JRT šogad nekur nepārcelsies. Ēkā veiks ārkārtas pārbaudi, vai tā ir gana droša cilvēkiem
Ieilgstot Tabakas fabrikas pārbūvei, JRT ēkā veiks ārkārtas drošības pārbaudi, lai noskaidrotu, vai vēl gadu tā skatītājiem būs droša.
Kultūra
2016. gada 26. augusts, 08:42

JRT šogad nekur nepārcelsies. Ēkā veiks ārkārtas pārbaudi, vai tā ir gana droša cilvēkiem

Jauns.lv

Ieilgstot Tabakas fabrikas Rīgā, Miera ielā 58A, pārbūvei, Jaunā Rīgas teātra (JRT) telpās Lāčplēša ielā nākamnedēļ tiks veikta ārkārtas drošības pārbaude, lai pārliecinātos, vai šīs telpas vēl gadu neradīs apdraudējumu cilvēkiem, vēstīja LNT raidījums "900 sekundes".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Teātra rekonstrukcijas process ticis atlikts gadiem, jo nav bijis naudas, lai tik vērienīgus darbu valsts varētu atļauties. Tagad, kad finansējums - 18 miljoni eiro - ir paredzēts un pat iepirkums jau izsludināts, process atkal apstājies, jo aizkavējusies JRT pagaidu mājvietas - Tabakas fabrikas - pārbūve.

Kļuvis skaidrs, ka arī šajā sezonā JRT nekur nepārcelsies, tāpēc radušās bažas, vai ēkā Lāčplēša ielā var ilgāk uzturēties, līdz ar to Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) iecerējis veikt ārkārtas pārbaudi, lai novērtētu JRT ēkas tehnisko stāvokli, vēstīja "900 sekundes".

"Pārbaude ir veikta, bet šajā gadījumā situācija ir jauna un būvinspektoram tiks dots uzdevums novērtēt ēkas stāvokli, pieņemot, ka apmeklētājam ir jāatrodas ēkā vēl ilgāku laiku, nekā bija plānots iepriekš," skaidroja BVKB Kontroles departamenta direktors Māris Demme.

Iepriekš secināts, ka ēka ir pavisam bēdīgā stāvoklī, bet ne cilvēkiem bīstama. VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) tagad vēlas pārliecināties, ka nekas nav mainījies. "Šobrīd ir spēkā abi atzinumi - gan mūsu speciālistu, gan iepriekšējais BVKB atzinums par ēkas stāvokli, tā kā varu visus nomierināt - ēka ir droša," norādīja VNĪ pārstāvis Arnis Blodons.

Arī būvspeciālisti norādījuši, ka ne jau kosmētiskās nepilnības viņus interesē. Pārbaude esot daudz nopietnāka - tiks pievērsta uzmanība mehāniskajai stiprībai, stabilitātei un ēkas lietošanas drošības aspektiem.

VNĪ 11.augustā nolēma vienpusēji lauzt līgumu ar bijušās Tabakas fabrikas Miera ielā 58A pārbūves darbu veicēju SIA "RBSSKALS Būvvadība". VNĪ informēja, ka līdz šī gada 11.augustam uzņēmējs nav iesniedzis līgumsaistību izpildes garantiju.

Savukārt šonedēļ VNĪ paziņoja, ka aptur līguma laušanas procesu ar "RBSSKALS Būvvadība" un aicina uzņēmumu izteikt viedokli par iespēju sākt mediācijas procesu.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA