Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 1. un 2. janvārī
Sabiedrība
2010. gada 31. decembris, 18:31

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 1. un 2. janvārī

Jauns.lv

Kultūras programma liecina, ka neviens necer, ka 1. un 2. janvārī visi pārguruši pēc lielajām svinībām dzers pretgalvassāpju tabletes un gulēs mājās. Piedāvājumā - koncerti, kino, sports, izstādes...

Tiem, krui vēl nav noguruši ballēties, 1. janvāra vakarpusē jāpošas uz Jaunpils pils Ledus balli vai 2. janvārī uz „Keksu” koncertu Kongresu namā. Savukārt no ballēm pārgurušie svētdien varēs kārtīgi izslēpoties Cenas tīrelī. Mierīgākas atpūtas cienītāji Liepājas vai Valmieras muzejā varēs pastaigāt pa izstāžu zālēm un aplūkot mākslinieku jubilejas izstādes, vai arī Ģertrūdes ielas teātrī dziedināt dvēseli. Toties augstās modes un stila piekritēji sevi varēs izzināt kinoteātrī „KSuns”.

Jaunā gada pirmais skudrupūznis

Katru gadu janvāra pirmajās pāris dienās koncertdzīve ir gandrīz pilnībā apsīkusi. Muzikanti līdz spēku izsīkumam izsvīduši gadu mijas ballītēs, bet viņu klausītāji līdz nejēgai pārguruši tajās lustējoties.

Tomēr aktīvākajai koncertpublikas daļa varēs atrast, ko darīt. 2. janvārī laba rokenrola cienītājiem jāsteidz uz Rīgas Kongresu namu, kur varēs dzirdēt ne tikai Baltijas valstu rokenrola zvaigznes, bet arī turpināt ballēties.

Paldies Dievam, 2. janvārī dzimšanas diena ir Latvijas muzikantam Aleksandram Sirovam, kurš pulksten 19.00 Rīgas Kongresu namā to visus aicina atzīmēt kopā ar savu grupu „Keksi” un nepārspējamo lietuviešu dziedātāju Aļģirdu Šuminskas.

Aleksandra Sircova noorganizētajā rokenrola „Muzikālajā skudrupūznī” viņš dzimšanas dienu svinēs kopā ne tikai ar Alģirdu Šumanskas un „Keksiem”, bet arī ar Pītu Andersonu, „Latvian Blues Band”, kā arī ar Igaunijas („Chicken Band”) un Lietuvas („AC/DC Tribute LT”) mūziķiem.

Jāatgādina, ka pēdējā gada laikā „Keksi” sadarbības rezultātā ar Aļģirdu Šuminskas ir sagatavojuši jaunu programmu, kura saņēmusi plašu publikas atzinību un „Keksi” ar Aļģirdu par to nominēta kā viena no labākajām rokenrola grupām Baltijā. Savukārt „Keksus” vada Aleksandrs Sircovs, kuru gan vairāk pazīstam ar segvārdu „Muravejs” (muravej – krieviski: skudra), bet ne jau tādēļ, ka viņš vizuāli līdzinās skudrai, bet gan tādēļ, ka darbs Aleksandram nesagādā grūtības - viņš, kā skudra, var naktīm negulēt, lai realizētu savas ieceres. „Muravejs” ir zināms katram Latvijas mūziķim, un katru gadu viņa veidotie skudrupūžņa saieti – festivāli ir bagātīgi apmeklēti un iecienīti.

Biļešu cena: Ls 5 – Ls 15.

„Keksi” un Alļģids Šuminskas 2. janvārī visus aicina uz Kongresu namu:

Dvēseles dziedināšana Ģertrūdes ielā

Grupa „Zimbabw” radās, apvienojoties četriem jauniem, progresīviem mūziķiem. Sastāvs ir visai klasisks - vokāls, klavieres, bass un bungas, tomēr tiek spēlēta eksperimentāla oriģinālmūzika, kas sastāv gan no iepriekš rūpīgi izrakstītām partijām, gan pilnīgi brīvas improvizācijas. Tās mūzikā ietverti džeza, klasiskās un world mūzikas elementi. Katrs skaņdarbs ir kāds stāsts saistībā ar grupas dalībnieku dzīvi, uzskatiem, idejām un dzīves uztveri, kas ietverts pašu radītajos dziesmu tekstos, melodijā, ritmā, harmonijā un interpretācijā.

