eiro apmērā.

Mūsu politiķu viedokļi

"Tās saistības, kuras esam uzņēmušies un parakstījuši, ir jāpilda, un tā ir Latvijas politiķu atbildība, kā mēs izvedīsim valsti no krīzes un atjaunosim uzticību," žurnālistiem sacīja partijas "Jaunais laiks" priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Arī Tautas partija (TP), kura līdz šim paziņoja, ka nevar atbalstīt 500 miljonu latu samazinājumu nākamā gada budžetā, vēl mēģinās rast alternatīvu un runāt ar Eiropas Komisiju. "Taču tā ir maz ticama versija, ka Latvija varēs nepildīt saistības, kuras ir paredzētas memorandā," žurnālistiem norādīja TP frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vents Armands Krauklis.

TP šodien notika divpusēja tikšanās ar Almuniju, pēc kuras TP frakcijas vadītāja Vineta Muižniece aģentūrai LETA sacīja, ka bijusi kļūda sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem sūtīt finanšu ministru Einaru Repši (JL) un viņa komandējums uz Stambulu nav devis panākumus.

"Šķiet, ka vilku mēs ātrāk iemācīsim kļūt par veģetārieti, nekā Repšes kungs aiz skaitļiem pamanīs cilvēku," sacīja Muižniece.

Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem pēc tikšanās ar Almuniju uzsvēra, ka "mēs nedrīkstam palikt muļķi starptautiskās sabiedrības priekšā un Latvija ir atbildīga par to, lai tiktu pieņemts sabalansēts budžets". Brigmanis pauda gandarījumu par saklausīto Almunijas teiktajā, ka budžeta samazinājums nenotiks uz sociāli neaizsargātās sabiedrības daļas rēķina.

Kasjauns.lv, LETA/Foto:LETA