Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 21. un 22. augustā
Sabiedrība
2010. gada 20. augusts, 22:02

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 21. un 22. augustā

Jauns.lv

Šajās brīvdienās nēģi sapeldēs Carnikavā, bet pārējās zivis – Liepājā. Savukārt kuģi uz Rīgas ostas 810. dzimšanas dienas lustēm piestās Daugavas krastmalā pretī Rīgas pilij.

Varenus pilsētas svētkus svinēs ne tikai Rīgā, bet arī Apē. Toties Dobelē pulcēsies īsti vīri ar saviem spēkratiem. Tirgoties uz nebēdu varēs Talsos, bet Turlvas pagastā piedalīties īstos ķēniņu svētkos.

Lielie Rīgas svētki

Rīdzinieki, kuriem ir slinkums doties ārpus galvaspilsētas, šajās dienās var nodoties Rīgas svētku svinībām un ciemos aicināt sābrus no citām pilsētām un pagastiem. Programma varen plaša un ar to var iepazīties internetā: www.rigassvetki.lv. Šajā laikā varēs ne tikai par brīvu vizināties pilsētas sabiedriskajā transportā , bet arī svinēt Rīgas ostas 810. gadadienu un padomāt par alternatīvu – kuģu satiksmi.

Sociālo pētījumu aģentūra „TNS Latvia” izskaitļojusi, ka 29% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju plāno apmeklēt Rīgas svētku pasākumus, kas notiks līdz 22.augustam.

Aviošovs, uguņošana, koncerti, izstādes, kino, nakts skrējiens un citas sporta aktivitātes, balles, perfomances, dzeršana un ēšana – visu nemaz nevar uzskaitīt, kas šajās dienās risinās Latvijas galvaspilsētas centrā un priekšpilsētās.

Galvenās svētku norises vietas: 21. augustā – 11. novembra krastmala, Daugavas akvatorija un pie AB dambja, Vērmanes dārzs. 22. augustā lustes turpināsies Vērmanes dārzā, kur notiks 1. Folkfestivāls „Pašā Rīgas viducī”.

Jāiet tik promenādē pa Rīgu un tad jau noteikti atradīsiet sev ko piemērotu!

Nēģu svētki Carnikavā

Carnikava tiek uzskatīta par īstu nēģu galvaspilsētu un par to jau devīto reizi varēsim pārliecināties sestdien, 21. augustā, kad tur notiks Nēģu svētki.

Tie sāksies pulksten 12.00 ar laivu un citu peldlīdzekļu parādi, kurā ikviens varēs prezentēt savu unikālo peldlīdzekli. Pulksten 13.00 sāksies svētku gājiens uz Carnikavas parka estrādi, kur 14.00 notiks svētku atklāšana, pēc kuras sāksies pūtēju orķestra koncerts. No pulksten 15.00 notiks teātra, deju un koncertuzvedumi. Pulksten 19.20 sāksies nēģu ātrēšanas sacensības. Notiks arī pasaules vicečempiona bodibildingā Aivara Visocka paraugdemonstrējumi

Desmitos vakarā uzstāsies latviešu puišu grupa „PeR”. Stundu pirms pusnakts sāksies nakts balle kopā ar roka leģendu – grupu „Credo”. Pulksten 22.50 būs svētku uguņošana.

Visas dienas garumā notiks arī dažādas sporta spēles, amatnieku tirdziņš, bufetes, aktivitātes bērniem, izjādes ar zirgiem un izbraukumi ar zvejnieku laivām un, protams, nēģu ēšana, pirkšana un pārdošana. Lielajā katlā tiks vārīta nēģu zupa, kura tiks piedāvāta svētku apmeklētājiem.

Sīkāk internetā: www.carnikava.lv.

Dižākās tirgus lustes Talsu Dižmārās

Sestdien, 21.augustā Talsos notiks gada lielākā dižošanās Dižmāras gadatirgū. Šogad tirgū viss par pupām un pupu draugiem, arī pirmais pupiņvalodas pratēju saiets! Pirmo reizi Dižmāras tirgū dižoties sabrauks visa Talsu novada pilsētas un pagasti – katrs ar savu sētu.  

No Lielās un Zvaigžņu ielas stūra pie lielās Talsu kastaņas līdz pat Saules ielai būs daždažādas tirgus lustes. Uz Talsiem ar savām dižošanās sētām sabrauks visi 18 novada pagasti un pilsētas, līdzi vedot arī savus dejotājus, dziedātājus un teātra spēlētājus, kuri visas dienas garumā priecēs skatītājus pie Tautas nama parādes durvīm un Tautas nama sētā.

Pupas, pupiņas, pupi, pupu mizas un garās pupas... raibs kā pupas zieds šogad būs Dižmāras tirgus, kura tēma itin plaša un visiem pazīstama – Pupas visās šī vārda nozīmēs un izpratnēs. Izdaudzinātākās saimnieces aicinātas neturēt senās pupu un zirņu receptes skapjos un šūplādēs, bet nākt dižoties uz Dižmāras tirgus ēdienu un recepšu konkursu „Dižpupu smeķis”. Dižmāras Dižuma rekordu grāmatu šogad plānots papildināt ar Pašas Dižākās Pupu Pāksts īpašnieka vai darinātāja vārdu.

Tieši Dižmāras pupošanās laikā Talsos notiks Pipirmapais Lapatvipijapas Pupupipiņvapalopodapas prapatēpējupu sapaipiets (Pirmais Latvijas Pupiņvalodas pratēju saiets).

Sīkāk internetā: www.talsi.lv.

