Sabiedrība
2011. gada 25. septembris, 20:51

Saeima jau trešdien diskutēs par NEPLP locekļu izvirzīšanas kārtību

Jauns.lv

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien diskutēs, kā izvirzīt kandidātus Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu amatiem.

Komisijas vadītāja Ingrīda Circene ("Vienotība") norādīja, ka likums paredz šajā procesā iesaistīt nevalstiskās organizācijas, taču nav pateikts, kā tieši šim procesam jānotiek un kuras organizācijas jāiesaista.

Circene deputātiem piedāvājusi apspriest variantu, ka NEPLP locekļu kandidāti brīvi piesakās pie NEPLP izveidotās Sabiedriski konsultatīvās padomes, kas apvieno 42 nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvjus.

"Piesakās kaut vai simts kandidātu, bet tiek atsijāti apmēram 15," ieceres klāstīja Circene. Savukārt Saeimā kandidātus vērtētu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, kā arī ar kandidātiem tiktos frakcijas.

Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis Augusts Brigmanis sacīja, ka viņam pagaidām nav viedokļa, kāds būtu labākais veids, kā nonākt līdz NEPLP locekļu kandidatūru izvirzīšanai.

"NVO ir ļoti daudz, tur tā problēma. Kuras tad būs pārstāvētas un kuras ne? Likumā nav paredzēts, ko ar to īsti saprast," viņš norādīja.

"Tas jau būs tikai ieteikums, jo nākamajā Saeimā būs jauni cilvēki, iespējams, ka viņi pavisam citādāk domās," piebilda Brigmanis.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar jauno likumu NEPLP locekļus vairs nevirza partijas, bet gan Saeimas cilvēktiesību komisija, konsultējoties ar nevalstiskajām organizācijām. Vienlaikus likums neliedz kandidātus nosaukt komisijas deputātiem vai frakcijām.

10.Saeimas atlaišanas dēļ deputāti atbalstījuši esošās padomes locekļu pilnvaru pagarināšanu.

Esošā NEPLP strādās ne ilgāk kā līdz nākamā gada 1.februārim. NEPLP  ir ievēlēta 2007.gadā. Padomē darbojas Ābrams Kleckins, Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda.

BNS