Sabiedrība
2010. gada 27. marts, 15:01

Partiju pasūtītie pētījumi liecina par TB/LNNK saderību ar ZZS

Jauns.lv

Vairāki pētījumi liecina, ka, startējot kopā ar "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB.LNNK), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) varētu gūt vēl labākus rezultātus vēlēšanās, lai gan ZZS reitings ļautu tai pārliecinoši startēt arī ar atsevišķu sarakstu, laikrakstam "Diena" atzinis viens no ZZS līderiem Augusts Brigmanis.

Arī TB/LNNK priekšsēža vietnieks Gaidis Bērziņš apstiprinājis - pēc partijas pasūtījuma veiktajā aptaujā TB/LNNK vēlētājs atzinīgāk vērtē sadarbību ar ZZS nekā ar "Vienotību", un arī "zaļo zemnieku" vēlētājam "tēvzemieši" ir pieņemami.

Jau ilgāku laiku notiek "tēvzemiešu" sarunas ar "Vienotību", kuras valdes loceklis Edgars Jaunups apstiprināja, ka vismaz "Jaunais laiks" (JL) vēlas redzēt "Vienotības" sarakstā arī TB/LNNK pārstāvjus un slēgt atsevišķu līgumu ar TB/LNNK kā partiju, ko kā svarīgu priekšnoteikumu ir minējis "tēvzemiešu" līderis Roberts Zīle. Arī Bērziņš atbalsta sadarbību ar "Vienotību" vēlēšanās, pesimistiski vērtējot iespēju startēt atsevišķi.

TB/LNNK kongress notiks 17.aprīlī, bet partijas vadība pieļāva, ka tajā netiks pieņemts lēmums par sabiedrotajiem vēlēšanām, deleģējot to izlemt valdei un domei.

Brigmanis apstiprinājis, ka sarunas ar TB/LNNK vēl varētu notikt un "mūsu durvis vēl nav aizvērtas". Lai gan Zīle un Bērziņš vairāk skatās "Vienotības" virzienā, frakcijas priekšsēdis Māris Grīnblats atzina, ka nesenā Sarmītes Ēlertes intervija krievu presē liecina, ka TB/LNNK apvienībā nemaz nav tik gaidīta, jo intervijā izskanējis prieks, ka "tēvzemieši" nav iekļuvuši Rīgas domē.

"Vai mēs varam sēsties vienās kamanās, ja tūlīt grūž no tām laukā," teicis Grīnblats. Viņš pieļāvis - ja "Vienotības" vēlētāji TB/LNNK nepieņem, tad partijas cilvēkus kopējā sarakstā varētu arī svītrot. TB/LNNK notiek sarunas arī ar "Visu Latvijai!" (VL) kā ideoloģiski radniecīgu politisko spēku, bet jau minētā aptauja parādījusi, ka VL vēlētājs ir diezgan negatīvi noskaņots pret visām vecajām varas partijām.

TB/LNNK ir vienīgā labējā partija, kas bijusi visās Saeimās kopš 1993.gada, tagad tās frakcijā Saeimā ir tikai pieci deputāti un partija piedzīvojusi popularitātes kritumu. "Latvijas faktu" martā veiktajā aptaujā par TB/LNNK balsotu 2,4% aptaujāto, par "Visu Latvijai!" - 2,7%, bet par ZZS - 7,6%. TB/LNNK atrodas grūtākā situācijā, iespējams, arī tāpēc, ka tās līderis EP deputāts Zīle strādā Briselē. Viņš gan piedalās koalīcijas sēdēs un arī Latviju pārstāv mediju diskusijās, bet, visticamāk, nevar daudz laika veltīt partijas darba organizēšanai.

LETA