Ceļojums pa kuršu ķoniņciemiem

Kuldīgas novada Turlavas pagastā (pusceļā, braucot pa Kuldīgas – Aizputes šoseju) sestdien, 21. augustā varēs piedalīties īsti latviskos ķēniņu svētkos. Tur notiks Kuršu ķoniņu diena!

Šajā dienā sev interesantas un noderīgas nodarbes un informāciju atradīs gan vēstures, gan aktīvu nodarbju cienītāji. Viss sāksies pulksten 13.00 ar svētbrīdi Lipaiķu baznīcā. Pēc stundas skolā notiks vēsturiskie lasījumi. Galvenā viešņa būs profesore Janīna Kursīte ar studentiem, arī folkloristes Ina Celitāne un Dace Nasteviča. Skolā būs izstāde par ķoniņiem, kurā būs materiāli gan no muzeja, gan pašu pagastā vākti. Pulksten 15.00 pie skolas sāksies Brīvciema tirgus. Tirgus placī tiks vārīta saldo klimpu zupa, uzstāsies stāstnieki un dejotāji, skolēni rādīs teātri par ķoniņiem, būs rotaļas un citi jampadrači.

Pulksten 17.00 skolas stadionā notiks Ziņneša skrējiens – sportiski atraktīvi uzdevumi un spēles. 18.00 sāksies ekskursijas pa brīvciemiem, bet pulksten 20.00 estrādē visi tiks gaidīti Ķoniņu lustēs ar dziesmām, dančiem un citām izdarībām. Zaļumballē spēlēs Kazdangas pūtēju orķestris.

Sīkāk internetā: www.turlava.lv

Vīru dienas Dobelē

Dobelē sestdien., 21. augustā  no pulksten 9.00 līdz 19.00 notiks sezonas lielākais tehniskais tusiņš, kura galvenās atrakcijas būs auto un moto veiklības braukšana, moto lēnbraukšana, skrūvētēja trīscīņa, moču dragreiss, auto virves vilkšana, auto un moto skaistumkonkursi, kā arī citi pasākumi. Parādes brauciens, atrakcijas un citi motojampadrači notiks visas dienas garumā notiks visā Dobeles pilsētā.

Kārtējās Dobeles vīru dienas ideja ir savākties kopā auto īpašniekiem, lai viņi labi pavadītu dienu. Šī nebūs auto eksotika vai kāds līdzīgs pasākums, bet gan vienkārša atrādīšanas un kopā sanākšana. Īpaši gaidīti atbraucam PSRS laika auto - VAZ, ZAZ, GAZ un citi.

Būs iespēja arī pacept gaļu un kārtīgi atpūsties.

Apes pilsētas svētki

Šajās dienās pilsētas svētkus svin ne tikai Rīga, bet arī Ape, kurā sestdien, 21. augustā arī sagaidāmi lieli notikumi. No pulksten 12.00 Apē izdejos, izsapņos un izdziedās laiku, kad Stacijas iela bija pilna ar veikaliem, kuros varēja nopirkt audumus, apģērbus, kurpes, grāmatas, maizi, desu, gaļu…, izstāvēt garās rindas pēc diviem apelsīniem vai „Globusa” plūmju kompota, atcerēsies garo rindu pēc grāmatas „Vējiem līdzi”, ieklausīsies bērnu čalās un smieklos pie mazbērnu novietnes „Silītes”, iegriezīsimies „Vaidaviņā” pēc saldējuma kokteiļa, tomātu sulas glāzes, garda speķa pīrāga vai ievārījuma bulciņas. Visas dienas garumā uz Stacijas ielas darbosies amatnieku tirdziņš.

Desmitos vakarā Pilsētas skvērā notiks zaļumballe kopā ar Rasmu un Gunāru Igauņiem(Rēzekne) un „Papa blice”(Ape).

Savukārt svētdien, 22. augustā pulksten 21.00 norisināsies tusiņš jauniešiem „Esi stilīgs bez alkohola”

Pie zivīm Liepājā

Ja sestdien neiznāk laika aizdoties ciemos pie nēģiem uz Carnikavu, tad 21. augustā zivis ieraudzīsiet Liepājā, jo tur 21. augustā jau otro gadu pēc kārtas notiks Zivju ielas svētki. Svētku sāksies septiņos vakarā un turpināsies līdz pusnaktij.

Svētku idejas autori ir vairāki jaunieši, kas, izpētot Liepājas pilsētas pirmsākumus, atklājuši, ka pie Kuršu laukuma senāk atradies zivju tirgus. Laukumu starp Zivju, Kungu un Stendera ielu kopš 18. gadsimta sauca par „bodīšu laukumu” daudzo veikaliņu dēļ. Tieši pamatojoties uz šo vēsturisko faktu, radās doma par svētku galveno faktoru – vakara izpārdošanu un akcijām dažādos Zivju ielas veikalos.

Zivju ielas svētkos plānota arī interesanta kultūras programma, kas izpārdošanu padarīs aizraujošāku. Dažādi muzikāli priekšnesumi notiks „Romas” dārzā, kur uzstāsies „Dixieland Band-Hot Express” no Daugavpils, Liepājā viesosies Samanta Tīna no „Okartes akadēmijas” un arī citi mūziķi. Muzikālus pārsteigumus būs sarūpējis arī Rietumu radio un Latvijas 1. Rokkafejnīca. Kinoteātris „Balle” demonstrēs filmas par zivīm un savu uznācienu Zivju ielas svētkos gatavo arī Liepājas teātra jaunie aktieri.


Elmārs Barkāns/Foto: liepajniekiem.lv, turlava.lv, LETA