Augstākā tiesa apmierina Kargina dēla prasību pret "Revertu" par 15 miljonu eiro piedziņu
AT nolēma piedzīt Karginam par labu termiņa noguldījuma pamatsummu 15 000 000 eiro, valsts nodevu 10 687 eiro un izdevumus par advokāta palīdzību 18 150 eiro.
112
2016. gada 14. jūnijs, 12:59

Augstākā tiesa apmierina Kargina dēla prasību pret "Revertu" par 15 miljonu eiro piedziņu

Jauns.lv

Augstākā tiesa (AT) apmierinājusi bijušā AS "Parex banka" akcionāra Valērija Kargina dēla Rema Kargina prasību pret AS "Reverta" un viņam par labu piedzinusi vairāk nekā 15 miljonus eiro.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā  informēja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece, tiesa 13.jūnijā apmierināja Kargina prasību pret "Revertu" par termiņa noguldījuma piedziņu. Līdz ar to AT nolēma piedzīt Karginam par labu termiņa noguldījuma pamatsummu 15 000 000 eiro, valsts nodevu 10 687 eiro un izdevumus par advokāta palīdzību 18 150 eiro.

AT nolēma izbeigt tiesvedību prasībā pret "Revertu" par līguma un papildu vienošanās pie līguma izbeigšanu.

"Par šādu spriedumu pašlaik varam izteikt tikai savu izbrīnu, jo ir pasludināts tikai saīsinātais spriedums, kura teksts mums vēl nav pieejams. Gaidām to ar lielu interesi, jo šajā lietā esošie divi tiesneši bija tās tiesas sastāvā, kas analogā lietā Ņinas Kondratjevas prasību noraidīja," tā  spriedumu komentēja "Revertas" pārstāvis Agris Bitāns.

Advokāts norādīja, ka gadījumā, ja šāds spriedums paliks spēkā, tad tas "būtiski skars valsts un līdz ar to arī nodokļu maksātāju intereses" - esošā tiesas sprieduma izpildes rezultātā 15 miljoni eiro no "Revertas" atgūtajiem naudas līdzekļiem tiks samaksāti bijušā "Parex bankas" akcionāra ģimenei, nevis iemaksāti valsts budžetā. Bitāns skaidro, ka šādas summas izmaksa no Eiropas Komisijas puses, visticamāk, tiks atzīta par nelikumīgu valsts atbalstu "un šādā gadījumā ir jārēķinās ar nopietnām sankcijām".

"Skaidrs, ka pēc pilna sprieduma saņemšanas "Reverta" to pārsūdzēs," rezumēja advokāts.

Jau ziņots, ka 2014.gada 1.jūlijā spēkā stājās grozījumi Komercdarbības atbalsta kontroles likumā, kuri paredzēja "Revertas" pakārtotās saistības jeb subordinēto kapitālu un procentu maksājumus veikt tikai pēc pilnīgas valsts atbalsta atmaksas.

Grozījumi Komercdarbības atbalsta kontroles likumā paredzēja, ka gadījumā, ja komercsabiedrība, kura nonākusi finansiālās grūtībās, saskaņā ar komercdarbības atbalstu regulējošiem normatīvajiem aktiem saņem atbalstu, tad no komercdarbības atbalsta piešķiršanas brīža līdz atbalsta sniegšanas beigām, ievērojot Eiropas Komisijas lēmumā vai nacionālajā normatīvajā aktā par atbalsta piešķiršanu noteikto, neatkarīgi no komercsabiedrības spēkā esošajām juridiskajām saistībām komercsabiedrībai ir aizliegts pildīt pakārtotās saistības (tostarp aizliegts atmaksāt aizdevumu, aprēķināt, uzkrāt vai izmaksāt par šādu aizdevumu procentus vai citu atlīdzību) neatkarīgi no pakārtoto saistību nodibināšanas brīža.

Savukārt Satversmes tiesa pērn lēma, ka norma par procentu maksājumu apturēšanu no komercsabiedrības, kas nonākusi finansiālās grūtībās un saņem valsts atbalstu, atbilst valsts pamatlikumam. Lieta bija ierosināta pēc Kargina dēla Maksima Kargina un otra bijušā bankas īpašnieka Viktora Krasovicka pieteikuma.


LETA / Foto: Lita Krone/LETA