Kultūra
2011. gada 25. jūnijs, 14:17

Pērn ievērojami palielinājies Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasītāju skaits

Jauns.lv

Pagājušajā gadā salīdzinājumā ar 2009.gadu ievērojami palielinājies Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) lasītāju skaits, kas bijis lielākais pēdējo 20 gadu laikā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Aizvadītajā gadā LNB apkalpojis 225 000 lasītāju, bet gadu iepriekš 104 000 lasītāju, savukārt pirms 20 gadiem LNB apmeklēja 19 000 lasītāju.

Kopš 2004.gada, kad LNB gada laikā apmeklēja 43 000 lasītāju, to skaits ar katru gadu palielinājies.

Savukārt nemainīgs salīdzinājumā ar 2009.gadu LNB ir palicis krājumu skaits, kas ir vairāk nekā četri miljoni vienību. Vislielākais krājumu skaits - vairāk nekā pieci miljoni vienību - LNB bijis 1991.gadā un 1992.gadā.

LNB krājuma kodols ir nacionālais krājums - Latvijas un ārzemju izdevumi par Latviju un latviešiem, latviešu autoru darbi, kuru krāšana, saglabāšana un pieejamības nodrošināšana ir LNB pamatuzdevums un krājuma veidošanas prioritāte. Nacionālās literatūras krājuma pilnīgumu nodrošina 1920.gadā iedibinātais Latvijas obligātais eksemplārs.

LNB dibināta 1919.gada 29.augustā. Tās pirmais pārzinis bija ievērojamais bibliotekārs un latviešu zinātniskās bibliogrāfijas pamatlicējs Jānis Misiņš.

Viens no LNB pamatuzdevumiem ir nacionālās literatūras krājuma veidošana, mūžīga glabāšana un tā ilglaicīgas pieejamības nodrošināšana. Lai veicinātu nacionālas nozīmes kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanu un plašu izmantošanu, LNB veido Latvijas digitālo bibliotēku "Letonica", kā pirmo tās laikā īstenojot pilotprojektu "Jāzeps Vītols", kur vienkopus pieejami izcilā latviešu komponista skaņdarbi, raksti, fotogrāfijas, vēstules, skaņu ieraksti un citi dokumenti.

LETA