Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 12. un 13. novembrī
Sabiedrība
2011. gada 11. novembris, 11:35

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 12. un 13. novembrī

Jauns.lv

Šī nedēļa norit ne tikai Valsts svētku, bet arī Mārtiņdienas zīmē. Visā Latvijā turpina svinēt Mārtiņus un gaida 18. novembri. Var izvēlēties – doties uz Mārtiņdienas tirgu vai arī kādu patriotisku koncertu vai izrādi.

1. Tautas ekskursija ar bānīti uz Stāmerienu

Akciju sabiedrība „Pasažieru vilciens” turpina Tautas ekskursiju tradīciju sestdien, 12. novembrī, pulksten 8.29 no Rīgas aicinot doties ekskursijā ar vilcienu uz Gulbeni, bet pēc tam ar bānīti uz Stāmerienu.

Gulbenē vilciens pienāks pulksten 12.16 un ekskursanti tiks aicināti lietderīgi izmantot laiku līdz brīdim, kad stacijā pulksten 13.00 vēsturiskais Gulbenes - Alūksnes bānītis uzņems ekskursantus, lai tos aizvestu līdz īpašajam ceļojuma galamērķim – Stāmerienai, kur notiks tur vēl nebijuši pasākumi.

Vilcienā uz Gulbeni būs Cirka, Dzejas, Radošo un Dziedāšanas vagoni. Gulbenē ekskursijas dalībniekiem būs iespēja baudīt ekskursiju Gulbenes Depo, vizināties ar drezīnu un tvaika lokomotīvi, apskatīt vagonu, kas speciāli ticis iekārtots bijušo komunistiskās partijas vadītāju un Baltijas dzelzceļa priekšnieku ceļošanas vajadzībām.

Bet visplašākās atpūtas un izklaides iespējas gaida Stāmerienā – vairākas bezmaksas ekskursijas, vizināšanās zirga pajūgā, gadatirgus, dejas, dziesmas, spēles un rotaļas.

Ekskursanti atpakaļ uz Rīgu arī dosies ar vilcienu: no Stāmerienas pulksten 16.22, bet Gulbenes – pulksten 17.10.

Tautas ekskursijai ikviens interesents aicināts pieteikties „Pasažieru vilciena” Informācijas punktā Rīgas Centrālajā stacijā līdz 12. novembrim pulksten 8.00.

Sīkāk internetā: www.pv.lv.

2. Romantisks kabarē Bauskas pilī

Svētdien, 13.novembrī pulksten 16.00 Bauskas pils muzejā notiks dziedātājas Amber (Aija Vītoliņa) un grupas „Tango Sin Quinto” koncerts Romantisko vakaru cikla ietvaros.

„Tango Sin Quinto” kabarē koncertprogrammas repertuārs ir daudzveidīgs: tajā iekļautas Argentīnas tango karaļa Astor Piazzolla karstasinīgās melodijas, Edītes Piafas un Džo Dasēna komponistu skaņdarbi, kas tiek izpildīti ar vijoli, akordeonu, klavierēm un kontrabasu. Koncertprogrammā būs apvienots franču rotaļīgums un spāņu kaisle, kas kopā rada neaizmirstamu atmosfēru, spilgtu izjūtu un emociju gammu − no smalkajiem Parīzes saloniem līdz Buenosairesas kontrastainajām, dzīvīgajām ieliņām.

„Tango Sin Quinto” sastāvā ir pieci mūziķi - Amber jeb Aija Vītoliņa (vokāls), Jānis Stafeckis (kontrabass), Raimonds Melderis (vijole), Artūrs Noviks (akordeons), Romāns Vendiņš (klavieres).

Biļetes cena: Ls 4.

Sīkāk internetā:

www.bauskaspils.lv.

3. Zilo ezeru zeme Daugavpils teātrī

Daugavpils teātrī sestdien, 12. novembrī pulksten 18.00 par godu Lāčplēša dienai un

Latvijas valsts proklamēšanas 93. gadadienai notiks koncertuzvedums „Latgale - zilo ezeru zeme”, kurā piedalīsies Latvijas Nacionālās operas soliste Ilona Bagele un dziedātājs Dainis Skutelis, Rīgas kultūras un tautas mākslas centra „Mazā ģilde” deju ansamblis „Daiļrade”, Daugavpils Latviešu kultūras centra pūtēju orķestris „Daugava” un Daugavpils teātra aktieri.

Deju ansamblis „Daiļrade” koncertā ir apkopojis gan tautas deju zelta fonda, gan jaunrades deju spilgtākās pērles. Koncerta pirmajā daļā būs skatāma Kurzemes, Vidzemes un Zemgales novadu deju programma, bet koncerta otrajā daļā deju ansamblis dziesmās, dejās, mūzikā un tautas rakstos godinās Latgali. Savukārt Ilona Bagele un Dainis Skutelis dziedās gan tautasdziesmas, gan tautā iemīļotas Raimonda Paula dziesmas.

Sīkāk internetā: www.dteatris.lv.

