Joprojām uziet liecības par traģiskāko aviokatastrofu Latvijā. VIDEO
Sabiedrība
2010. gada 5. decembris, 12:51

Joprojām uziet liecības par traģiskāko aviokatastrofu Latvijā. VIDEO

Jauns.lv

Vēl 43 gadus pēc Latvijas vēsturē traģiskākās aviokatastrofas kartupeļu laukā pie Liepājas lidlauka tiek atrastas lidmašīnas „An – 24” atlūzas. Joprojām katastrofas apstākļi pilnībā nav apzināti.

1967. gada 30. decembra rītā notika traģiskākā katastrofa Latvijas vēsturē. Netālu no Liepājas lidlauka nogāzās lidmašīna „An – 24”, kura veica pasažieru reisu no Rīgas uz Liepāju. 43 cilvēki gāja bojā, seši izdzīvoja.

Tuvojoties lidostai, lidmašīnas spārns aizķēra telefonstabu un tas nolūza. Lidaparāts kļuva nevadāms un tas nogāzās. Katastrofa bija neordināra aviācijas vēsturē. Kā saka tās pētnieks, Liepājas žurnālists Ints Grasis, tad tas bija viens no miljons gadījumiem, kad izdzīvot lielākas iespējas bija tiem, kuri nebija piesprādzējušies, nevis otrādi, jo cilvēkus, kuri bija piesprādzējušies „samala” lidmašīnas atlūzās.

Vēl joprojām, apstrādājot lauku, uz kura nogāzās lidmašīna, zemnieki katru gadu atrod kādu avarējušās lidmašīnas atlūzu. Jaunākajā žurnāla „Liepājas Vēstules” numurā publicēts plašs pētījums par aviokatastrofu. Tomēr vēl ir neatklāti aspekti, piemēram, tā autoram Grasim vēl joprojām nav izdevies uzmeklēt visus aviokatastrofā izdzīvojošos cilvēkus.

Skatieties video, kurā aviokatastrofas pētnieks stāsta par to, kā vācis materiālus savam pētījumam un saviem iespaidiem.

Traģiskākā aviokatastrofa Latvijas vēsturē:

Elmārs Barkāns/Foto:

liepajniekiem.lv