“Māmiņu klubs” sašutis, ka bērnudārzā māca kristīgas paražas
Sabiedrība
2011. gada 12. janvāris, 09:19

“Māmiņu klubs” sašutis, ka bērnudārzā māca kristīgas paražas

Jauns.lv

Vecāku apvienība “Māmiņu klubs” paudusi sašutumu par Jūrmalas bērnudārzu “Madara”, kurā bērniem mācītas kristīgas paražas, un sagaida, ka par notikušo vērtējumu sniegs arī Izglītības un zinātnes ministrija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

­­

Kluba vadītāja Sandija Salaka aģentūrai BNS, komentējot notikušo “Madarā”, kad bērni pirms maltītes mācīti skaitīt lūgšanu, uzskata par lielu pārkāpumu, jo Latvijā baznīca ir atdalīta no valsts. Viņa, atsaucoties uz kluba veikto vecāku aptauja, uzsvēra, ka kristīgajai mācībai nav vietas bērnudārzos, jo tam domātas svētdienas skolas vai īpaši centri, kas nodibināti pie baznīcas. “Māmiņu kluba” aptauja parādīja, ka 71% vecāku uzskata, ka reliģija ir mācāma ģimenē.

Notikušo par pārkāpumu nesteidzās nosaukt Izglītības kvalitātes valsts dienesta Licencēšanas un reģistru departamenta direktore Andra Šenberga. Viņa gan apliecināja, ka saskaņā ar licencēto programmu bērnudārzā “Madara” nav specifiskas kristīgās apmācības, taču “izskatās, ka tā nav bijusi nodarbība, bet audzināšanas pasākums”.

Šenberga gan arī atzina, ka kristīgo tradīciju uzturēšanu bērnudārzos īsti nevarot kontrolēt, jo programmu pieteikumi ir vispārīgi un tajos neatspoguļojas audzināšanas pasākumi, piemēram, kā bērniem māca pateikties par maltīti.

Viņa uzskata, ka labas pārvaldības prakse būtu, ja bērnudārzā būtu divu veidu programmas – ar kristīgu ievirzi un bez tās, lai vecākiem būtu izvēles iespējas.

IZM pārziņā strādājošās iestādes pārstāve paskaidroja, ka Latvijas bērnudārzos var mācīt arī kristīgās paražas, ja tas ir saskaņots ar vietējo pašvaldību un programma ir licencēta.

Dienestā varēja nosaukt divus bērnudārzus Latvijā, kur bērniem nodarbības un audzināšana notiek kristīgā garā – Liepājas kristīgā sākumskola un Valkas–Lugažu draudzes Kristīgā pirmsskolas izglītības iestāde. Atsevišķi dati par kristīgo tradīciju mācību bērnudārzos netiek apkopoti, taču programmu pieteikumos pirmsskolas izglītības iestādēm tas ir jāuzrāda, vēl piebilda Šenberga.

Jau ziņots, ka jautājumu par kristīgām vērtībām bērnudārzos aktualizēja kāda bērna vecāki Jūrmalā. Viņi Latvijas Televīzijas ziņu programmai “Panorāma” izteica sašutumu, ka nav bijuši informēti, ka pirmsskolas iestādē ”Madara” bērnus skolo kristīgā garā. To viņi atklājuši, kad bērns mājās pirms ēšanas mēģinājis noskaitīt lūgšanu. Bērnudārza vadītāja Marita Šteimane “Panorāmai” nenoliedza, ka šāda programma bērnudārzā bijusi, bet, kad tā pārtraukta, vecāki pat esot rakstījuši iesniegumus, ka vēlētos, lai kristīgās tradīcijas tiktu turpinātas, un tās arī saglabātas.

BNS

­­