Gan pusaudzes, gan omītes metas prostitūcijā
Sabiedrība
2009. gada 23. novembris, 08:22

Gan pusaudzes, gan omītes metas prostitūcijā

Jauns.lv

Bezdarba apstākļos sievietes vecumā no 18 līdz pat 45 un vairāk gadiem atsaucas uz nepārprotamiem prostitūcijas sludinājumiem internetā.

Ceļā uz zemas kvalitātes bordeli

Resursu centrā sievietēm „Marta” vislabāk zināms, ka situācija ir šokējoša, jo ik dienas tiek saņemti zvani no satrauktajām māmiņām, kuras baiļojas par savām meitām - vidusskolniecēm, kas atsaucas uz apšaubāmiem sludinājumiem, kā arī no palīgā saucieni no bordeļos ieslodzītām sievietēm ārvalstīs.  Ja pirms dažiem gadiem sieviešu vervētāji seksa biznesam izmantoja psiholoģiski rafinētas metodes, tagad viņi var nepiepūlēties, jo sievietes kļuvušas neizvēlīgas un atsaucas uz jebkuru piedāvājumu. Turklāt apšaubāmus darba piedāvājums pieņem gan 17 gadu vecas skolu nepabeigušas jaunietes, gan sievietes, kurām jau pāri pusmūžam. 45 gadu vecumā viņas ir gatavas pamest māju, ģimeni, pilnīgi visu un doties uz zemas kvalitātes bordeli jebkurā pasaules malā.

Cilvēku tirdzniecība ir trešā lielākā un visstraujāk augošā noziedzības joma pasaulē. Vairāk nekā 1,8 miljoni bērnu visā pasaulē tiek pakļauti cilvēku tirdzniecībai un seksuālai izmantošanai. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību un mazinātu risku iekļūt tirdzniecības tīklā resursu centrs sievietēm „Marta” sadarbībā ar Ālandu Miera institūtu iesaistīsies kopīgā divu gadu projektā, kura galvenā mērķauditorija ir pusaudži un jaunieši.

Starp Zviedriju un Somiju esošās Ālandu salas aktīvi iesaistās projektā, jo tieši Skandināvijas valstīs pēdējā laikā strauji pieaugusi prostitūcija un seksuālās ekspluatācijas gadījumi. Ņemot vērā, ka Skandināvijas valstīs ekonomiskā krīze jaušama mazāk nekā citur Eiropā, vervētāji sievietes vilina uz bordeļiem Zviedrijā un Somijā, kasjauns.lv pastāstīja  resursu centra sievietēm„Marta” projekta vadītāja Dita Lāce. Popularitāti nav zaudējusi arī Vācija, Nīderlande, Itālija. Policijai nav noslēpums, ka šajās valstīs pret  prostitūtām nereti notiek dažādi noziegumi – viņas piekauj, izvaro, atņem naudu.

Tic bordeļa saimniecei nevis vecākiem

Interneta sludinājumu portāli ir pilni ar nepārprotamiem un mazāk tiešiem sludinājumiem, kas būtībā aicina darbā seksa biznesā. Rajonu avīzītēs blakus bērnu sludinājumam ar aizkustinošu dzejolīti un apsveikumam ražīga darba jubilejā ir ciniskas rindas, kas aicina sievietes vecumā no 18 - 35 gadiem izklaidēt viesus bārā Vācijā vai dejot kaut kur Kiprā. Starpnieku mērķis nereti ir sievietes no reģioniem, jo laukos darba iespējas ir tuvu nullei.

Lāce atceras gadījumu, kad kāda māmiņa izmisusi vērsusies centrā ar lūgumu kaut ko darīt, lai atturētu meitu no iesaistīšanās seksa biznesā. „Meitene internetā izlasījusi sludinājumu, kas aicina tā kā uz kursiem, pieredzes apmaiņu, mācībām, bet diezgan apšaubāmā veidā. Viņa sazinājusies pa minēto tālruni un „pieredzes apmaiņas” iespējas radušās te Amsterdamā, te Īrijā. Viss bija skaidrs kas tās par mācībām. Šajā gadījumā mammai nācās pat iesaistīt policiju, lai atturētu meitu spert neapdomīgo soli,” stāsta Lāce. Pirms kāda laika uz resursu centru piezvanījusi sieviete un paspējusi tikai pateikt, ka atrodas bordelī Vācijā un lai viņai palīdz. „Marta” sazinājusies ar policiju, kas tālāk iesaistīja sievietes meklēšanā interpolu. „Šīs lietas parasti ir ļoti samudžinātas un komplicētas. Šajā gadījumā sievietei ir pazudis vai nozagts bērns. Arī citos gadījumos bez piespiedu prostitūcijas ir vēl citu noziegumu pēdas,” saka projekta vadītāja. „Pirms skolas beigšanas meitenes internetā meklē darba sludinājumus ārzemēs un ir gatavas noticēt mistiskajiem bordeļu saimnieku solījumiem. Savukārt attiecības ar vecākiem pusaudžu vecumā mēdz būt sakāpinātas, jaunieši neuzticas tuviniekiem, kas nespēj ietekmēt viņu lēmumu. Tieši tāpēc mūsu projekts galvenokārt ir vērsts uz jauniešiem.”

Bezsmadzeņu bārbijas mačo večiem

Pēc modeļa, kas jau darbojas Ālandu salās, Baltkrievijā, Kaļiņingradā un Lietuvā, arī Latvijā tiks veidotas grupas ar līderiem priekšgalā, kurās skolēni runās par savām problēmām, neveiksmēm, vēlmēm un risinājumiem.

Peļņas nolūkos sabiedriskajā telpā mediji kultivē meitenes - sievietes kā primitīvas Bārbijas modeli.  Tiek tēlots, ka viņas vienīgā misija ir zināt kā desmit veidos apmierināt vīrieti un jau no 12 gadu vecuma izskatīties seksīgai. Savukārt zēniem jābūt brutāliem bezsmadzeņu mačo, kas braucot pārsniedz ātrumu un pret sievieti izturas kā pret īpašumu. Mēs zinām cik ļoti šie modeļi ietekmē pusaudžus un jauniešus un tas nebūt neveicina veselīgas sabiedrības veidošanos. Projekta ietvaros runāsim par to, ka meitenei nebūt nav jābūt tādai kā attēlots glancētos sieviešu žurnālos, ka viņas uzdevums nav būt par seksuālu laupījumu vīrietim un vienīgais ceļš uz laimi nav caur gultu, stāsta Lāce.  Ideālais modelis ir meitene biezpiengalva bez smadzenēm, jo priekš kam an smadzenes, ja ir citas ķermeņa daļas...

Eksperti norāda, ka  medijos uz meitenēm tiek izdarīts spiediens nodarboties ar seksu. Viņuprāt, pakļaušanās tradicionālajām, sabiedrībā plaši kultivētajām dzimumu lomām rada nopietnu risku jauniešu dzīves stila izvēlē. Tuvāko mēnešu laikā centrālajā Baltijas reģionā tiks uzsākti vēl 27 starptautiski projekti.

Evija Hauka