Grupa jau paspējusi spēlēt tādos festivālos kā „Rīgas Ritmi”, „Saulkrasti Jazz”, „Baltic Beach Party”, „Bildes” un citos. Visi dalībnieki ir Rīgas Doma kora skolas studenti vai absolventi, turklāt ikviens no viņiem jau vairākus gadus aktīvi iesaistās arī Latvijas džeza vides veidošanā.

Par gaidāmo koncertu Ģertrūdes ielā grupa „Zimbabw” ziņo: „Mūzika, kas dvēseli dziedēs un tai pat laikā liks tai dziedāt, bet vārdi palīdzēs saprast, kur tad šo brīnumaino „dziedināšanu” meklēt arī ikdienā. Jāpiebilst, ka piparkūkas un karstvīns gādās par aromātu un garšas toņiem, kas, baudīti kopā ar „Zimbabw” skaņdarbiem, sola radīt neatkārtojamas noskaņas...”

Biļešu cena: Ls 2,5.

Lielie svētki Ledus pilī

Tos, kuri vēl nebūs noguruši no Jaunā gada sagaidīšanas naktī no 31. decembra uz 1. janvāri, sestdien, 1. janvārī pulksten 21.00 gaidīs karaliska balle – baltais karnevāls „Svētki Ledus pilī” Jaunpils pilī.

Viesus Jaunpilī sagaidīs un visu nakti par jautrību rūpēsies pati Ledus karaliene. Karnevālā spēlēs pazīstamā latgaliešu grupa „Baltie Lāči”, kas spēlē pašu proklamēto „šlāgerpoproku”. Grupas pazīstamākie šlāgerhīti ir „Skaidro volūda” un „Mātēm”. Zālē balli rīkos „Baltie Lāči” un dīdžejs Aldis Vilciņš. Dīdžeja Alda Vilciņa diskotēkās saklausāmi gan astoņdesmito un deviņdesmito gadu, gan mūsdienu hīti. Aldis Vilciņš kļuvis pazīstams strādājot Vecrīgas klubā „Fīlings” un radio.

Pils krogā un pagalmā varēs apmeklēt Kurzemē populārās „Mini-Max” komandas

rīkotās diskotēkas. Bārā būs iespēja baudīt unikālus ledus kokteiļus un dzērienus, par kuriem rūpēsies pazīstamais bārmenis Gvido Elksnis - vairākkārtējs Latvijas bārmeņu federācijas bārmeņu konkursu laureāts ar palīgiem.

Svētku laikā varēs izliet laimes, apmeklēt kafejnīcu, foto darbnīcu, kā arī piedalīties citās jaungada izdarībās. Protams, ka karnevālā būs masku parāde un labāko masku īpašnieki saņems balvas.

Ieeja karnevālā: Ls 6 (maskām – Ls 4).

Sīkāk internetā: jaunpilspils.lv.

Franču mode Rīgas kinogalerijā

Ar lielisku franču kino jauno gadu piedāvā iesākt kinoteātris „KSuns” Berga bazārā. Tikai 1. un 2. janvārī pulksten 14.30 tur varēs redzēt pirms pāris gadiem uzņemto franču biogrāfisko drāmu „Coco pirms Chanel”.

Drāma, kas Francijas kinoteātros pievilinājusi vairāk nekā piecus miljonus skatītāju, aicina iepazīties ar neatkārtojamo modes pasaules lēdiju – Koko Šaneli. Franču režisore Anne Fonteina pievērsusi uzmanību Šaneles jaunības gadiem, kā arī pirmajiem panākumiem un slavai. Apburošā franču aktrise Odrija Tatū graciozi spēlē dumpīgu un ambiciozu kurtizāni, kura iesāk savu karjeru kā kabarē dejotāja un šuvēja, lai vēlāk pievienotos slaveno, nemiera pilno pasaules dvēseļu saimei.

