Sabiedrība
2010. gada 8. septembris, 13:52

VL-TB/LNNK aicina uz nedēļu apturēt telekanāla "TV5" darbību

Jauns.lv

Apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK) aicina Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) uz nedēļu apturēt telekanāla "TV5" darbību, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Visu Latvijai!" valdes loceklis Jānis Iesalnieks.

Kā atgādina Iesalnieks, 31.augustā satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) bija spiests atstāt "TV5" raidījuma "Bez cenzūras" studiju, jo raidījuma vadītājs Andrejs Mamikins kategoriski uzstāja pāriet uz sarunu krievu valodā, aizbildinoties ar to, ka ministrs iepriekš savu viedokli skaidrojis arī krievu valodā. Gerhards nolēma atstāt "Bez cenzūras" studiju.

VL-TB/LNNK pārstāvis uzskata, ka Mimikina vadītajā raidījumā "Bez cenzūras" regulāri tiek pausti latviešus un Latviju pazemojoši viedokļi un "šo pretvalstisko raidījuma atmosfēru" uzturot pats tā vadītājs.

Iesalnieks norāda, ka šis gadījums ir tikai viena no daudzajām epizodēm, "kurās tiek diskriminēta latviešu valoda un aizskarts Latvijas valstiskums Mamikina vadītajā raidījumā".

"Piemēram, 2008.gada 14.martā uz raidījumu tika uzaicināti uzstāties "Visu Latvijai!" pārstāvji Jānis Iesalnieks un Jānis Dombrava. Kaut arī abi, tāpat kā ministrs Gerhards, iepriekš bija pieteikuši, ka runās tikai latviešu valodā, raidījuma sākumā tā vadītājs uzstājīgi pieprasīja pāriet uz sarunu krievu valodā. Toreiz Andrejam Mamikinam nācās piekāpties," sacīja Iesalnieks. "Nesodāmības sajūta acīmredzot Mamikinu ir novedusi tik tālu, ka šobrīd viņš jau vairs nekautrējas uzstādīt atklātu ultimātu - vai nu runāsi krievu valodā, vai arī tev šajā raidījumā nav ko darīt, tādējādi klaji ņirgājoties par valsti, kurā dzīvo, un pārkāpjot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 26.panta 3.punktu."

Iesalnieks apgalvo, ka Mamikins, vadot raidījumu "Bez cenzūras", regulāri pārkāpjot arī citu likumu normas. "Piemēram, 2009.gada 15.aprīļa raidījumā skatītājiem tika uzdots jautājums, kurā viena no piedāvātajām atbildēm skanēja: "Ir jālabo pagātnes kļūdas un Latviju ir jāpievieno Krievijai", tādējādi rupji pārkāpjot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 26.panta 6.punktu, kas aizliedz sižetus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus."

Savukārt kādā no pēdējā laika raidījumiem Mamikins uzaicinājis uzstāties Ruslanu Jefimovu - cilvēku, kurš Daugavpils ziņu portālā "Gorod.lv" publicējis rakstu, kurā viņš 1941.gada deportācijas nosaucis par "pārāk maigām" un nicinoši izteicies par cilvēkiem, kuri piemin šos notikumus. Drošības policija uzsākusi kriminālprocesu par šo faktu.

"Visu Latvijai!" aicina NEPLP uz nedēļu apturēt komerctelevīzijas "TV5" darbību, pamatojoties uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 21.panta 2.daļas 1.punktu.

Kā ziņots, Gerhards 31.augustā bija ieradies uz "TV5" tiešraidi, lai runātu par satiksmes jomas aktualitātēm. Kaut arī raidījums "Bez cenzūras" notiek krievu valodā, tā vadītājam tika iepriekš norādīts, ka Gerhards runās latviešu valodā, taču, sākoties raidījumam, ministram tika liegta iespēja runāt valsts valodā, klāstīja ministra padomniece Inga Spriņķe.

Raidījuma vadītājs Mamikins pēc ievadvārdiem uzdeva Gerhardam jautājumu par to, kā viņš jūtas. Pēc tam, kad Gerhards atbildēja latviski, Mamikins viņu lūdza pāriet uz krievu valodu. Gerhards atteicās, norādot, ka ir brīdinājis par to, ka runās latviski un ka studijā, visticamāk, var nodrošināt tulkojumu.

Raidījuma vadītājs norādīja, ka citos raidījumos Gerhards ir runājis krieviski, taču tas nepārliecināja ministru. Raidījums bija šādam pavērsienam gatavs un demonstrēja kadrus no arhīva ar fragmentiem, kuros Gerhards runā krieviski.

Pēc šo fragmentu demonstrēšanas Gerhards atkārtoti tika aicināts runāt krieviski, uz ko ministrs atbildēja, ka šajā studijā ir skanējusi latviešu valoda un raidījuma vadītājs to labi zinot. Mamikins pateicās ministram par ierašanos uz interviju un vairāk jautājumus neuzdeva.

NEPLP priekšsēdētājs Ābrams Kleckins iepriekš portālam "Nozare.lv" norādīja, ka tas ir skandāls, ja publiskajā telpā amatpersonai lūdz runāt krievu valodā, kaut arī viņš ir latvietis un ikdienā runā savā dzimtajā valodā.

Kleckins pirms šī gadījuma izmeklēšanas un plašākas analīzes nekomentēja iespējamos raidījuma vadītāja rīcības motīvus. Viņš norādīja, ka gadījumā, ja tiks konstatēts pārkāpums, telekanālam "TV5", iespējams, tiks piemērots sods, kura apmēru vai veidu neesot iespējams prognozēt, jo nepieciešams noskaidrot lietas apstākļus, aptaujājot visas iesaistītās puses.

LETA