Pilsonis Burģis prasa tiesu apturēt lēmumu par referendumu 23.jūlijā
Sabiedrība
2011. gada 30. jūnijs, 16:21

Pilsonis Burģis prasa tiesu apturēt lēmumu par referendumu 23.jūlijā

Jauns.lv

Voldemārs Burģis Administratīvajā rajona tiesā iesniedzis pieteikumu par Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmuma atcelšanu, ar kuru izsludināts referendums par Saeimas atlaišanu.

­

Burģis lūdzis arī apturēt CVK lēmuma darbību, informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Gundega Bukaņina.

Pēc viņas teiktā, pieteikums iesniegts par CVK 30.maija lēmuma numur 10 par tautas nobalsošanas izsludināšanu atcelšanu.

Šajās dienās tas tiks iedalīts kādam no tiesnešiem, kam arī septiņu dienu laikā būs jāpieņem lēmums par to, vai pēc Burģa pieteikuma ierosināma administratīvā lieta.

Ja pieteikums tiks pieņemts, tad par CVK lēmuma darbības apturēšanu tiesai savs lēmums jāpieņem viena mēneša laikā.

Voldemārs Burģis kasjauns.lv teica, ka gaidāmais referendums par Saeimas atlaišanu ir „Satversmes mīdīšana ar kājām”, kas ir viņa privāto tiesību aizskārums uz godīgu nobalsošanu.

„Satversme aizliedz prezidentam rosināt Saeimas atlaišanu, ja viņš pretī neliek pats savu amatu. Zatlers bija nokavējis visus termiņus. Izveidojusies tāda zaglīga situācija, kas ir drausmīgs noziegums ar neprognozējamām sekām. Mums priekšā stāv nelikumīgs referendums un vēlēsanas, nelikumīga Saeima. Tas ir ārprāts! Valstī būs konsticionālā krīze. Mums kaimiņos ir valstis, kas to tikai gaida, lai ievestu miera uzturēšanas spēkus,” skaidro Burģis.

CVK 30.maijā izsludināja referendumu par Valsts prezidenta Valda Zatlera ierosinājumu atlaist Saeimu, kas notiks 23.jūlijā.

Referenduma jautājums būs: "Vai jūs esat par 10.Saeimas atlaišanu?" Balsošanas biļetenā būs divas iespējamās atbildes "par" un "pret".

Pamatojies uz Satversmes 48.pantu, Valsts prezidents Zatlers 28.maijā ierosināja atlaist Saeimu. Ja Latvijas pilsoņi referendumā nobalsos par parlamenta atlaišanu, tiks rīkotas jaunas Saeimas vēlēšanas.

Savā runā Zatlers akcentēja, ka 26.maija Saeimas balsojums, kas nedeva atļauju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā, "ir kā sirēna, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēju un tiesisko varu". Saeima savā balsojumā izrādīja necieņu pret tiesu varu, uzsvēra Zatlers, un tā nav pirmā reize - 9.Saeima neapstiprināja amatā ģenerālprokuroru, kuru virzīja tiesu varas augstākā amatpersona.

Zatlers savā runā brīdināja par interešu grupu patvaļu un "demokrātijas privatizāciju".

Zatlera pilnvaras beigsies 7.jūlijā. Pēc viņa augstajā amatā stāsies Andris Bērziņš, kuru Valsts prezidenta amatā 2.jūnijā ievēlēja Saeima.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: No Voldemāra Burģa personīgā arhīva