Sabiedrība
2010. gada 9. aprīlis, 16:36

Aviokompānijas bijušo prezidentu tur aizdomās par savas slepkavības mēģinājuma inscenējumu

Jauns.lv

Aviopārvadājumu un lidaparātu apkopes kompānijas "Konkors" bijušais prezidents Sergejs Ratņikovs tiek turēts aizdomās par savas slepkavības mēģinājuma inscenējumu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Jūrmalas pilsētas tiesa šodien atteikusi viņu apcietināt, aģentūrai LETA apstiprināja tiesā. Policija Ratņikovam piemērojusi ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli. Patlaban 1956.gadā dzimušais Ratņikovs atrodas slimnīcā.

Ratņikovs iepriekš policijai bija ziņojis, ka viņa virzienā 19.februāra vakarā Jūrmalā raidīti vairāki šāvieni. Policija sāka kriminālprocesu, kura gaitā pētīja vairākas, šādiem gadījumiem standarta versijas, tostarp arī iespēju, ka uzbrukums ir inscenēts.

Šis nav pirmais gadījums, kad Jūrmalas policija saskaras ar iespējamu apšaudes inscenējumu. Savulaik Igors Kobliņecs policistiem stāstīja, kā uz viņa "džipu" no pretimbraucošas automašīnas šāvuši nezināmi uzbrucēji. Vēlāk lieta par slepkavības mēģinājumu tika izbeigta un ierosināta krimināllieta pret pašu Kobliņecu par apzinātu nepatiesu ziņojuma sniegšanu. Arī šī lieta gan drīz tika izbeigta, jo neizdevās savākt pierādījumus Kobliņeca vainai.

No drošiem avotiem tiesībsargājošajās iestādēs aģentūra LETA uzzināja, ka, pēc Ratņikova stāstītā, vairāki šāvieni viņa virzienā raidīti brīdī, kad savas privātmājas pagalmā kāpis ārā no automašīnas "Toyota Land Cruiser". Lodes caururbušas spēkrata aizmugurējo logu, bet uzņēmējam esot izdevies paslēpties mājā.

Ratņikovs aģentūrai LETA iepriekš komentārus nevēlējās sniegt, jo izmeklēšana lietā esot tikai sākusies.

Saskaņā ar aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju Ratņikovam izmeklētāji inkriminē Krimināllikuma (KL) 298.panta 2.daļā, 300.panta 2.daļā un 233.panta 2.daļā paredzētos noziedzīgos nodarījumus.

KL 298.pants ir par apzināti nepatiesu ziņojumu, 300.pants - par apzināti nepatiesu liecību, atzinumu, tulkojumu un paskaidrojumu, bet KL 233.pants - par šaujamieroču un munīcijas aprites noteikumu pārkāpšanu.

Kā ziņots, Ratņikovs ar bijušo partneri - Baltkrievijas ieroču eksportētāja "BelTechExport" padomes locekli Aleksandru Sadovoju - februārī uzsāka cīņu par ietekmi uzņēmumā "Konkors", kas līdz tam viņiem piederēja līdzīgās daļās. Kopš šā gada 4.februāra 100% uzņēmuma īpašnieks ir Sadovojs, taču Ratņikovs noliedz, ka būtu notikusi daļu pārdošana.

Valsts policijas (VP) Ekonomikas policijas pārvaldē pēc Ratņikova iesnieguma saistībā ar "Konkors" īpašnieku maiņu sākts kriminālprocess par krāpšanu lielā apmērā.

Sadovoja interešu aizstāvis advokāts Ainārs Platacis aģentūrai LETA iepriekš noliedza apgalvojumus par viltojumiem. "Kur nu tik rupji, kur tik rupji..." sacīja advokāts. Sadovojs viņam esot uzrādījis pirkuma līgumu, uz kura pamata kļuvis par vienīgo "Konkors" īpašnieku.

Savukārt, jautāts par Ratņikova iespējamo slepkavības mēģinājumu, Platacis aģentūrai LETA pauda pārliecību, ka "tas viss ir teātris, tas viss ir inscenējums, un inscenējums ar vienu mērķi - lai nomelnotu manu klientu Sadovoja kungu un lai panāktu pret viņu kaut kādu drošības līdzekļa piemērošanu, un tas ir viss".

"Neatkarīgi no tā, vai tas ir Ratņikovs vai Sadovojs, no manas advokāta pieredzes es jums droši varu pateikt: ja cilvēkam nav miesas bojājumu, tad, piedodiet, tas viss ir teātris un šovs. Es domāju, ka tas ir viennozīmīgi," aģentūrai LETA sacīja Platacis.

Advokāts arī norādīja, ka Ratņikovam patlaban esot "tik daudz finansiāla rakstura problēmu, ka viņš ir gatavs uz jebkādiem stiķiem un niķiem, lai tikai radītu kaut kādu mocekļa tēlu un mocekļa oreolu ap sevi". Turklāt Platacis piebilda, ka, piemēram, Sadovojam "absolūti nav un nevar būt nekāda sakara ar tik tumšām un netīrām lietām, viņam pietiek tiesisku, juridiski korektu metožu, lai Ratņikova kungu pieliktu pie vietas, un viņam nav vajadzīgi šādi krimināla rakstura noziedzīgi nodarījumi."

LETA