Par "Dienas" galveno akcionāru kļuvis Viesturs Koziols
Sabiedrība
2010. gada 5. augusts, 17:29

Par "Dienas" galveno akcionāru kļuvis Viesturs Koziols

Jauns.lv

Laikraksta "Diena" īpašnieku frontē sāk iezīmēties skaidrība. Par "Dienas" 51% akciju īpašnieku kļuvis uzņēmējs Viesturs Koziols. To viņš pats pavēstīja šodien, tiekoties ar redakcijas darbiniekiem.

­

 Koziols šodien preses konferencē žurnālistiem darījuma summu, par kādu iegādājies AS "Diena", neizpauda, taču norādīja, ka darījums un tā nosacījumi bijuši viņam ļoti labvēlīgi. Viņš arī norādīja, ka 49% AS "Diena" akciju paliek Roulendu ģimenes īpašumā.

AS "Dienas" kontrolpaketi Koziols iegādājies par saviem brīvajiem līdzekļiem un norādīja, ka viņam vēl nauda palikusi arī pāri.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem par saistību ar politisko apvienību "Par labu Latviju", Koziols apliecināja, ka ir LPP/LC līdera Aināra Šlesera draugs un biznesa partneris un viņam simpatizē Šlesera darbība. Viņš atzina, ka ir parakstījis politiskās apvienības "Par labu Latviju" manifestu, taču pēdējā laikā aizņemtības dēļ neesot apmeklējis apvienības sēdes. Koziols norādīja, ka darīs visu iespējamo, lai laikraksta "Diena" saturā neparādītos viņa personiskais politiskais redzējums.

Koziols sacīja, ka patlaban nevienu no laikraksta darbiniekiem atlaist negrasās, taču no rītdienas sāks tikties ar laikraksta un citiem AS "Diena" darbiniekiem un vadību, lai noskaidrotu, kādēļ laikraksts "Diena" ir kļuvis par "baumu un apsmieklu projektu". Viņa mērķis ir to padarīt par ietekmīgu mediju.

Koziols nemācēja raksturot savus ilgtermiņa mērķus saistībā ar AS "Diena" un atzina, ka nemāk pateikt, kas ar šo uzņēmumu būs pēc gada vai diviem.

AS "Diena" valdes priekšsēdētājs Uldis Salmiņš informēja, ka no šodienas "Diena" galvenā redaktora pienākumus pildīs līdzšinējais SIA "Dienas Mediji" galvenais redaktors Guntis Bojārs, un atzina, ka "Dienas" vadībai Bojāra lēmums par laikraksta "Diena" galvenā redaktora Sergeja Ancupova un portāla "Diena.lv" galvenās redaktores Gunitas Ogriņas atlaišanu ir bijis pamatots.

Guntis Bojārs žurnālistiem sacīja, ka vēl pāragri spriest par to, kā sakārtosies situācija izdevniecībā un laikrakstā "Diena", un norādīja, ka viņam personīgi vēl nepieciešams saprast jaunā īpašnieka skatījumu un zināšanas par mediju biznesu.

Bojārs arī norādīja, ka šorīt, atbrīvojot no amata Ancupovu, ir rīkojies pēc labākās sirdsapziņas un aizstāvot darbinieku intereses un patlaban viss atkarīgs no jaunā īpašnieka turpmākā izvēlētā kursa.

Laikraksta "Diena" komentētāju nodaļas vadītāja Madara Fridrihsone sacīja, ka diezin vai sagaidāms masveida laikraksta žurnālistu demaršs: katram žurnālistam tas ir individuāls lēmums - turpināt strādāt šai izdevumā vai nē, taču Fridrihsone apliecināja, ka viņa, visticamāk, pārtrauks darba attiecības ar laikrakstu "Diena", jo, viņasprāt, arī jaunā īpašnieka Koziola draugam Šleseram varētu nepatikt Fridrihsones profesionālā darbība.

 Atbrīvots kārtējais redaktors

Tikmēr no rīta "Dienas Mediji" sabiedrisko attiecību vadītāja Anna Muhka informēja, ka "Dienas mediju" galvenais redaktors Guntis Bojārs no amata atbrīvojis laikraksta galveno redaktoru Sergeju Ancupovu. Viņa īdzšinējais pirmais vietnieks Dzintars Zaļūksnis pazemināts amatā un turpmāk "Dienā" ieņems redaktora amatu ar pārbaudes laiku.

Kā ziņots, Ancupovs un Zaļūksnis amatos tika iecelti 12.jūlijā.

Bojārs savu lēmumu pamato ar "Dienas Mediju" darbinieku 29.jūlija iesniegumu AS "Diena" padomes priekšsēdētājam Jānim Ogstam un AS "Diena" valdes priekšsēdētājam Uldim Salmiņam. Iesniegumā darbinieki, satraukti par negatīvu ietekmi uz Dienas zīmolu, aicinājuši nekavējoties no amatiem atbrīvot Ancupovu, Ogriņu un Zaļūksni.

Atbilde uz šo iesniegumu tika lūgta līdz 2.augustam, bet tā nav saņemta līdz šim brīdim. Šis fakts novedis pie ļoti saspīlētas situācijas laikrakstu redakcijā un uzņēmumā kopumā.

"Es nevaru riskēt ar 200 cilvēku reputāciju, ar laikraksta un uzņēmuma zīmolu, tikai tāpēc, ka "Diena" administratīvā vadība, iespējams, bijusi pavirša laikraksta redakcijas jaunās vadības izvēlē, turklāt par šiem lēmumiem nav bijusi pietiekama komunikācija ar darbiniekiem," skaidro Bojārs. "Man kā "Dienas Mediju" galvenajam redaktoram ar nožēlu jāatzīst, ka Ancupovs līdz pat šim brīdim nav centies saprasties ar redakciju un strādāt vienotā komandā, kas atstāj negatīvu iespaidu uz uzņēmuma mikroklimatu un laikraksta attīstību. Savukārt Ogriņa nav apliecinājusi, ka ir laba profesionāle."

Bojārs norāda, ka Zaļūksnim tiek dota iespēja sevi pierādīt, jo šajā cilvēkā viņš redz gan degsmi rūpēties par laikraksta nākotni, gan spēju sastrādāties ar ilggadējiem "Dienas" darbiniekiem.

Bojārs arī informē, ka laikraksts "Diena" līdz Saeimas vēlēšanām laikraksta lappusēs nepaudīs jelkādu savu politisko pozīciju. Laikraksta otrā lappuse vairs netiks publicēta ierastajā izskatā, tā piedāvās platformu un diskusiju vietu ikvienai politiskai partijai, kas kandidē Saeimas vēlēšanām.

LETA/Foto:LETA


 

­