4. Turpinām svinēt Mārtiņus

Lai arī Mārtiņi ir nosvinēti ceturtdien, šajās brīvdienās tos turpina atzīmēt ar dažādiem tirgus jampadračiem. Īstais laiks, lai sestdien dotos uz tirgu un pēc tam nu jau visnotaļ visnotaļ vēsajā rudens vakarā mājās pie kamīna mieloties ar gaiļa vai zoss cepeti! Atliek vien izvēlēties uz kuru tirgu doties:

* Rīgā, Matīsa jeb Vidzemes tirgū sestdien, 12. novembrī no pulksten 11.00 līdz 14.00 notiks dažādi pasākumi par godu Mārtiņdienai ar amatnieku un mājražotāju tirdziņu, dažādām izdarības kā maziem, tā lieliem apmeklētājiem. Aktīvākajiem izdarību dalībniekiem galvenā balva – gards zoss cepetis. Par svētku noskaņu rūpēsies deju kolektīvi „Laipa” un „Ozolnieki”, ukraiņu kultūras biedrības „Smereka” un bērni ar teātra uzvedumu. Tirgus apmeklētāji tiks iesaistīti dažādās Mārtiņdienas spēlēs, mīklu minēšanā, bet vīri tiks aicināti piedalīties „Gaiļu cīņās” latvisku rotaļu garā.

* Mārtiņdienas zemnieku un amatnieku tirdziņš sestdien, 12.novembrī no pulksten11.00 līdz 17.00 notiks arī Pārdaugavā – Kalnciema ielas kvartālā. Ar dažādiem gardumiem un izklaidēm visai ģimenei tiks atzīmētas rudens beigas un ziemas sākumu. Būs zosis, pīles, cāļi, gaiļi, aukstās gaļas, pīrāgi un citi Mārtiņdienas galdam raksturīgi ēdieni. Tirdziņā atradīsiet arī interesantus adījumus, somas, plates, grāmatas, rotaļlietas, mājlietas un citas lietas. Darbosies vairākas āra kafejnīcas ar Mārtiņdienas ēdieniem un karuselis. Par muzikālo noformējumu rūpēsies Latvijas Radio. No pulksten 14.00 līdz 16.00 notiks Vides filmu studijas dokumentālo filmu seansi.

* Dobeles pilsētas Kultūras namā un laukumā pie sestdien, 12. novembrī pulksten 10.00 sāks svinēt Ražas svētkus „Rudentiņš bagāts vīrs”. Programmā ne tikai Lielais Mārtiņdienas gadatirgus, bet arī radošās darbnīcas, konkursi, atrakcijas bērniem, izstādes un daudzveidīga kultūras programma.

* Arī Saldus tirgus laukumā sestdien, 12. novembrī no pulksten 10.00 līdz 15.00 notiks Mārtiņtirgus.

* Turaidas muzejrezervātā sestdien, 12. novembrī, no pulksten 14.30 līdz 17.00 visi aicināti svinēt Mārtiņdienu kopā ar Siguldas folkloras kopu „Senleja” un „Senlejiņa” ķekatniekiem. Tiks izdzīvotas Mārtiņdienas senās tradīcijas, gatavota gaiļa zupa, dziedātas rudens laika dziesmas.

5. Latviešu dokumentālā kino maratons

Valsts svētku nedēļā kinocienītājiem ir iespēja redzēt vairākas latviešu kino pirmizrādes. Īstais laiks, lai redzētu, ka latviešu dokumentālais kino joprojām ir savas slavas augstumos:

* Kinoteātrī „K.Suns” skatāma režisores Dzintras Gekas filma „Gvido Zvaigzne” par 1991. gada barikāžu laiku. Toreiz bojā gāja pieci barikāžu aizstāvji, tostarp arī kinooperators Gvido Zvaigzne. Gvido Zvaigznes dzīve aprāvās ceļa sākumā. Filma ir par viņu un viņa laiku.

Sīkāk internetā: www.kinogalerija.lv.

* Kinoteātrī „Cinamon” (tirdzniecības parkā „Alfa”) ir skatāma „cilvēcīgākā dokumentālā filma par karu, kas uzņemta Afganistānā”, saka tās veidotāji – Ģirts Straustiņš, Zane Peneze un Sandijs Semjonovs. Dokumentālā filmas „Astoņi pilnmēneši” skatītājs kļūst par liecinieku notikumiem pie pašas frontes līnijas. Atklātās latviešu karavīru Afganistānā vīru sarunās ārpus posteņu drošajiem nocietinājumiem karavīri

neslēpj savas emocijas pirms kaujas.

Sīkāk internetā: www.cinamonkino.lv.

* Kinoteātrī „Splendid Palace” demonstrē Igora Lingas uzņemto filmu par leģendārās grupas „Čikāgas piecīši” gaitām 50 gadu garumā - „Čikāgas piecīši. Par mani, draudziņ, nebēdā!”.

* Tāpat „Splendid Palace” skatāma Vijas Beinertes uzņemtā Raimonda Paula portretfilma „Zib mūža rats”. Kinorežisors Jānis Streičs par šo filmu saka: „Neparasti atklāta saruna ar Maestro. Šis darbs mani aizkustināja līdz asarām. Veiksme un prieks katram, kas to var baudīt.”

