Alus degustācijas rezultāti šokē rīkotājus
Sabiedrība
2010. gada 22. jūnijā, 13:07

Alus degustācijas rezultāti šokē rīkotājus

Jauns.lv

Kā jums liekas, cik no astoņām populārām Latvijas ražotāju gaišā alus šķirnēm jūs atpazītu, nezinot, kas ieliets kausā. Visas? Piecas? Nu pusi noteikti? Vakar notika pirmais portāla www.epadomi.lv "Alus eksperts" degustācijas pasākums, kura rezultāti pārsteidza gan pasākuma rīkotājus, gan pašus dalībniekus.

Alus degustācijas rezultāti šokē rīkotājus...

12 nejauši izvēlētiem degustētājiem divu stundu laikā tika piedāvāts nobaudīt astoņas dažādu ražotāju, Latvijā iecienītas gaišā, stikla pudelēs nopērkamā alus šķirnes (optimālā alus vēsuma temperatūrā, katras glāzes tilpums 100 ml ) . Dalībnieki (vecumā no 21 līdz 36 gadiem) zināja visu alus šķirņu nosaukumus, kas piedalās akcijā, bet nezināja kādā secībā, kurā brīdī, kāds alus tiek piedāvāts.

Degustācijā piedalījās: Aldara "Zelta", Bauskas "Gaišais", Cēsu "Premium", Lāčplēša "Gaišais", Līvu 'Senču", Piebalgas "Piebalga", Tērvetes "Gaišais", Užavas "Gaišais".

Dalībnieku uzdevums bija: noteikt katras izdzertās glāzes alus šķirni, kā arī sarindot visu izdzerto alus šķirņu kvalitātes savā ranga secībā no 1 līdz 8, kur 8 ir visgaršīgākais alus, ko šodien pagaršoju

Arī uzvarētājus neatpazīst

Rezultāti par alus atpazīstamību šokēja klātesošos. Divu stundu laikā seši no dalībniekiem atpazina divas, četri dalībnieki – vienu, bet divi nevienu no 12 piedāvātajām alus šķirnēm. Tāpat tikai divi no klātesošajiem pareizi nosauca sev vistīkamākās alus šķirnes nosaukumu, kas nozīmē, ka pat savu visiecienītāko alus šķirni alus cienītāji neatpazīst.

Pārliecinoši  par garšīgākajiem tika  atzīti Tētvetes un Piebalgas gaišie brūvējumi.  Tērvetes un Piebalgas alu par labāko nosauca gan vīrieši, gan sievietes.

Interesanti salīdzināt arī garšīgāko un atpazīstamāko alus šķirņu rezultātus. Visvairāk atpazītais alus bija Aldara Zelta. To atpazina četri no 12 degustatoriem. Aldara Zelta alus gan nebiju starp visaugstāk vērtētajiem

Tāpat interesanti, ka pirmo trīs garšīgāko alu atpazīstamība bija ļoti zema – uzvarētāju Tērvetes alu pazina divi, Piebalgas – viens, bet Cēsu neatpazina neviens no 12 degustatoriem.

Vēl kāds interesants fakts – pieci dalībnieki no 12 uzskatījuši, ka alus, kurš garšo vislabāk ir Užavas gaišais, bet tikai divos gadījumos tas patiešām bijis Užavas alus, pie kam Užavas alus kopējā vērtējumā nav atrodams starp labākajiem.

Akciju neatbalsta neviens no alus ražotājiem, pasākuma rīkotāji nav ieinteresēti iespaidot rezultātus, kurus gan aicinām uztvert ar vēsu prātu. Degustācijā piedalījās 12 brīvprātīgie, kas noteikti neatspoguļo visas Latvijas alus mīļotāju viedokli, iespējams piedāvātais alus daudzums varētu būt lielāks vai mazāks, iespējams jāpiedāvā plašs uzkodu klāsts vai jāsalīdzina pavisam citas alus šķirnes. Pilnīgi objektīvu vērtējumu iegūt varbūt ir neiespējami un uz to arī eksperimenta rīkotāji nepretendē. Rezultāti atspoguļo konkrētā laikā, konkrētu 12 jaunu cilvēku viedokli.

Kasjauns.lv/foto:LETA