Piemineklis Norai Bumbierei „aizkavējas”
Sabiedrība
2009. gada 19. decembris, 10:02

Piemineklis Norai Bumbierei „aizkavējas”

Jauns.lv

Izcilās latviešu estrādes dziedātājas Noras Bumbieres (1947. – 1994.) māsa Māra Zustrupa paziņojusi, ka kārtējo reizi tiek atlikta māksliniecei veltītā pieminekļa atklāšana. Bija paredzēts, ka piemineklis tiks atklāts 13. martā...

Jau pāris gadus jelgavnieki spriež par pieminekli Bumbierei viņas dzimtajā pilsētā. Ir nodibināts speciāls Zustrupas vadīts fonds, kas rūpējas par pieminekļa uzstādīšanu un ziedojumu vākšanu. Ir bijuši vairāki pieminekļa varianti un konkursi. Tomēr, pēc visa spriežot, līdz tā atklāšanai vēl būs jāpagaida.

Bumbieres pieminekļa atklāšanas datums jau ir paziņots – tas notiks viņas dzimšanas dienā 13. martā. Tikai par gadu, kurā tas notiks, nav nekādas skaidrības.

2008. gada nogalē presē pavīdēja ziņa, ka pieminekli jau izgatavo tēlnieks Pauls Jaunzems. Tēlnieks 2008. gada novembrī laikrakstam „Latvijas Avīze” teica:

„Veidoju divarpus metru augstu piemiņas zīmi dziedātājai Norai Bumbierei. To atklāt iecerēts (2009. gada) 13. martā, Noras dzimšanas dienā. Akmens skulptūras idejas pamatā ir stilizēts puķu pušķis – klausītāju veltījums dziedātājai par viņas skatuves mūžu. Akmens tēls būs simbolisks – nevīstošu ziedu buķete. Žūrija jau akceptējusi šo veidolu, patlaban jāsaskaņo jautājums par konkrētu vietu. Tā iecerēta Jelgavā Centra parkā pie kultūras nama.”

2008. gadā Jelgavā izvērtās arī asas diskusijas, kur izvietot pieminekli. Sākumā bija iecerēts to uzstādīt Pils parkā iepretim Jelgavas pilij, kurā atrodas Lauksaimniecības universitāte. Tomēr universitātes rektors iebilda pret šo nodomu, jo universitāte „vairāk saistās ar zinātni, nevis mākslu”.

Jaunzema veidoto pieminekli tomēr neuzstādīja un šī gada vasarā notika iedzīvotāju aptauja par iespējamo pieminekļa izskatu. Bumbieres fonda mājaslapā norabumbiere.lv ir rakstīts, ka „pieminekļa ideja ir skulptūrā atveidota ziedu buķete, kas simbolizē klausītāju pateicību Noras radošajam skatuves mūžam, jo ziedu sniegšana skatuves māksliniekam, ir kā hrestomātisks atzinības, cieņas un mīlestības apliecinājums. Nevīstošie ziedi akmenī simboliski izsaka domu, ka Noras dziesmas dzīvo pāri laikam.”

Pēc visa spriežot, Bumbieres pieminekļa izskats jau bija izvēlēts pirms aptaujas un pats piemineklis jau tapa.

Šī gada vasarā tika paziņots kārtējais pieminekļa atklāšanas datums – 2010. gada 13. marts. Tika aktīvi vākti ziedojumi. Lielāko pienesumu – 3000 latu deva nule kā notikušā televīzijas šova „Koru kari 2” labdarības ziedojums, kura iniciators bija Jelgavas kora vadītājs Žoržs Siksna.

Papildus „Koru karu 2” laikā iegūtajiem līdzekļiem vēl esot savākti tikai 532 lati. Bet minimālās pieminekļa izmaksas ir 8000 latu.

Tādēļ Bumbieres māsa Zustrupa ir paziņojusi: „Izskatās, ka priekšā vēl ir neizsakāmi ilgs laiks, kas paies, lai īstenotu šo ieceri”. Turklāt no „Koru kara 2” raidījumiem, kur balsotāju līdzekļi atvēlēti vienādās daļās visu koru labdarības mērķiem, iegūtie līdzekļi līdz Bumbieres fondam nonāks tikai nākamā gada sākumā. Tādējādi pieminekli Bumbierei nu nekādi nebūs iespējams atklāt 2010. gada 13. martā.

Elmārs Barkāns/Foto: norabumbiere.lv