1dienas
19stundas
31minūtes
16sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Filma izjauc māsas un brāļa asinsgrēkā radītu ģimeni
Sabiedrība

Filma izjauc māsas un brāļa asinsgrēkā radītu ģimeni

Jauns.lv

Filmas „Ģimenes lietas” galvenais varonis Valdis uzskata, ka filmas režisors Andris Gauja ir izjaucis viņa netradicionālo ģimeni. Stāsts ir par māsu un brāli, kuri audzina kopīgus bērnus.

Filma izjauc māsas un brāļa asinsgrēkā radītu ģime...

­

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka filmu studija „FA filma” (režisors Andris Gauja) Ventspils novada Tārgalē ir uzņēmusi šokējošu dokumentālo stāstu, kurā vēstīts par māsu un brāli, kuri „sadzīvojuši” kopējus bērnus, kuri aug baisā, nepiemērotā vidē, kur par ikdienu ir gan alkohola lietošana, gan mežonīgi kautiņi.

Filmas galvenā varone Zanda (28 gadi) dzīvo no ētikas viedokļa neakceptējamās attiecībās, kur abu bērnu tēvs ir viņas miesīgs brālis. Taču viņa šo dzīvi nav izvēlējusies no labas dzīves. Abi ar brāli būdami bērnunamu „produkti”, pirmoreiz satikās jau pieaugušā vecumā un viens otrā atrada vienīgo cilvēku, kuram uzticēties. Māsa ar brāli radīja divus bērnus – puiku un meiteni, kuriem nu jau ir attiecīgi deviņi un seši gadi. Tikai pēdējo divu gadu laikā sabiedrība sāka reaģēt uz ētiskā izpratnē nepieņemamo situāciju, kas ir izejas punkts filmas darbībai.

Filmas galvenais varonis Valdis laikrakstam „Ventas Balss” stāsta, ka viņa netradicionālā ģimene ir izjukusi un pie tā vainīgs esot filmas režisors. Valdis uzskata, ka viņu no māsas un dzīvesbiedres šķīrusi filmēšanas grupa, kas aizvedusi Zandu nezināmā virzienā, nometinot kaut kur mežā un liekot strādāt.

„Režisors teica, ka viņa vajadzīga reklāmas nolūkos, bet aizveda arī Anduli, kas ir manas mātes otrā vīra dēls – labsirdīgs puisis, kas nemāk lasīt un rakstīt. Ir nu gan gājieni – paņem divus invalīdus un aizved sazin kur,” sūrojas Valdis.

Valdis režisoram pārmet arī to, ka viņš, provocējot tārgalniekus filmēšanas laikā skandalēties, bieži cienājis viņus ar alkoholu. Valda un Zandas dzīvē patiešām netrūkst dīvainību.

Režisors Gauja noliedz Valda izteikto versiju par Zandas pēkšņo pazušanu, ka māsu un vienlaikus dzīvesbiedri nezināmā virzienā aizvedusi filmēšanas grupa. «Tās ir Valda privātās domas un absolūta nepatiesība,» raksta "Ventas balss".

Uz jautājumu, vai patiesībai atbilst fakts par tārgalnieku regulāru cienāšanu ar alkoholu, režisors atbildēja izvairīgi, norādot, gan to, ka tās ir muļķības, gan to, ka tās ir viņa un filmas varoņu privātās attiecības, gan to, ka alkohols mūsu valstī ir legāla viela un katrs pa reizei iedzer.

Kāda amatpersona, kas lūdza nepubliskot vārdu, "Ventas balsij" teica: «Te nevar būt runa par dokumentālu filmu tā, kā to parasti saprot – filmas varoņi tika provocēti uzvesties tā, lai būtu interesanti.» Viņa norāda arī to, ka Zanda vienmēr rūpējusies par saviem bērniem, nekad nav bijis sūdzību par alkohola lietošanu: «Savā izpratnes līmenī viņa ir laba mamma, kas negrib zaudēt savus bērnus.» Pašvaldība ir informēta par Zandas atrašanās vietu, bet sīkākus komentārus nesniedz, jo tārgalniece vēlējusies izrauties no ierastās vides, kur palaikam bijusi pakļauta vardarbīgām attiecībām.

Valda un Zandas māte Rasma, kurai ir deviņi bērni, mēģinājusi abus atturēt no kļūmīgā soļa, bet viņi neesot klausījuši. „Valdis teica, ka nav pazinis māsu,” atceras māte. Par to nebūtu jābrīnās, jo bērnībā viņš nošķirts no mātes, kas par viņu nerūpējās, un aizvests uz Aglonu.

Sākumā puika dzīvojis valsts aprūpes iestādē, tad nonācis audžuģimenē, pēc tam sirojis pa Rīgu, kur apcietināts par zagšanu. Iznācis no cietuma, Valdis pirmo reizi satika Zandu.

Vaicāts, vai mīl savu māsu un vienlaikus dzīvesbiedri, vīrietis, nodūris galvu, saka: „Jā!” Dzērumā viņš ir agresīvs un vardarbīgs, saka pašvaldības darbinieki; Valdis atzīstas, ka šī iemesla dēļ nonācis apcietinājumā otro reizi. Zanda pagastā nesen darbojusies simtlatnieku programmā un „strādājusi dūšīgi”, raksta „Ventas Balss”. Latvijā dokumentālā filma „Ģimenes lietas” vēl nav izrādīta. Tās pirmizrāde gaidāma septembrī, bet filmas reklāmas rullītis jau ir izraisījis lielu sabiedrības interesi.

Skatieties video:

Dokumentālās filmas „Ģimenes lietas” reklāmas rullītis:

Elmārs Barkāns

­­