Sabiedrība
2010. gada 29. septembris, 18:38

Vīķe-Freiberga kļuvusi par labas gribas vēstnieci Eiropā

Jauns.lv

Lai palielinātu izpratni par Eiropas gada (2010) cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību izvirzītajām problēmām un rosinātu publiskas diskusijas, par Eiropas labas gribas vēstniekiem piekritušas kļūt vairākas starptautiski atpazīstamas personas, tostarp bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Eiropas gada vēstnieka goda tituls piešķirts četrām vadošām Eiropas personām, kuras cieši saistītas ar politiku, palīdzības sniegšanu un kultūru. Labas gribas vēstnieki pēc brīvprātības principa iesaistās dažādās iniciatīvās un uzrunā sabiedrību, sniedzot savu izpratni un atbalstu Eiropas gada (2010) ietvaros izvirzīto problēmu aktualizēšanai un iespējamiem risinājumiem, aģentūrai LETA skaidroja projekta organizētāju pārstāve Inese Salmiņa.

"Nabadzība un sociālā atstumtība ir nasta, kas jānes pārāk daudziem ļaudīm ne tikai tālos kontinentos, bet arī Eiropā. Demokrātiskās valstīs tā nekad nedrīkstētu būt nasta, kas atsevišķiem cilvēkiem vai ģimenēm jānes vieniem. Te nepietiek tikai ar oficiālām iestādēm un programmām. Mēs visi varam kaut ko darīt, lai mazinātu nabadzības sekas sev visapkārt," uzskata Vīķe-Freiberga.

Uzņemoties vēstnieces goda pienākumus un aicinot sabiedrību vienoties nabadzības nastas mazināšanai, Vīķe-Freiberga ir paudusi atbalstu dalībai vērienīgajā pasākumā "Rīga vieno: Cilvēki. Iespējas. Atbalsts", kas norisināsies 28. un 29.oktobrī. Plānots, ka Vīķe-Freiberga piedalīsies gan publiskajā pasākumā Centrālajā dzelzceļa stacijā, gan uzstāsies ar uzrunu nabadzības un sociālās atstumtības tematikai veltītajā konferencē.

Līdzās Vīķe-Freibergai par Eiropas gada (2010) labas gribas vēstniekiem Eiropā piekritušas kļūt vēl trīs personas - doktore Leslija Enna Naita no Lielbritānijas, kura ir "Caritas Internationalis" ģenerālsekretāre, konfederācijas centrālā biroja koordinatore vairāk nekā 160 glābšanas, humanitārās un sociālās palīdzības organizācijām. Viņa ir arī strādājusi par ANO komisāru bēgļu jautājumos.

Vēl par vēstnieku piekritis kļūt Mihals Pirogs no Polijas, kurš savā valstī ir labi pazīstams moderno deju izpildītājs, horeogrāfs un TV moderators. Pirogs aktīvi izmanto savu atpazīstamību, lai Polijā un ārpus tās robežām veicinātu izpratni par nabadzības un sociālās atstumtības problēmām.

Tāpat par labas gribas vēstnieci piekritusi kļūt arī portugāļu izcelsmes modele Taša de Vaskonseluša. Viņa ir slavena modele, aktrise un atbalsta fonda, kas palīdz Āfrikas bērniem un cenšas novērst jauno māmiņu mirstību, AMOR dibinātāja. Turklāt, esot aktīvai humānās palīdzības darbiniecei, Vaskonseluša ir bijusi arī UNICEF kampaņas bērniem ar HIV atbalstītāja un "Institut Pasteu" vēstniece.

Salmiņa informēja, ka aptuveni 84 miljoni Eiropas Savienības iedzīvotāju joprojām dzīvo uz nabadzības riska robežas. Daudz no viņiem saskaras ar nopietniem šķēršļiem nodarbinātības jautājumos, izglītībā, sadzīves, sociālajos un finansu pakalpojumos. Globālās ekonomiskās krīzes rezultātā situācija ir saasinājusies, kas radījusi nopietnu recesiju un pieaugošu bezdarba līmeni daudzās valstīs.

"Priecājos redzēt, ka Eiropas gada (2010) cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību vēstnieku lomās darbojas tik dažādas un brīnišķīgas personības. Viņu personīgais ieguldījums un aktīvā iesaistīšanās ir neatsverams atbalsts, kas palīdzēs stiprināt pārliecību, ka cīņai pret nabadzību ir jābūt sabiedrības kopīgai atbildība - ne tikai valsts sektorā, bet arī privātajā sektorā," uzsver Eiropas Komisijas nodarbinātības un sociālo lietu komisārs Lāslo Andors.

Līdzās četriem Eiropas mēroga vēstniekiem katrā Eiropas gada (2010) cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību dalībvalstī ir nominēti vairāk nekā 130 nacionālie vēstnieki. Latvijā šo goda titulu nes Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas "Sustento" valdes priekšsēdētāja Gunta Anča, Maizes muzeja dibinātāja Vija Ancāne, parolimpietis Aigars Apinis, ārsts Hosams Abu Meri, jaunais mūziķis Rihards Bērziņš, demogrāfe Pārsla Eglīte, žurnāliste Daina Jāņkalne, SIA "Lāči" vadītājs un maizniekmeistars Normunds Skauģis, kā arī Latvijas Sarkanā Krusta prezidents Valdis Nagobads.

Eiropas gada (2010) cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību galvenie mērķi ir veicināt labāku izpratni par nabadzības realitāti Eiropas Savienībā un apkarot stereotipus, kā arī no jauna apstiprināt, cik svarīga ir individuālā un kolektīvā atbildība cīņā pret nabadzību.

LETA