KNAB nopratinājis Aināru Šleseru
Politika
2011. gada 13. septembris, 18:44

KNAB nopratinājis Aināru Šleseru

Jauns.lv

Saeimas deputāts Ainārs Šlesers (LPP/LC) divas reizes - 8.augustā un šorīt - sniedzis liecības Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB). Šodien preses konferencē Šlesers apgalvoja, ka KNAB viņam bijusi "īsa saruna".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šlesers uzsvēra, ka KNAB viņam nav ne izvirzījis apsūdzību, ne noteicis aizdomās turamā statusu, ne noteicis kādus ierobežojumus. Tāpēc "žurnālistu tiražētos" "no drošiem avotiem" iegūtos apgalvojumus, ka "Šleseru drīzumā varētu arestēt", Šlesera reformu partijas LPP/LC līderis nosauca par mēģinājumu viņu nomelnot laikā, kad līdz 11.Saeimas vēlēšanām palikušas tikai četras dienas.

Šlesers ir pārliecināts, ka KNAB sāktais kriminālprocess tiks izbeigts bez rezultātiem, jo maijā veiktajās kratīšanās "nekas nav atrasts" un "neviens nav arestēts".

Atgādinām, 26.maijā Saeima nedeva atļauju KNAB veikt kratīšanu deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietā.

KNAB rīcībā esošie 20.maijā sāktā kriminālprocesa materiāli liecina, ka Šlesers, gatavojoties parlamenta vēlēšanām, pieprasījis aviokompānijas "airBaltic" vadītājam Bertoltam Flikam veikt pretlikumīgas darbības ar "airBaltic" vai Rīgas reklamēšanas biroja "Live Riga" finanšu līdzekļiem Šlesera un partijas LPP/LC popularizēšanai medijos, izriet no aģentūras LETA rīcībā esošo dokumentu kopijām.

Šlesers esot pieprasījis Flikam slēgt fiktīvus līgumus par "airBaltic" pakalpojumu reklamēšanu vai Rīgas pilsētas tēla popularizēšanu ar vairākiem masu medijiem, taču faktiski medijiem pārskaitītā nauda esot bijusi domāta politiķu reklamēšanai.

KNAB uzskata, ka Fliks ļaunprātīgi izmantojis savu ieņemamo amatu un dienesta stāvokli un izpildījis Šlesera norādījumus - "airBaltic" vārdā noslēdzis fiktīvus līgumus par reklāmas izvietošanu ar masu mediju īpašnieku uzņēmumiem un pārskaitījis tiem vismaz 100 000 latu.

Tāpat kriminālprocesā esošie materiāli saturot arī ziņas par to, ka Šleseram slēpti pieder kapitāldaļas uzņēmumos SIA "Rīgas Tirdzniecības osta" (RTO), SIA "Zaķusala Estates", SIA "Jaunrīgas attīstības uzņēmums", SIA "Euroline", SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" un SIA "Abi krasti". Šlesers savā valsts amatpersonas deklarācijā nav norādījis, ka viņam pieder kapitāla daļas minētajos uzņēmumos.

KNAB uzskata, ka 2010.gada oktobra pirmajā pusē, kad Šlesers tika ievēlēts par Saeimas deputātu un vairs nevarēja saglabāt Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja amatu, viņš izplānojis un veicis darbības, lai par Rīgas brīvostas vadītāju kļūtu viņa partijas biedrs, tagadējais Rīgas vicemērs Andris Ameriks (LPP/LC). Tādējādi Šleseram esot bijusi iespēja saglabāt ietekmi uz Rīgas brīvostas valdē pieņemtajiem lēmumiem, kas skar viņam slēpti piederošos uzņēmumus.

RTO kapitāla daļas patlaban pastarpināti pieder Šveicē reģistrētajam uzņēmumam "Zein Holding AG". Tai pašā laikā Šlesers esot saņēmis dividendes no RTO, kā arī aktīvi piedalījies šī uzņēmuma vadīšanā un lēmumu pieņemšanā, liecinot kriminālprocesa materiāli.

No kriminālprocesā iegūtajām sarunām izriet, ka Šlesera pretlikumīgo rīcību apzinājušies un to atbalstījuši gan AS "Diena" kontrolpaketes īpašnieks Viesturs Koziols, gan RTO pastarpināts līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Ralfs Kļaviņš, gan arī Koziola uzticības persona - juriste Baiba Krieviņa-Sutora.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA