Slepenais „savstarpējās draudzības līgums” starp Brjansku un Rīgu
Sabiedrība
2010. gada 1. jūnijs, 22:01

Slepenais „savstarpējās draudzības līgums” starp Brjansku un Rīgu

Jauns.lv

Krievijas pilsēta Brjanska vēlas kļūt par Rīgas sadraudzības pilsētu. Vienīgi Rīgā neviens par to neko nezina. Rīgas domē rausta plecus un saka, ka neizprot brjanskiešu kvēlās draudzības jūtas.

Pirms dažām dienām Brjanskas ziņu portālos parādījās vēsts par kārtējo Brjanskas pilsētas padomes sēdi, kurā teikts:

„Latvijas galvaspilsēta var kļūt par 11 Brjanskas sadraudzības pilsētu. Rīgas domes aicinājums par partnerattiecību nodibināšanu ar Brjansku tika izskatīts un atbalstīts Brjanskas Tautas deputātu sēdē 26. maijā.

Rīdzinieku aicinājumā īpaši uzsvērts, ka Brjanska ir trešā Krievijas pilsēta pēc Maskavas un Sanktpēterburgas, ar kuru Rīga grib slēgt sadarbības līgumu. Deputāti pieņēma lēmumu par sadarbības līguma slēgšanu ar Rīgu.”

Kasjauns.lv vērsās Rīgas domē ar jautājumu, kas tad īsti no Rīgas puses izteicis šādu piedāvājumu, jo līdz šim publiskajā telpā nekas nebija dzirdēts, ka Latvijas galvaspilsēta vēlas cieši draudzēties tieši ar šo Rietumkrievijas pilsētu. Rīgas domes Ārlietu daļā neviens neko nezināja...

Vairumam rīdzinieku Brjanskas vārds neko īpaši neizsaka. Brjanskas apgabalā ir dzimis odiozais PCTVL Saeimas deputāts Vladimirs Buzajevs. Droši vien tāpēc viens otrs latviešu nacionālists skaļi pieprasa krievu imperiālistiskos šovinistus izsūtīt tā patālāk no Latvijas, kā vienu no vispiemērotākajām vietām atzīstot Brjanskas mežus.

Brajnska atmiņā iespiedusies arī vienam no Latvijas miljonāriem, lielajam zemes īpašniekam un uzņēmējam Gatim Saknītim, kurš kādā intervijā atceras, ka savulaik par „laupīšanas uzbrukumu” nonācis Brjanskas cietumā. Kā šī perioda spilgtākos iespaidus viņš uzsver to, ka tieši Brjanskā iemācījies krievu valodu un apguvis cietumnieku žargonu,

Iespējams, ka Brjansku par sadraudzības pilsētu vēlas redzēt tieši Rīgas mērs Nils Ušakovs, jo šajā pilsētā viņa vārdā ir nosaukta gan iela, gan šķērsiela. Tomēr jāatgādina, ka Ušakova iela un šķērsiela Brjanskā savu vārdu ieguvusi nevis, pateicoties Rīgas galvenajam rātskungam, bet gan ievērojamajam Krievijas karavadonim – admirālim Fjodoram Ušakovam (1745. – 1817.).

Rīgas mēra preses sekretāre Anna Kononova kasjauns.lv teica, ka neviens Rīgas domes pārstāvis neesot Brjanskai izteicis piedāvājumu kļūt par Rīgas sadraudzības pilsētu, arī draudzības piedāvājumi no brjanskaiešiem Rīgas domē līdz šim nav saņemti.

Ir iespējami tikai divi varianti. Vai nu Brjanskas deputāti ir saspieduši galvu durvīs vai arī Rīgas Rātsnamā tiek gatavots slepens savstarpējās palīdzības un neuzbrukšanas pakts.

Elmārs Barkāns