Sabiedrība
2009. gada 19. oktobris, 12:06

2008. gada patriotiskākais uzņēmējs vēlas pamest Latviju

Jauns.lv

Par 2008.gada patriotiskāko uzņēmēju atzītais AS "Liepājas papīrs" prezidents Jānis Vilnītis apsver iespēju pamest Latviju.

Latvijas poligrāfijas izstrādājumu ražotājs "Liepājas papīrs" pārveido uzņēmuma mājaslapu, atsakoties no latviešu valodas un simbolu "lv" interneta adresē aizstājot ar "com". Vilnītis pieļauj iespēju, ka uzņēmumu varētu pārcelt uz citu valsti, raksta "Dienas Bizness".

Ja ražotne būtu vieglāk pārceļama, iespējams, tas varētu notikt jau 2010.gadā.

"Vienīgais, kas šeit vēl notur, ir lokālpatriotisms un apmācīti cilvēki," atzīst Vilnītis.

Pagaidām uzņēmums nolēmis neafišēt piederību Latvijai un pastiprināt aktivitāti eksporta tirgos, cerot nākamgad ārvalstīs sasniegt 60% no apgrozījuma, laikrakstam atklājis Vilnītis.

"Ar Latvijas valsti vairs nevar lepoties," uzskata Vilnītis, norādot, ka sarunās ar potenciālajiem partneriem ārvalstīs uzzinot, ka ražotājs ir no Latvijas, tad spontāna reakcija esot - "jums taču valsts maksātnespēja, ko jūs vispār varat piedāvāt".

Uzņēmums ražošanas izejvielas iepērk ārpus Latvijas, līgumos paredzot pēcapmaksu, taču pēdējā laikā arvien biežāk esot jāsniedz informācija ārvalstu partneru sūtītiem kontrolētājiem, jo pat ilggadēju uzticību grauj kopējais valsts tēls.

"Uzņēmums ir pietiekami stabils, taču esam vērsti uz attīstību, bet valsts iespējas attīstīties atņem," norāda Vilnītis.

Uzņēmuma reģistrēšanai pievilcīgas valstis ir Malta, Luksemburga vai Kipra, savukārt ražošanas attīstībai labus nosacījumus piedāvā Baltkrievija, Polija un Krievija. Pat Skandināvija kļūst pievilcīgāka nodokļu jomā, apgalvo Vilnītis.

"2009.gada sākums bija smags. Cietām lielus zaudējumus Krievijā rubļa devalvācijas dēļ, kā arī bankrotējušo Latvijas klientu dēļ," stāsta Vilnītis. "Liepājas papīram" parādā palicis arī gaļas pārstrādes uzņēmums "Triāls", kas atzīts par maksātnespējīgu, un "Lankalni", kas ir likvidācijas procesā. Kopumā zaudēti aptuveni 100 000 latu. Līdz gada beigām, pateicoties veiksmīgi iekarotam Polijas un Baltkrievijas tirgum, zaudējumus nosegšot, taču peļņu uzņēmums šogad neplāno. Ražošanas apgrozījums šogad samazinājies par aptuveni 10%, deviņos mēnešos sasniedzot divus miljonus latu.

Patlaban uzņēmums izstrādājis projektu, kas paredz ieviest Baltijas valstīs vēl nebijušu poligrāfijas tehnoloģiju. Ja šim projektam izdosies piesaistīt Eiropas struktūrfondu naudu, uzņēmums spers būtisku kvalitatīvu soli. Ja ne - tas varētu būt iemesls meklēt iespējas realizēt šo projektu, piemēram, Polijā. Uzņēmums jau veiksmīgi strādā Polijas tirgū, šogad strauji sācis iekarot Baltkrieviju, sadarbojoties ar lielu vietējo tirgotāju, norāda Vilnītis.

Nākamgad uzņēmums eksportu plāno kāpināt no pašreizējiem 40% līdz 60% no kopējā ražošanas apjoma.

2008.gadā iedzīvotāju balsojumā par Latvijas patriotiskākajiem uzņēmējiem atzīti AS "Liepājas papīrs" valdes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis, SIA "Lāči" īpašnieks Normunds Skauģis un SIA "Lido" īpašnieks Gunārs Ķirsons.

Kā skaidro Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), Latvijas patriots ir uzņēmējs, ar kuru lepojas ne tikai darbinieki un partneri, bet arī sabiedrība kopumā. Viņš ir sabiedriski aktīvs, viņš iedvesmo un viņam ir vīzija par sava uzņēmuma, nozares, reģiona un valsts attīstības perspektīvām.

Latvijas patriotu titulu LDDK piešķir cerībā, ka nākotnē šie cilvēki turpinās būt tikpat patriotiski un uzņēmīgi kā līdz šim un kļūs par Latvijas valsts uzņēmējdarbības leģendām.

LETA/Foto:LETA