Sabiedrība
2011. gada 4. augusts, 14:38

Ilmārs Latkovskis pārtrauks vadīt raidījumu "Viss notiek"

Jauns.lv

11.Saeimas vēlēšanās no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) saraksta kandidējošais Ilmārs Latkovskis, būdams deputāta amata kandidāts, neturpinās veidot un vadīt raidījumu "Viss notiek", informē Latvijas Televīzijas pašreklāmas redaktore Ieviņa Ancena.

Par to Latvijas Televīzija jau esot vienojusies ar šī raidījuma veidotājiem - producentu grupu "Hansa Media".

"Hansa Media" vadītāja Gundega Tabaka savukārt uzsvēra, ka arī bez Latkovska raidījums tiks veidots un pagaidām to divatā vadīs viņa līdzšinējās kolēģes Adriāna Roze un Eva Ikstena Strapcāne.

To, vai Latkovskim tiks meklēts aizstājējs, Tabaka vēl nemācēja teikt, sakot, ka "17.septembris nav aiz kalniem".

Savukārt pats Latkovskis biznesa portālam "Nozare.lv" par iespējām savas neievēlēšanas gadījumā turpināt vadīt "Viss notiek" runāja visai izvairīgi. "Raidījums būs jebkurā gadījumā - ar mani vai bez. Cik aktīvi parādīšos raidījumā, to vēl nemāku teikt. Visām lietām ir savs sākums un beigas," teica žurnālists.

Kā apliecināja Latkovskis, viņš pagaidām nav kļuvis par VL-TB/LNNK biedru un jautājums, vai par tādu kļūs ievēlēšanas gadījumā, vēl esot atvērts. Viņš uzskata, ka Latvijā ir jādod vairāk varas un lemšanas arī cilvēkiem, kuri nav partijās, tādējādi mazinot partiju totālo diktatūru Latvijā.

"Jāļauj plašāk gan sabiedriskajām, gan profesionālajām organizācijām un arī cilvēkiem tikt pie teikšanas politikā," uzskata Latkovskis, kura nokļūšana līdz VL-TB/LNNK notikusi ar Rīgas domes deputāta Dāvja Stalta starpniecību, kurš viņu savedis kopā ar nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētāju Raivi Dzintaru.

Latkovskis atzina, ka izvēle par iesaistīšanos politikā viņam nav bijusi vienkārša, taču, ja viņš tiks ievēlēts Saeimā, viņš turpinās darbu pie tām idejām, ko jau centies attīstīt žurnālista un publicista darbā.

Par savām pamatnostādnēm darbībai nacionālajā apvienībā viņš definējis modernizētu nacionālās politikas konceptu, okupācijas fakta atzīšanas nostiprināšanu un okupācijas seku rehabilitāciju, trimdas latviešu, jo īpaši jauniešu, saiknes ar Latviju stiprināšanu, mazākumtautību etniskās kultūras un Latvijas valstiskās identitātes sekmēšanu, partiju totālās diktatūras mazināšanu sabiedriski politiskajā dzīvē, jaunu politisko attiecību kultūru Latvijas politikā, kā arī Baltijas valstu vienotības nepieciešamību.

Kā savus praktiskos mērķus viņš izvirzījis: piesaistīt jaunu elektorātu un atbalstītājus nacionālajai apvienībai, veicināt Latvijas nelatviešu lojalitāti Latvijas valstij un latviskajam, darīt saprotamāku un pieņemamāku starptautiskajai sabiedrībai nacionālās apvienības politiku un Latvijas kā nacionālas valsts problemātiku, kā arī veicināt ciešāku sadarbību Baltijas valstu vidū.

Taujāts, kāpēc startēt politikā viņš izvēlējies tieši ar VL-TB/LNNK starpniecību, viņš atzina, ka tā lielā mērā bijusi apstākļu sakritība. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka nacionālā apvienība viņam ir simpātiska, jo tajā ir skaidri izteikta galvenā ideja, nevis politiska konjunktūra ar vispārīgiem lozungiem. Otrkārt, viņu ideja esot izšķirošais pamats Latvijas valsts jēgai. Treškārt, viņi ir atvērti atšķirīgiem viedokļiem savu uzskatu un darbības pilnveidošanai.

"Nacionālajā apvienībā redzu daudzus cilvēkus, kurus apvieno skaidra ideja un ideāli. Citās partijās, pavisam nenoniecinot viņu labos nodomus, ideju pozicionējums ir ļoti vispārīgs un deklaratīvs. Ja ir viena galvenā - tautai nozīmīga un saprotama - ideja, tad ap to var būvēt arī visu pārējo," savu politiskā spēka izvēli pamato Latkovskis, kura skatījumā bez nacionālās idejas Latvija ir tikai Krievijas vai Eiropas province.

"To ir būtiski saprast ne tikai latviešiem, bet arī visām Latvijā dzīvojošajām tautām. Lielais izaicinājums ir, kā mums, respektējot vienam otra personīgo un etnisko cieņu, patriotiski vienoties zem Latvijas karoga. Tas prasa jaunu domāšanu un jaunu rīcību," uzskata publicists.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK 11.Saeimas vēlēšanām pieteiks atļauto maksimālo skaitu - 115 kandidātus.

Rīgas vēlēšanu apgabala sarakstā ar pirmo numuru startēs pašreizējais nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis, Vidzemes vēlēšanu apgabalā - Dzintars, Zemgales vēlēšanu apgabalā - Saeimas deputāts Imants Parādnieks, Kurzemes vēlēšanu apgabalā - Saeimas deputāts un bijušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš, bet Latgales vēlēšanu apgabalā - Saeimas deputāte Inese Laizāne.

VL-TB/LNNK savu deputātu kandidātu sarakstu gatavojas Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegt nākamās nedēļas beigās, 12.augustā.

11.Saeimas vēlēšanas notiks 17.septembrī. Kandidātu sarakstus var iesniegt līdz 18.augustam. Deputātu kandidātu sarakstu kārtas numuru izloze notiks 19.augustā.

LETA Nozare.lv