Sabiedrība
2010. gada 25. jūnijs, 17:02

Rudenī Dailes teātris sola trīs pirmizrādes

Jauns.lv

Dailes teātrī septembrī un oktobrī gaidāmas trīs pirmizrādes - Frīdriha Šillera traģēdija "Marija Stjuarte", Oto Eskina "Duets" un Jāņa Jaunsudrabiņa romāna "Aija" skatuves versija, aģentūrai LETA pastāstīja Dailes teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Jakovļeva.

Ievadot Dailes teātra 90 gadu jubilejas sezonu, teātris atgriezīsies pie klasiskajām vērtībām. Frīdriha Šillera traģēdija "Marija Stjuarte", kurai pirmizrāde gaidāma 17.septembrī, būs tikšanās ar Dailes teātra leģendāro pagātni jaunā skatījumā - režisors Dž.Dž.Džilindžers pirmo reizi iestudēs pasaules dramaturģijas klasiku, solot formā vērienīgi greznu un saturā dramatiski romantisku uzvedumu. Šoreiz režisoru mazāk interesē Elizabetes laika Anglijas reliģiskās un vēsturiskās krustugunis vai monarha vienpersoniskā politiskā tirānija, bet gan cilvēcisko drāmu vētras un dziņas, dziļie pārdzīvojumi un spēcīgās kaislības, ko iepazīst, kurās deg un kuras aizdedzina citos izrādes varoņi.

Lomas atveidos Rēzija Kalniņa (Elizabete, Anglijas karaliene), Vita Vārpiņa (Marija Stjuarte, Skotijas karaliene, gūstekne Anglijā), Ģirts Ķesteris (Roberts Dodlejs, grāfs Lesters), Pēteris Liepiņš (Džordžs Talbots, grāfs Šrūsberijs), Andris Bērziņš (Viljams Čečils, barons Berlejs, Anglijas virsmantzinis), Lauris Dzelzītis (Grāfs Kents), Artis Robežnieks (Viljams Devisons, valsts sekretārs), Juris Žagars (Amijs Polets, bruņinieks, Marijas sargs), Kristaps Rasims (Mortimers, viņa brāļadēls), Harijs Spanovskis (Grāfs Obspins, franču sūtnis), Āris Rozentāls (Grāfs Belevrs, ārkārtējs Francijas vēstnieks), Gints Andžāns (Okelijs, Mortimera draugs / Sargs), Jānis Paukštello vai Juris Bartkevičs (Melvils, Marijas pils pārvaldnieks), Olga Dreģe (Hanna Kenedija, Marijas aukle), Dainis Grūbe (Sardzes virsnieks) un Mārtiņš Počs (Sargs / Pāžs).

24.septembrī Mazajā zālē uz savu debiju Dailes teātrī aicinās režisors Ģirts Ēcis, kurš iestudēs amerikāņu dramaturga Oto Eskina lugu "Duets". Mēdz teikt, ka Sāra Bernāra bija pēdējā izcilā 19.gadsimta aktrise, bet Eleonora Dūze - pirmā izcilā 20.gadsimta aktrise. Divas Eiropas teātra zvaigznes, kas sajūsmināja sava laika publiku un atstāja leģendas nākamajiem gadsimtiem. Lugu, kas vēsta par iespējamo, realitātē nenotikušo teātra primadonnu sastapšanos, izspēlēs Lilita Ozoliņa, Mirdza Martinsone un Aldis Siliņš. Atceroties savus slavas gadus un bijušo skatuves triumfu, kā arī savas dzīves dramatiskās kolīzijas un savstarpējās intrigas, abas skatuves dīvas šajā lugā dalās uzskatos par teātri un aktiera spēles stiliem. Cīņa starp "veco" un "jauno" teātri reizē ir arī sāncensība starp divām vitālām personībām. Tā ir savdabīga himna teātrim, luga par dzīvi un nāvi uz skatuves.

1.oktobrī Kamerzālē pirmizrādi piedzīvos pazīstamais stāsts par Jāņa Jaunsudrabiņa trauksmaino Aiju un viņas mūža vīriešiem režisora Regnāra Vaivara skatuviskajā versijā. Tas būs vēstījums par cilvēka laimes un mīlestības meklējumiem, arī par vērtību sistēmu sabiedrībā, kurā ģimeniskums vairs nav reāls dzīves modelis. Ierastās, tradicionālās vērtības transformējas, bet cilvēku attiecību mūžīgie krustpunkti paliek tie paši. Trīs cilvēki, kuri cenšas beidzot uzsākt jaunu dzīvi, taču galu galā attopas nulles punktā - robežsituācijā, kurā vairs nav atpakaļceļa. Titullomu atveidos Kristīne Nevarauska, Jāņa lomā būs Gints Grāvelis, bet Juri spēlēs Artūrs Dīcis.

15.oktobrī pēdējo reizi tiks rādīta Grigorija Gorina tautas komēdija "Tils Pūcesspieģelis", bet 19.oktobra izrāde "Priekules Ikars" būs Dailes teātra ikmēneša piedāvājums, kad visu biļešu cena ir trīs lati.

LETA