Latvijas Banka laiž apgrozībā trīs jaunas monētas
Sabiedrība
2010. gada 2. decembris, 09:14

Latvijas Banka laiž apgrozībā trīs jaunas monētas

Jauns.lv

Latvijas Banka vakar laidusi apgrozībā trīs jaunas monētas - "Laika monētu III" un divas monētas ar pakavu. Interesanti, ka „Laika monētas” centrālajā daļa veidota no niobija, kas šoreiz ir zaļā krāsā.

"Laika monētas III" grafisko dizainu veidojis mākslinieks Laimonis Šēnbergs, ģipša modeli - tēlnieks Jānis Strupulis, informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

.

"Laika monētas III" reversa sudraba gredzenā attēlotas Mēness fāzes, savukārt zaļajā niobija diskā attēloti mūsu planētas meži, lauki, klintis un ūdens klajumi. Reversa niobija diska centrālajā daļā iespējams atzīmēt svarīgus faktus vai personiskus notikumus vai iegravēt ziņu dāvanas saņēmējam.

Krāsainas monētas numismātikas pasaulē pazīstamas jau sen, taču tās iepriekš veidotas, metālu pārklājot ar emalju vai krāsu. Austrijas kaltuvē "Münze Österreich" izgatavotās jaunās monētas ārējais gredzens kalts no sudraba, bet centrālā daļa - no niobija, kas šoreiz ieguvis zaļu krāsu.

Bimetāla viena lata "Laika monēta III" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā, taču monētas cena ievērojami pārsniedz nominālvērtību. Viena lata monētas cena Latvijas Bankas kasēs būs 36,30 lati. Monētas maksimālā tirāža ir 7000 eksemplāru, tā būs nopērkama Latvijas Bankā un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos.

Savukārt viena lata monētas, kurās reversā attēlots pakavs ar galiem uz augšu vai ar galiem uz leju, grafisko dizainu veidojusi māksliniece Frančeska Kirke, bet ģipša modeli - tēlniece Laura Medne. Šīs viena lata monētas kaltas Vācijas kaltuvē "Staatliche Münze Berlin".

Abu veidu monētu kopējā tirāža ir viens miljons (500 000 eksemplāru katra), un tā netiks papildināta.

Apgrozībā ir monētas arī ar stārķa, skudras, baravikas, Sprīdīša, Pētergaiļa, kliņģera, Jāņu vainaga, priedes čiekura, pūcessaktas, sniegavīra, ūdensrozes, skursteņslauķa, Nameja gredzena, Ziemassvētku eglītes un krupja attēlu. Šādas monētas paredzēts izlaist arī turpmāk, līdz Latvija kļūs par pilntiesīgu Ekonomikas un monetārās savienības dalībvalsti un ieviesīs eiro.

Latvijas jubilejas un piemiņas monētas tiek veltītas Latvijas nozīmīgākajiem notikumiem, panākumiem, cilvēkiem un kultūras zīmēm.

Latvijas pirmās jubilejas monētas ar divu latu, desmit latu un 100 latu nominālvērtību tika izlaistas 1993.gada novembrī, svinot Latvijas Republikas neatkarības 75.gadadienu. Kopš tā laika Latvijas Banka gan nacionālu, gan starptautisku monētu programmās laidusi klajā jau 75 jubilejas un piemiņas monētas.

Par Latvijas gada monētu 2004.gadā atzīta "Laika monēta", 2005.gadā - "Barons Minhauzens", 2006.gadā - "Ciparu monēta", 2007.gadā - "Laika monēta II", 2008.gadā - "Laimes monēta", 2009.gadā - "Ūdens monēta".

LETA/Foto:LETA