Šokējošs stāsts: māsa un brālis rada kopējus bērnus
Sabiedrība
2010. gada 2. jūlijs, 08:45

Šokējošs stāsts: māsa un brālis rada kopējus bērnus

Jauns.lv

Māsa un brālis „sadzīvojuši” kopējus bērnus, kuri aug baisā, nepiemērotā vidē, kur par ikdienu ir gan alkohola lietošana, gan mežonīgi kautiņi. Par to stāsta dokumentālā filma „Ģimenes lietas”.

Filmu studija „FA Filma” ir uzņēmusi šokējošu dokumentālo filmu „Ģimenes lietas”, kura stāsta par kādu „netradicionālu” ģimeni attālā lauku ciematā.

Filmas galvenā varone Zanda (28 gadi) dzīvo no ētikas viedokļa neakceptējamās attiecībās, kur abu bērnu tēvs ir viņas miesīgs brālis. Taču viņa šo dzīvi nav izvēlējusies no labas dzīves. Abi ar brāli būdami bērnunamu „produkti”, pirmoreiz satikās jau pieaugušā vecumā un, juzdamies vecāku un sabiedrības pamesti, viens otrā atrada vienīgo cilvēku, kuram uzticēties. Vietējā ciemata sabiedrība nezināja, kā reaģēt šajā bezprecedenta situācijā, un Zanda un viņas brālis Valdis radīja divus bērnus – puiku un meiteni, kuriem nu jau ir attiecīgi astoņi un seši gadi. Tikai pēdējo divu gadu laikā sabiedrība sāka reaģēt uz ētiskā izpratnē nepieņemamo situāciju, kas ir izejas punkts filmas darbībai.

Filma rāda ciema atbildīgo amatpersonu mēģinājumus pašrocīgi šķirt Zandu un Valdi, ierādot viņai un viņas bērniem atsevišķu dzīvokli un ievietojot Valdi uz gadu cietumā par emocionālu vardarbību pret ģimeni. Tāpat filmā redzama arī attēlota tās galveno varoņu dzīves ikdiena, kas mijas gan ar iedzeršanām, gan kautiņiem un skandāliem.

Filma nevienu neattaisno un arī nenosoda, bet gan liek skatītājam aizdomāties par mūsu atbildību. Šīs situācijas priekšā kapitulē gan mūsu sabiedrībai raksturīgā pārspīlētā tolerance un neiejaukšanās citu cilvēku dzīvēs, gan arī radikāla iejaukšanās citu cilvēku dzīvēs, mehāniski cenšoties tās mainīt.

Filmas pirmizrāde, kuras režisors ir Andris Gauja, Latvijā ir paredzēta šī gada septembrī, bet ārzemēs tā jau ir izrādīta.

Filma "Ģimenes lietas" ir prezentēta Karlovivaru (Čehija) kinofestivalā programmā „Docu Talents from the East”. Latvijas skatītājiem pagaidām ir pieejams tikai filmas reklāmas treileris.

Dokumentālā filma „Ģimenes lietas” par māsas un brāļa kopdzīvi un viņu bērniem:

Elmārs Barkāns