Tāpat „Splendid Palace” šonedēļ skatāmas arī citas latviešu režisoru uzņemtās filmas.

Sīkāk internetā:

www.splendidpalace.lv.

Dokumentālā filma par „Čikāgas piecīšiem”

6. „Pūt vējiņi” Liepājas teātrī

Liepājas teātrī jauna pirmizrāde - šīs sezonas vērienīgākais iestudējums – mūzikls „Pūt, vējiņi!” Dž. Dž. Džilindžera režijā. Pie iestudējuma tika strādāts jau kopš pavasara, kad pie aktieriem nonāca komponista Kārļa Lāča, dzejnieka Jāņa Elsberga un dramaturģes Evitas Mamajas pēc Raiņa lugas un latviešu tautasdziesmu motīviem radītie „Pūt, vējiņi!”. Sestdien, 12. novembrī, lugu varēs skatīt pulksten 18.00.

Lai arī skatītāji pieraduši pie Dž. Dž. Džilindžera provokācijām, „Pūt, vējiņi!” veidoti klasiskā stilā.

„Nekur tālu no Raiņa aiziet nevaram un nav arī nepieciešams, jo stāsts gan formā, gan saturā ir ļoti spēcīgs. Darbība notiek Raiņa iecerētajā senatnē, tiek saglabāta senā, latviskā sajūta, zināma sintētika gan ir mūzikā – tajā var sazīmēt gan tango, gan Bregoviča ietekmi, pat krievu romanci, taču etniskais ietvars ir ļoti spēcīgs,” uzsver režisors Dž. Dž. Džilindžers.

Ulda lomu atveidos Edgars Pujāts, bet Baibas lomā iejutīsies Aija Andrejeva vai Everita Pjata. Aktieri ļoti atzinīgi izsakās par komponista Kārļa Lāča mūziku. Zanes lomas atveidotāja Agnese Jēkabsone uzsver, ka „ar šādu muzikālo materiālu strādāt ir īsta bauda. Mūzika tiešām ļoti iedvesmo un palīdz veidot tēlu”. Kārlis Lācis atzinis, ka aktieru atdeves dēļ emocionāli lidojot jau visu rudeni.

Sīkāk internetā: liepajasteatris.lv.

Mūzikla „Pūt, vējiņi!” režisors Dž. Dž. Džilindžers par savu jaunāko darbu

7. Svētku simfoniskais koncerts „Latvieši”

Valsts svētku ieskaņā sestdien, 12. novembrī, pulksten 19.00 Rīgā, Lielajā Ģildē Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) sniegs koncertu „Latvieši”. Diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā izskanēs latviešu komponistu mūzika, tai skaitā arī Andra Dzenīša pirmais Liepājas koncerts „Duālisms”. Pie klavierēm sēdīsies izcilais Vestards Šimkus.

Koncerts „Latvieši” ir veltīts Lāčplēša dienas varoņiem – vīriem un zēniem, kuri 1919. gadā, riskēdami ar savu dzīvību, nosargāja mūsu valsts neatkarību. LSO vadītājs Uldis Lipskis aicina visus „paraudzīties uz sevi, uz mūsu tautu un zemi mūzikas spogulī”.

Koncertā skanēs izcilu latviešu skaņražu mūzika – kurzemnieka Agra Engelmaņa avangardiskā kompozīcija „Musica Alba”, nepārspētā latviešu simfoniskās mūzikas granda latgalieša Jāņa Ivanova romantiskā 17. simfonija un rīdzinieka Andra Dzenīša skaudri godīgais pirmais Liepājas koncerts „Duālisms’.

Šī būs pirmā reize, kad šis Andra Dzenīša klavierkoncerts, kas veltīts Vestardam Šimkum, izskanēs Rīgā. Pasaules pirmatskaņojumu ar nerimstošām publikas ovācijām pirmais Liepājas koncerts piedzīvoja šā gada martā Liepājā XIX Starptautiskā Pianisma zvaigžņu festivāla noslēguma koncertā.

Koncerta noslēgumā izskanēs vidzemnieka – komponista Emīla Dārziņa smeldzīgi skaistais „Melanholiskais valsis”. „Tas ir skaistākais, kas uzrakstīts latviešu mūzikā. Skaņdarbs, lai arī radīts jau 1904.gadā, ir brīvības cīņu laika mūzika, tā nes to laiku ideālismu, jūtīgumu, sirsnību. Varēsim atskatīties uz tiem laikiem no šodienas redzespunkta, sastapt un ieskatīties acīs pagājušā gadsimta sākuma latviešiem,” stāsta Uldis Lipskis.

Sīkāk internetā: www.lso.lv.

Komponista Andra Dzenīša Vestardam Šimkum veltītā klavierkoncerta pasaules pirmatskaņojums Liepājā (TV Kurzeme)

Elmārs Barkāns/ Foto: Aigars Hibneris, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, publicitātes foto