Kritiķis Normunds Naumanis filmu vērtē: „Gana elegants pekstiņš, kas uzbužina franču modes leģendas Koko Šaneles dzīvesstāstu no „frivolā gala” - stāsts par Koko dēkaino, lai neteiktu pērkamo jaunību un miesu. ...derēs tām, kurām tīk glītas retro lupatas un atziņa, ka dižie, redz, arī cilvēki vien ir.”

Savukārt pulksten 16.30 „KSunī” ne tikai 1. un 2., bet gan līdz pat 6. janvārim varēs redzēt vēl vienu arī pirms pāris gadiem uzņemtu franču lielfilmu par Koko Šaneli – „Coco un Igors Stravinskis”.

Starvinskis un Šanele aizvien alka pēc kaut kā spirdzinoši jauna, abu profesijās bija jāizzina, jāpārzina un jāuzrunā jūtu pasaule, viņiem bija tikai viena gada vecuma starpība, viņi nomira vienā gadā... Stravinska kaislība bija mūzika, bet Šaneles – smaržas. To visu kinematogrāfa valodā uzņēmies pārtulkot Francijā mītošais nīderlandiešu režisors Jans Kounens. Katrs filmas kadrs ambiciozi pretendē uz absolūtu nevainojamību.

Sīkāk internetā: kinogalerija.lv

„Coco pirms Chanel” kinoteātrī „KSuns” 1. un 2. janvārī:

Pilskunga jubilejas gada izstāde Valmieras muzejā

Ja ne tieši šī gada pirmajās pāris dienās, tad vismaz pēc dažām dienām – līdz 29. janvārim būtu vērts iegriezties Valmieras muzejā, kur skatāma kāda restrospektīva jubilejas izstāde.

Šis gads ir Rundāles pils muzeja direktora, vēsturnieka, mākslas un arhitektūras pieminekļu restaurēšanas speciālista, gleznotāja un vairāku grāmatu autora Imanta Lancmaņa (dz. 1941.) apaļas jubilejas gads, kurš iesācies ar Lancmaņa gleznu izstādi Valmieras muzejā.

Pats mākslinieks, Latvijas mūsdienu dižākais pilskungs par to saka: „Dienu straujajā ritumā ir viegli aizmirst, ka 2011. gads manā dzīvē nāks ar apaļu jubileju, liekot apcerēt aizvadīto laiku un paveiktās lietas. To vidū stāv arī glezniecība, nodarbība, kas brīžiem atkāpusies tālu no darba ikdienas un manas dzīves pamatlīnijas – Rundāles pils atjaunošanas. Garie gadi, kas pavadīti Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā un

Mākslas akadēmijā, reizēm šķituši piederīgi citai dzīvei, citai eksistences jomai. Tagad, stāvot gleznu, zīmējumu, kartonu un skiču vidū, atceroties šķietami aizmirstas lietas un notikumus, katrs darbs nostājas kā ceļa stabs, kā liecinieks kādam posmam vai pavērsiena brīdim manā dzīvē. Tā ir intīma izstāde, kurā var atļauties parādīt arī naivākas lietas, meklējumus, darba procesa piemērus.”

Sīkāk internetā: muzejs.valmiera.lv/

Saule un vējš Liepājā

Arī Liepājas muzejā (Kūrmājas prospektā 16/18) pašlaik skatāma kāda jubilejas izstāde. Savu 55. gadu jubileju ar gleznu izstādi „Saulē un vējā” tur atzīmē Liepājas māksliniece Ilze Eniņa.

Māksliniece pašā ziemas viducī aicina atcerēties Liepājas vasaru, sauli un vēju.

