Sabiedrība
2010. gada 23. marts, 18:38

Palielina izglītības iestāžu pienākumus alkohola un narkotiku izskaušanā skolās

Jauns.lv

Šodien valdība apstiprināja kārtību, kādā nodrošināma izglītojamo profilaktiskā veselības aprūpe un pirmās palīdzības pieejamība izglītības iestādēs, kurā palielināti izglītības iestāžu pienākumi alkohola un narkotiku izskaušanā skolās.

Noteikumi paredz, ka izglītības iestādei būs jāizstrādā kārtība - atsevišķs rīcības plāns vai sadaļa izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumos, kā rīkoties, ja izglītības iestādē ir notikusi alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo vai citu apreibinošo vielu lietošana, glabāšana vai izplatīšana.

Kopā ar noteikumiem Izglītības un zinātnes ministrija izstrādājusi arī paraugplānu, kurā noteikta konkrēta rīcība un atbildīgās personas, kā arī aprakstīta visu iesaistīto institūciju sadarbība atkarības vielu lietošanas apkarošanā.

Piemēram, paraugplānā noteikts, ka, ja tiek konstatēts vai ir aizdomas par to, ka skolēns lietojis, glabājis vai izplatījis atkarību izraisošas vielas, tūlīt jāveic izglītojamā veselības stāvokļa novērtēšana, iestādes vadītāja informēšana par notikušo, jāveic pārrunas ar izglītojamo un nepieciešamības gadījumā jānodrošina neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes izsaukšana.

Starp tūlītējiem pasākumiem ir arī vecāku informēšana un nepieciešamības gadījumā izsaukšana uz skolu, un, rodoties aizdomām vai konstatējot narkotisko narkotisko un psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un realizēšanu vai narkotisko un psihotropo vielu lietošanu bez ārsta nozīmējuma, jāizsauc Valsts policija.

Valdības apstiprinātajos noteikumos noteikta arī izglītības iestādes vadītāja atbildība attiecībā uz skolēnu profilaktiskās veselības aprūpes un pirmās palīdzības pieejamības nodrošināšanu izglītības iestādēs, tostarp - veselīga uztura principu īstenošanu un kontroli, kā arī konsultācijas pedagogiem veselīga dzīvesveida un veselību veicinošu un higiēnas pasākumu popularizēšanā.

Jaunajos noteikumos vairs nav iekļautas prasības speciālista - māsas vai ārsta palīga kabinetam, jo tas ir noteikts spēkā esošos noteikumos par obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm un to struktūrvienībām. Tāpat nav iekļautas prasības aptieciņas saturam pirmās palīdzības sniegšanai, jo to nosaka noteikumi par kārtību, kādā nodrošina apmācību pirmās palīdzības sniegšanā, un pirmās palīdzības sniegšanai nepieciešamo medicīnisko materiālu minimumu.

LETA