1dienas
19stundas
26minūtes
31sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Izraudzīts nosaukums grāmatai par Vīķi-Freibergu
Sabiedrība

Izraudzīts nosaukums grāmatai par Vīķi-Freibergu

Jauns.lv

Beidzot izraudzīts nosaukums topošajai grāmatai par eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu. No daudzajiem iesūtītajiem variantiem izvēlēts šāds nosaukums – "Va(i)ras virtuve".

Izraudzīts nosaukums grāmatai par Vīķi-Freibergu...

Somiņa tiks nosūtīts Jelgavā dzīvojošajam Voldemāram Fridriham Gothardam, kurš saskaņā ar publiskotām ziņām izmeklējis Latvijas nacionālās pretestības simbola Gunāra Astras krimināllietu, bijis LPSR Valsts drošības komitejas 5.daļas 1.nodaļas priekšnieks un īpaši specializējies latviešu emigrācijas izstrādē, - tātad vismaz neklātienē bijis labi pazīstams arī ar topošās grāmatas galveno varoni, skaidro "Baltic Screen".

Konkursam tika iesūtīts daudz priekšlikumu. Daļa ierosinājumu bija saistīti ar vārdu Vaira, piemēram, "Vaira, kas visu atvaira", "Vairas ēnā", "StarpVaira", "Vairaskāre", "Vairmāka", "Vairākas Vairas", "Izvairīgā Vaira" u.c. Daudzi priekšlikumi bija saistīti ar eksprezidentes dainu pētījumiem.

Starp priekšlikumiem bija arī visai amizanti, piemēram, "Niere sviestā", "Šobrīd paklusēt nebūtu varonīgi, bet godīgi gan!", "Vau vau", "Dibenā", "Ar trakumsērgu slimas lapsas pirmsnāves epilepsijas lēkmes gļuki", "Brauciet tak' ar dēlu Kalvīti atpakaļ uz Kanādu ķērpjus lasīt", "Lapsas žults", "Nu, iet atkal vaļā!" u.c.

Kā ziņots, izdevniecība "Baltic Screen" plāno izdot grāmatu par Vīķes-Freibergas biogrāfijas līdz šim neatklātām lappusēm. Pati Vīķe-Freiberga publiski šo darbu nodēvējusi par "ķengu grāmatu".

"Baltic Screen" uzskata, ka Vīķes-Freibergas gadiem Latvijas varas virtuvē un arī laikam pirms tam ir veltītas vairākas grāmatas, bet, tikai ar dažiem izņēmumiem, tās pārsvarā ir bijušas atklāti vai slēpti glaimojošas.

Tikmēr uzsākta kampaņa "pret Vīķes-Freibergas nomelnošanu". Ir uzsākta atbalsta kustība un izveidota mājaslapa internetā "www.rokasnost.com", kurā pausta apņemšanās "aizstāvēt savu tautas prezidenti".

"Nav noslēpums, ka jau ir sākusies pēdējā, izšķirošā kauja par Latviju. Aizsākot bezprincipiālu nomelnošanas kampaņu, tās nezināmie, bet skaidri nojaušamie pasūtītāji un organizētāji par savu mērķi ir izvēlējušies nevienu citu, kā vienu no Latvijas visu laiku nozīmīgākajām personībām - Vairu Vīķi-Freibergu. Mēs esam pagaidām neliela, bet apņēmības pilna iniciatīvas grupa, kura negatavojas ar to samierināties arī laikā, kad lielākajai latviešu tautas daļai izdzīvošanas jautājumi aizmiglojuši skatu uz patiesi valstiskiem, visas mūsu nācijas izdzīvošanas jautājumiem," norāda kustības iniciatori.

"Ar šo paziņojumu mēs apliecinām, ka sāksim aktīvu darbību, lai jau vistuvākajā laikā dotu izlēmīgu pretsparu nomelnotājiem. No vārdiem mēs jau vistuvākajā laikā pāriesim pie darbiem. Mēs apņemamies rīkoties, lai laikā, kad gļēvi klusē kā lielākā daļa politiķu, tā inteliģence, ar izšķirīgu rīcību aizstāvētu savu tautas prezidenti."

Iniciatīvas grupa norāda, ka pirmais solis ir interneta mājaslapas atklāšana, lai ar tās palīdzību vāktu parakstus eksprezidentes atbalstam, kā arī "atklātu sabiedrībai acis uz viņas nomelnotājiem un to patiesajiem motīviem".

Viena no atbalsta grupas dalībniecēm Zita Gorbejeva aģentūrai LETA nevēlējās atklāt citu aktīvistu vārdus, skaidrojot, ka atbalsta kampaņu rīko "jaunieši, privātpersonas, parasti cilvēki", kuri nepieder nevienam politiskajam spēkam.

"Baltic Screen" autors Lato Lapsa Vīķes-Freibergas atbalsta grupai novēlēja veiksmi. "Galvenais ir cīnīties pret grāmatu, kamēr grāmata vēl nav iznākusi," ironiski sacīja žurnālists, kuram šīs aktivitātes atgādina padomju laikus.

Savdabīgi "Baltic Screen" aktivitātes novērtējis Vīķes-Freibergas dzīvesbiedrs Imants Freibergs. Izdevēji saņēmuši viņa e-pastu, kurā, komentējot izteiktos 167 priekšlikumus jaunās grāmatas nosaukumam, izteikta dzēlīga piezīme, ka, iespējams, lielāko daļu izgudrojis pats izdevējs.

LETA/foto:LETA