Sabiedrība
2011. gada 5. jūnijā, 15:25

Rīgas domē "oligarhu kapusvētku" akcija pagaidām nav pieteikta

Jauns.lv

Rīgas pašvaldībā līdz piektdienai iecerētā "oligarhu kapusvētku" akcija nav pieteikta, stāsta Rīgas pilsētas izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis. Kā ziņots, mūziķis un raidījuma "Intelektuālā apokalipse. Būt vai nebūt" vadītājs Viesturs Dūle ar domubiedriem nākamajā trešdienā, 8.jūnijā, plkst.19 aicinājis ikvienu uz oligarhu kapusvētkiem, kurus plānots rīkot uz AB dambja starp Akmens un Vanšu tiltu, lai Saeimai "mainītu jumtu".

Rīgas domē "oligarhu kapusvētku" akcija pagaidām n...

Vidauskis norādīja, ka šāda iecere pagaidām neesot pieteikta pašvaldībā ne kā publisks pasākums, ne kā sapulce, gājiens vai pikets.

Pašvaldības pārstāvis atgādināja, ka saskaņā ar likumu publiski pasākumi ir jāpiesaka 15 dienas pirms to norises, bet sapulce, gājiens vai pikets - desmit darba dienas pirms iecerētās akcijas.

Likums gan paredz izņēmumu gadījumā, ja par notikumu, saistībā ar kuru šis pasākums tiek rīkots, objektīvi nebija iespējams uzzināt agrāk kā desmit darbdienas pirms tā, pieteikums par sapulces, gājiena vai piketa rīkošanu jā iesniedz pēc iespējas agrāk, bet ne vēlāk kā 24 stundas pirms plānotā pasākuma norises.

Dūle iepriekš stāstīja, ka oligarhu kapusvētki tiks organizēti, lai tauta pārņemtu iniciatīvu savās rokās un pateiktu, ka vairs nevar gaidīt, kamēr citi "šiverē" virtuvē pa galdu. Saimniekam ir jānāk atpakaļ virtuvē. "Taisām kā oligarhu kapusvētkus un arī tieši kā kapusvētkus oligarhiem, kas sēž mūsos pašos, jo ļoti daudzi cilvēki sadarbojas, reklamē un raksta par viņiem, valsts pārvaldē ir ļoti daudz cilvēku, kas strādā un veicina to sistēmu, ko viņi ir iesējuši. Tas ir jautājums par visas tautas darbu ar sevi, lai saprastu, kas mūsos ir tā daļa, kas ir gatava sadarboties, lai iegūtu kādu kripatiņu sev," sacīja Dūle.

Viņš aicināja kapusvētkos cilvēkus būs attapīgiem, noteiktiem un labdabīgiem, nevis dusmīgiem un vājiem, lai atrastu labākos veidus, kā nākamajās Saeimas vēlēšanās izdarīt tā, lai Saeimā būtu domājoši cilvēki. Tas, ka vakar Valsts prezidenta vēlēšanu laikā divu stundu laikā izdevās atrast trīs balsis, Dūle uzskata par liecību tam, ka valsts ir intelektuālajā apokalipsē. "Viņi ir negudri un domā, ka visi citi apkārt arī ir negudri," teica Dūle.

Tīmekļa videotēkā "YouTube" un mikroblogošanas vietnē "Twitter" ievietots videomateriāls, kurā sabiedrībā pazīstami mākslinieki un sabiedrībā pazīstami cilvēki - Ģirts Ķesteris, Vestards Šimkus, Baiba Sipeniece-Gavare, Māris Sirmais, Lauris Reiniks, Jānis Ošlejs, Gustavo - aicina uz tautas akciju.

Jau ziņots, ka sociālais tīkls "Draugiem.lv", kas līdz šim ir distancējies no politikas, arī nācis klajā ar aicinājumu iesaistīties nākamnedēļ plānotajā oligarhu kapusvētku akcijā.

Portālā "Draugiem.lv" izveidota speciāla lapa, aicinot sociālā tīkla lietotājus piedalīties rīkotajos oligarhu kapusvētkos.

Akcija notiks 8.jūnijā plkst.19 Rīgā, uz AB dambja un krastmalā, kā arī visās Latvijas pilsētās pie visām upēm. Līdzi jāņem svecītes, maizītes, vainagi, salmu lelles un citas lietas, ko var aizdedzināt un simboliski ielaist upē, izvadot savu oligarhu pēdējā gaitā, teikts lapā.

"Draugiem.lv" lietotāji var arī "sākt oligarhu izvadīšanu", uzrakstot savus atvadu vārdus nelaiķim - tos redzēs lietotāju profilā pie īpašā oligarha simboliņa.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien par Valsts prezidentu ievēlēja eksbaņķieri, Zaļo un zemnieku savienības deputātu Andri Bērziņu. Par Bērziņa ievēlēšanu prezidenta amatā aizklātās vēlēšanās nobalsoja 53 deputāti, bet pret - 44. Par otru augstā amata kandidātu - pašreizējo Valsts prezidentu Valdi Zatleru - nobalsoja 41 tautas kalps, bet pret - 56 deputāti. Prezidents tika ievēlēts otrajā kārtā.

Zatlera pilnvaras beigsies šā gada 7.jūlijā. Viņš īsi pirms Valsts prezidenta vēlēšanām ir izmantojis Satversmē noteiktās tiesības un rosinājis Saeimas atlaišanu. Par to tautai būs jālemj referendumā, kas paredzēts 23.jūlijā.

LETA