Dzejniece Amanda Aizpuriete izmisumā mēģina atņemt sev dzīvību
Sabiedrība
2010. gada 19. decembris, 12:17

Dzejniece Amanda Aizpuriete izmisumā mēģina atņemt sev dzīvību

Jauns.lv

Ceturtdien uz slimnīcu aizvesta un glābta dzejniece Amanda Aizpuriete. Ap sešiem vakarā viņa savā dienasgrāmatā draugiem.lv ierakstīja pirmsnāves atvadu vēstuli. To laimīgā kārtā izlasīja viņas draudzene Norvēģijā.

Glābšanā iesaistījās arī citi Aizpurietes draugi, izsaucot neatliekamo medicīnisko palīdzību. Dzejniece bija nolēmusi noslēgt rēķinus ar dzīvi un iedzērusi sauju tablešu. Lai gan viņa atteicās no hospitalizēšanas, mediķi neatstāja Amandu mirstam, bet aizveda uz slimnīcu „Gaiļezers”, kur darīja visu iespējamo, lai viņu glābtu.

Patlaban Aizpuriete atlabst „Gaiļezerā” Valsts toksikoloģijas centrā un ir pie apziņas, viņas veselības stāvoklis šobrīd ir stabils. Tomēr vairāk par medicīnisko palīdzību dzejniecei nepieciešams gan morāls, gan materiāls atbalsts.

Drūms periods dzejnieces dzīvē iestājies ne vien tāpēc, ka pirms gada viņa zaudēja dzīvesdraugu, dzejnieku Andri Bergmani, bet arī tāpēc, ka valsts taupības pasākumu ēnā tiek likvidēts izdevums „Kultūras Forums”, kurā viņa rakstīja un saņēma pieticīgu naudiņu. Ar trauslo dzejnieces dvēseli viņai bijis smagi lasīt par daudzajām negācijām, kas notiek sabiedrībā. „Tagad galvenais — nelasīt vietējās ziņas par suņu sakostiem zīdaiņiem, saimnieku nošautiem suņiem, māsu nogalinātiem brālīšiem, piedzērušiem aktieriem utt.” viņa komentēja savā draugiem.lv dienasgrāmatā. Viņa pārdzīvoja arī, ka dzeja nerakstās.

Vēl ceturtdienas rītā Aizpuriete bija norūpējusies par dzejnieci un atdzejotāju Milenu Makarovu un aicināja palīdzēt. „Kad vakar uz atvadām viņa teica: Amandočka, znaješ, ja opjaķ bez eļektričestva, — man kļuva slikti. Neesmu mātes Terēzes tips, nespēju ilgi un pacietīgi par kādu rūpēties. (par saviem bērniem — jā, bet tas ir cits stāsts. Un tagad viņi ir lieli un stiprāki par mani.), tātad — ja kādam ir iespēja Milenai palīdzēt, dariet to. Šobrīd viņa ir ļoti vientuļa un bez naudas.”

Tagad šāds atbalsts ir nepieciešams Amandai Aizpurietei. „Pēdējā laikā dvēseles līdzsvara saglabāšanai katru rītu sāku ar dzejas lasīšanu. Visāda gadās — augstākās raudzes un ne tik augstas. Amanda ir augstākās raudzes dzejniece. Latvijas bagātība. Jā, šobrīd viņas dvēsele ir nosalusi. Mediķi, esmu pārliecināta, izdarīs savu darbu vislabākajā veidā, bet sasildīt dvēseli un saukt to atpakaļ ir draugu un Amandas dzejas cienītāju daļa. Liksim savās dienasgrāmatās Amandas dzejoļus, domāsim labas domas, teiksim tās, rakstīsim, domāsim kā palīdzēt arī pavisam sadzīviski praktiski un finansiāli. Mani vienmēr ir interesējis jautājums kā no vecām zooloģijas grāmatām — kas tas tāds dzejnieks un ko pa ziemu ēd. Ar zvaigžņu putekļiem vien nepietiek — vajag arī dvēseļu siltumu un tajā pašā lielveikalā iepirkto maizīti. Arī naudiņas par elektrību, lai draugos var ierakstīt kādu domu. Cik zinu, līdzšinējie pieticīgie ienākumi valsts naudas taupīšanas pasākumu ēnā Amandai tūlīt beigsies.

Vajag tik maz — atbalstu un mīlestību. No katra pa kripatiņai,” aicina Amandas Aizpurietes dzejas cienītāji.

Anda Leiškalne/Foto: Ojārs Jansons