„Saskaņas centra” deputāti kavē 20 000 latu piešķiršanu Okupācijas muzejam
Sabiedrība

„Saskaņas centra” deputāti kavē 20 000 latu piešķiršanu Okupācijas muzejam

Jauns.lv

Pēc "Saskaņas centrs" deputātes Olgas Veidiņas priekšlikuma deputāti nolēma atlikt jautājuma izskatīšanu par 20 000 latu piešķiršanu Latvijas Okupācijas muzejam.

„Saskaņas centra” deputāti kavē 20 000 latu piešķi...

­

Rīgas mērs Nils Ušakovs Okupācijas muzeja apmeklējuma laikā 2009. gada 20. oktobrī.
Rīgas mērs Nils Ušakovs Okupācijas muzeja apmeklējuma laikā 2009. gada 20. oktobrī.

Veidiņa norādīja, ka vēloties iegūt sīkāku informāciju par plānotajiem tēriņiem, un ieteica jautājuma izskatīšanu atlikt uz nedēļu, pieaicinot muzeja vadību. Deputāte gan nepaskaidroja, kas viņai tieši nav skaidrs un ko nevar atrast izskatāmajam jautājumam pievienotajos materiālos.

Pret šo priekšlikumu iebilda partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) deputāts Jānis Mārtiņš Zandbergs, kurš norādīja, ka muzejs jau sen šos līdzekļus gaidot, visi plānotie izdevumi esot norādīti komitejas materiālos, tādēļ jautājumu atlikt neesot nekādas vajadzības.

Par jautājuma saglabāšanu komitejas darba kārtībā balsoja tikai opozīcijas deputāti - Zandbergs, Dainis Stalts (PS), Ieva Akuratere (PS), Baiba Brigmane (JL) un Lita Beire (JL), bet to neatbalstīja Veidiņa, Jefimijs Klementjevs (SC), Igors Kuzmuks (SC), Ruslans Pankratovs (SC), Svetlana Savicka (SC), Jānis Šmits (LPP/LC) un komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC).

Muzejs lūdza ar 15 200 latiem atbalstīt muzeja grāmatas "Latvijas Okupācijas muzejs 1940-1991" tulkojumu un izdošanu krievu valodā. Līdzekļus paredzēts izlietot 260 lapaspušu teksta tulkojumam krievu valodā, satura redakcijai un korektūrai, mākslinieciskajam iekārtojumam, maketēšanai, drukāšanai un iesiešanai cietos vākos.

Grāmatas kopējā tirāža ir 1500 eksemplāru, no tiem 147 grāmatas paredzēts dāvināt Rīgas skolām.

Muzejs arī lūdza piešķirt 4045 latus izglītības programmai, kuras laikā paredzēts sagatavot ceļojošās izstādes "Latvija 1939-1991: no okupācijas līdz brīvībai" jaunu redakciju un izgatavot divus komplektus, lai šīs izstādes eksponētu Rīgas skolās, kā arī sagatavot jaunu ceļojošo izstādi par 2.pasaules karu. Līdzekļi paredzēti autorhonorāriem, maketēšanai un drukāšanai.

Pieaugušo izglītībai muzejs lūdz 755 latus. Plānoti 12 vēsturiskas tematikas filmu seansi muzeja telpās trešdienu vakaros pēc ekspozīcijas slēgšanas. Ieeja uz filmām būs bez maksas. Līdzekļi paredzēti audioreklāmai Latvijas Radio un atlīdzībai personālam.

Līdzekļus plānots piešķirt no Rīgas pilsētas kultūras stratēģijas programmas.

Latvijas Okupācijas muzejs ir valsts akreditēts privāts muzejs, dibināts 1993.gadā. Muzeju uztur un pārvalda sabiedriskā labuma organizācija - Latvijas Okupācijas muzeja biedrība. Muzeja izdevumus galvenokārt sedz ziedojumi. No 1997.gada līdz 2009.gadam muzejs saņēmis finansiālu atbalstu 20% līdz 26% apmērā no gada izdevumiem.

Muzejs ik gadu uzņem vairāk nekā 100 000 apmeklētāju, no kuriem 70 000 ir ārvalstu tūristi.

LETA/Foto:LETA

­