Sabiedrība
2011. gada 30. maijs, 10:26

Urbanovičs: kopš sestdienas vakara Latvija jau ir citāda

Jauns.lv

Kopš sestdienas vakara Latvija jau ir citādāka, - kāda tā būs, to rādīs laiks, tas atkarīgs no daudziem faktoriem, - LTV raidījumā "Labrīt, Latvija!" sacīja politiskā apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Viņš Valsts prezidenta Valda Zatlera lēmumu uzskata par pareizu, lai gan nedaudz novēlotu politisko soli. "Lēmums ir novēlots un dažas stundas pirms Valsts prezidenta vēlēšanām rada politiska pikantuma sajūtu," sacīja Urbanovičs.

Urbanovičs norādīja, ka pati koalīcija nav apmierināta ar valdības darbu. "Saeimas vairākums nespēja restartēt valdības darbu no stagnācijas uz attīstību," sacīja SC frakcijas vadītājs. Viņaprāt, valstī tā ir pēdējā iespēja labot situāciju.

Šajā situācijā Urbanovičs vaino tikai un vienīgi pašreizējo koalīciju, īpaši partiju apvienību "Vienotība", kas "beidzoties vēlēšanām turpināja vēlēšanu kampaņu".

Par turpmāko iespējamo parlamenta, valdības sastāvu Urbanovičs sacīja, ka "Vienotības" dienas noteikti esot skaitītas. ""Vienotība" ar savu ņemšanos, ko ņems un ko neņems koalīcijā, ir smieklīga," sacīja SC pārstāvis.

Uz jautājumu, kāpēc atteicies balsot atļaut KNAB veikt kratīšanu arī Saeimas deputāta Aināra Šlesera (LPP/LC) dzīvesvietā, Urbanovičs sacīja, ka balsoja nevis pret atļauju veikt kratīšanu, bet gan pret "farsu, kāds bija noorganizēts".

"Esam pret to, ka specdienesti pārvērtē savas spējas un tiesības. Tā bija vistiešākā iejaukšanās politiskajā situācijā," uzskata Urbanovičs.

Kā LETA jau ziņoja, savā sestdienas uzrunā Zatlers akcentēja, ka 26.maija Saeimas balsojums, kas nedeva atļauju KNAB veikt kratīšanu Šlesera dzīvesvietā, ''ir kā sirēna, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēju un tiesisko varu''. Saeima savā balsojumā izrādīja necieņu pret tiesu varu, uzsvēra Zatlers, un tā nav pirmā reize - 9.Saeima neapstiprināja amatā ģenerālprokuroru, kuru virzīja tiesu varas augstākā amatpersona.

Kā ziņots, prezidenta vēlēšanas, visticamāk, notiks 2.jūnijā, bet referendums par Saeimas atlaišanu gaidāms jūlija beigās. Ja pilsoņi nobalsos par Saeimas atlaišanu, jaunas vēlēšanas varētu notikt augusta beigās vai septembrī.

KNAB vērienīgās kratīšanas ar tā dēvētajiem oligarhiem saistītajos īpašumos trešdien veica saistībā ar kriminālprocesu, kas ierosināts pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB izmeklētāji veica kratīšanu aptuveni 40 objektos, tajā skaitā pie Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") un ar Andri Šķēli (TP) saistītos uzņēmumos. KNAB bija lūdzis atļauju veikt kratīšanu arī Šlesera dzīvesvietā, taču Saeima ceturtdien nolēma to neatļaut. Tieši pēc šī deputātu lēmuma Valsts prezidents sestdien paziņoja, ka rosina atlaist Saeimu.

No KNAB izplatītās informācijas noprotams, ka izmeklētāju uzmanības centrā ir Šlesers, bet kratīšanas pie Lemberga un Šķēles firmā bijušas saistītas ar šo izmeklēšanu.

KNAB sāktajā kriminālprocesā esošie materiāli saturot ziņas par to, ka Šleseram slēpti pieder kapitāldaļas vienā no lielākajiem Rīgas ostas termināļiem - SIA "Rīgas Tirdzniecības osta" (RTO), aviokompānijas "airBaltic" līdzīpašniecē - SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" un vēl virknē, galvenokārt ar nekustamo īpašumu biznesu saistītos, uzņēmumos - SIA "Zaķusala Estates", SIA "Jaunrīgas attīstības uzņēmums", SIA "Euroline" un SIA "Abi krasti".

Šlesers savā valsts amatpersonas deklarācijā nav norādījis, ka viņam pieder kapitāldaļas minētajos uzņēmumos, un apgalvo, ka īpašnieks ir viņa draugs un biznesa partneris Viesturs Koziols.

LETA