Keramiķe Ilze Eniņa ar gleznošanu sākusi nodarboties 2000. gadā, piedaloties plenērā „Pilsēta un jūra”. Viņas jubilejas izstādē skatāmie darbi tapuši pēdējos piecos gados, gleznojot plenēros. Gleznās ir attēloti Liepājas pilsētas mazo ieliņu skati, ostas kuģīši un kanālmalas jahtas, jūras moli un pati jūra. Ir tvertas dažādas ainavas no atšķirīgiem skatu punktiem, kā, piemēram, no Liepājas ezermalas jahtu bāzes ir attēloti „Liepājas metalurga” dūmeņi. Ir tapuši darbi arī Pāvilostā un pie Papes ezera.

Māksliniece kopš 1982. gada regulāri iesaistās dažādās mākslinieku kopizstādēs un rīko personālizstādes. Ilze Eniņa izglītību ir ieguvusi Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā. Šobrīd viņa strādā Liepājas Būvamatniecības vidusskolā par būvelementu veidošanas un stilu mācības pasniedzēju, kā arī vada mākslas pulciņu Liepājas 15.vidusskolā, kur skolēni apgūst zīmēšanas, gleznošanas un veidošanas pamatus.

Tikšanās ar izstādes autori muzejā ir paredzēta tieši viņas dzimšanas dienā - 28.janvārī pulksten 17:00.

Sīkāk interneta: liepajasmuzejs.lv.

Lielais pēcsvinību slēpojiens cauri tīrelim

Ja Jaunais gads ir sagaidīts radu un draugu pulkā pie bagātīgi klāta galda, tad nākamajā dienā obligāti jādodas svaigā gaisā izlocīt kaulus. To lieliski izdarīt varēs svētdien, 2. janvārī Pierīgā: Cenas tīrelī Babītes un Mārupes pagastā.

2. janvārī piedzīvojumu organizācija „Lūzumpunkts” piedāvā lielo slēpojienu cauri Cenas tīrelim. Slēpju pārgājiens notiks pa Cenas tīreli, kurš vasarā nav diez ko pieejams promenādei. Lielais slēpojiens 2. janvārī sāksies pulksten 10.00 „Augsto virvju” parkā, bet noslēgsies ap pulksten 16.00, visiem dzerot siltu tēju un dodoties pirtī.

Sākumā slēpotāji dosies jau pa iebrauktu ceļu, lai varētu iesildīties un izpausties slīdsolī tie, kam uz to būs iekāre. Tad iesāksies izaicinājums un darbu dalīšana, spēcīgākie pa priekšu dzīs špūri, ik pēc brīža mainoties, lai spēki pietiktu līdz galam. Tad šķērsos pļavu, mežu un nokļūs Cenas tīrelī, kur pavērsies purva burvība - mazas eglītes un liels plašums. Dodoties tālāk, visi sasniegs skatatorni, kur tiks uzrīkota piknika pauze ar līdzpaņemtiem termosiem un maizītēm. Pēc tam sekos atpakaļceļs.

Nepieciešamais ekipējums: distanču slēpes; termoss ar siltu tēju/kafiju, ko iedzert pa ceļam; maizītes un citi gardumi; pārvelkamie apavi, zeķes, cimdi; viss nepieciešamais pirtij (peldkostīms, dvielis).

2. janvārī pulksten 8.50 no Strēlnieku laukuma aties „Lūzumpunkta” slēpotāju buss uz Cenas tīreli (tiem, kuri nevēlas braukt ar sabiedrisko transportu vai personisko automašīnu). Iepriekš pieteikties pa tālruni 26559398 vai e-pastu: maris@luzumpunkts.lv.  

Dalības maksa: Ls 7 (ar slēpēm – Ls 10). Cenā iekļauta arī pirts un silta tēja pēc slēpojiena.

Sīkāk internetā: luzumpunkts.lv. Tur arī skatieties Cenas tīreļa karti, kurā varēsiet atrast lielā slēpojiena starta vietu.

Elmārs Barkāns’/Foto: liepājniekiem.lv, LETA