Valsts kontrole sāks revīziju Jūrmalas pašvaldības kapitālsabiedrībās
Sabiedrība
2010. gada 29. septembris, 09:11

Valsts kontrole sāks revīziju Jūrmalas pašvaldības kapitālsabiedrībās

Jauns.lv

Jau tuvākajā laikā varētu tikt sākta revīzija par to, kā Jūrmalas pašvaldība pārvalda savas kapitālsabiedrības, apstiprinājusi valsts kontroliere Inguna Sudraba.

­

Revīziju plānots sākt pēc vairāku jūrmalnieku sūdzībām par pašvaldības kapitālsabiedrību darbību. Valsts kontrole (VK) Ģenerālprokuratūrā pārsūdzējusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu neierosināt lietu par pārkāpumiem, kas tika konstatēti 2008.gada revīzijā par rīcību ar Jūrmalas pašvaldības nekustamajiem īpašumiem, ziņo laikraksts „Diena”.

Tajā VK konstatēja, ka vairākiem zemesgabaliem noteikta neadekvāti zema nomas maksa, nodarot zaudējumus pašvaldībai. Ja lieta tiks ierosināta, tiks izvērtēta no 2004. līdz 2008.gadam slēgto nomas līgumu likumība.

Revīzijā noskaidros, cik efektīvi Jūrmalas dome darbojas, nodrošinot kapitālsabiedrību darbību, jo saņemtas sūdzības gan par rēķiniem, gan namu apsaimniekošanu un citām problēmām, norādījusi Sudraba. Viņa pieļāva, ka revīzija varētu būt par 2009.un 2010.gadu.

Jūrmalas pašvaldības uzņēmumu darbība nule atkal nonākusi sabiedrības uzmanības lokā, jo 24.septembrī veiktas vērienīgas izmaiņas kapitālsabiedrību valdēs. Jau ierasta prakse ir kapitālsabiedrību valdēs virzīt ar valdošo koalīciju saistītus cilvēkus. "Lai strādātu par valdes locekli, jābūt atbilstošai kvalifikācijai, bet tas ir arī uzticības amats. Jāļauj strādāt cilvēkiem, un rezultāti būs normāli," saka Jūrmalas mērs Gatis Truksnis.

Jūrmalas mērs neuzskata par nosodāmu faktu, ka Jūrmalas uzņēmumu valdēs nonākuši divi bijušā Jūrmalas mēra Raimonda Munkevica (Jūrmala - mūsu mājas) radinieki: dēls Māris ir SIA "Jūrmalas siltums" valdes priekšsēdētāja vietnieks, bet znots Jānis Fricsons - SIA "Jūrmalas namsaimnieks" valdes priekšsēdētāja vietnieks.

Truksnis uzskata, ka pārmest par Munkevica radu nonākšanu amatos nozīmē viņus vajāt. Tā esot lētas sensācijas meklēšana un mīta uzburšana.

Jūrmalas mērs arī uzskata, ka, piemēram, dambretistam Guntim Valnerim, kam ir angļu filologa izglītība, ir pietiekama kvalifikācija, lai strādātu SIA "Jūrmalas gaisma" valdes locekļa amatā. Valneris pašvaldību vēlēšanās startēja no partijas "Mūsu zeme", no kuras domē iekļuva vienīgi Ilmārs Ančāns, kuram nesen tika Jūrmalas domes Izglītības komitejas vadītāja amats ar tam neraksturīgi lielu atalgojumu - Ls 1201 mēnesī. Šāds dāsnums skaidrots ar to, ka viņš strādāšot pilnu darbadienu, informē "Diena".

Bijušais Jūrmalas mērs Romualds Ražuks (PS), kurš amatā nonāca, gāžot Munkevicu, noturējās nedaudz vairāk par 100 dienām. To, kas notiek Jūrmalas domē pašlaik, viņš sauc par vecajiem plāniem, ko nav paspēts īstenot Munkevica laikā, piemēram, esot plānots apvienot un privatizēt SIA "Jūrmalas namsaimnieks" un SIA "Jūrmalas siltums".

"Visi zina, kas notiek, bet skaļi to teikt nevar, tā būtu neslavas celšana," izteicās Ražuks, kurš pie varas nākušos joprojām dēvē par Munkevica klanu. Šādam apzīmējumam Jūrmalas mērs Truksnis kategoriski nepiekrīt.

LETA/Foto:LETA

­