Rīga iekļūst prestižā tūrisma ceļveža TOP 10
Sabiedrība
2010. gada 6. augusts, 08:00

Rīga iekļūst prestižā tūrisma ceļveža TOP 10

Jauns.lv

Starptautiskā tūrisma ceļvežu firma „Lonely Planet” ierindojusi Rīga Austrumeiropas izcilāko ceļojumu galamērķu TOP 10. Mēs esam apsteiguši gan zelta Prāgu, gan Budapeštu.

­

Pasaules populāro ceļvežu izdevniecība „Lonely Planet” Rīgu populārāko Austrumeiropas TOP 10 tūrisma galamērķu sarakstā ierindojusi 9. vietā.

Rīgu „Lonely Planet” reklamē šādiem vārdiem: „Vieni Rīgu sauca par „mazo Parīzi”, citi atkal par „otro pilsētu, kura nekad neguļ”... bet mēs vienkārši to mīlam. Pirmām kārtām Rīgā ir milzīgs daudzums jūgendstila pieminekļu. Briesmīga paskata elki un lūgšanās noslīgušas dievietes rotā vairāk nekā 750 ēkas. Pilsētas sirds ir Vecrīga – pasaku karaļvalsts ar šaurām ieliņām, kā arī diskotāku mūziku.”

„Lonely Planet” nav apdalījusi arī mūsu kaimiņus. Igaunijas galvaspilsēta Tallina ir topa 5., bet Baltkrievijas metropole Minska 10. vietā. Tallinu „Lonely Planet” uzteic, kā veiksmīgu viduslaiku un mūsdienu dzīves savienojumu, kurā var lepoties gan ar 15. gadsimta stila vīna pagrabiem, gan stikla un hroma jaunceltnēm, kā arī veloceliņiem uz piepilsētas mežiem un pludmalēm. Savukārt Minska ceļvežu sastādītājus pārsteigusi ar savu progresivitāti, piemēram, Staļina laika arhitektūrā ierīkojot suši bārus un gleznu galerijas.

Lūk, „Lonely Planet” ievērojamāko Austrumeiropas tūrisma galamērķu TOP 10:

1. Juliāna Alpi (Slovēnija);

2. Sarajeva (Bosnija un Hercogovina);

3. Mljeta sala (Horvātija);

4. klostera komplekss Starij Orhej (Moldova);

5. Tallina (Igaunija);

6. Loketa (Čehija);

7. Toruna (Polija);

8. Ždiara (Slovākija);

9. Rīga (Latvija);

10. Minska (Baltkrievija).

Jāteic, ka Rīgas izvirzīšanās Austrumeiropas tūrisma TOP 10 ir vērā ņemams sasniegums, jo mēs esam apsteiguši tādas tūrisma metropoles kā Prāga un Budapešta.

„Lonely Planet” bez ievērības nav atstājusi arī Lietuvu. Kuršu kāpas šogad iekļuvušas ceļvežu kompānijas pasaules skaistāko pludmaļu satādītajā TOP 10.

Pērn „Lonely Planet” arī izdeva apjomīgu ceļvedi veltītu visām trim Baltijas valstīm. Jāteic, ka „Lonely Planet” lepojas ar savu ceļvežu objektivitāti. To autori nevienas tūrisma firmas neangažēti apciemo valstis un tad par tām raksta savus iespaidus.

Pirms pāris gadiem šo ceļvežu autoritāte gan tika iedragāta. 2008. gada pavasarī viens no to autoriem - Tomass Konštats atzinās, ka viņa grāmatas bieži vien bija fantāzijas auglis. Piemēram ceļvedis par Kolumbiju tapis viņa dzīvoklī Sanfrancisko (ASV), kur viņam interesējošo priekšā diktējusi draudzene, kura tolaik strādāja par praktikanti Kolumbijas konsulātā. Savukārt, laikā, kad tika rakstīts ceļvedis par Brazīliju, tā autora pamatnodarbošanās bija narkotiku tirdzniecība.

Ceļvedis par Latviju gan nav tapis tik ekstremālos apstākļos. 2008. gada vasaras ziņu lentēs var atrast informāciju, ka tolaik „Lonely Planet” autori apceļojuši Latviju, piemēram, bijuši gan Dziesmu un deju svētkos, gan pie Ventas rumbas Kuldīgā.

Elmārs Barkāns/Foto: Rojs Maizītis

­