Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 10. un 11. decembrī
Kultūra
2011. gada 9. decembris, 14:03

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 10. un 11. decembrī

Jauns.lv

Gada tumšākais laiks kultūras dzīvē nemaz tik tumšs nav. Joprojām tiek iedegtas lielās Ziemassvētku egles un jautri gaidīti saulgrieži. Ir arī liels koncertu piedāvājums un unikālu izstāžu atklāšanas laiks.

1. Sestdienas vakara lielie koncerti

Sestdienas, 10. decembra, vakarā ir iespēja apmeklēt vairākus populāru latviešu estrādes mākslinieku koncertus. Atliek vienīgi izvēlēties:

* „Arēnā Rīga” pulksten 19.00 sāksies electro indie-pop grupas „Instrumenti” koncerts. Koncertu „Arēnā Rīga” „Instrumenti" sola pārsteigumiem bagātu. Stāvvietu cena sākot no Ls 9, sēdvietu cena - no Ls 10.

* Rīgas Kongresu namā pulksten 16.00 un 19.00 šovā „Frank Sinatra show” uzstāsies Intars Busulis un Kauņas bigbends. 15. decembrī šo koncertšovu varēs redzēt Liepājas Olimpiskajā centrā, bet 20. decembrī – Ventspils „Jūras vārtos”.

* Koncertprogramma „Riču kāzas” pulksten 19.00 sāksies Alūksnes Tautas namā.

* Bauskas kultūras centrā pulksten 16.00 Ziemassvētku ieskaņas koncertu „Melodies from Heaven” sniegs Rīgas Gospelkoris. Ieeja uz koncertu par ziedojumiem.

* Grupa „Musiqq” pulksten 22.00 uzstāsies Limbažu klubā „Tonuss” (Parka iela 18/20).

* Smeceres kroga mūzikas klubā (Madonas novada Mārcienas pagastā) pulksten 22.00  

viesosies un muzicēs Latvijas leģendārais ģitārists, par rokenrola aristokrātu dēvētais Vjačeslavs Mitrohins ar savu grupu „Mitrohin’s Master Band”. Ieeja – Ls 3, galdiņu rezervācija – Ls 5.

* Šlāgergrupa no Latgales „Baltie lāči” ar savu jauno Ziemassvētku koncertprogrammu Tukuma kultūras namā uzstāsies pulksten 18.00.

* Grupa „Tranzīts” savu uzstāšanos Valmieras naktsklubā „Kāre” sāks pulksten 23.00.

Kongresu namā uzstāsies Intars Busulis un Kauņas bigbends

2. Gaidām Ziemassvētkus, iededzam pilsētu lielās egles!

Uzsniegot pirmajām sniega pārslām un saprotot, ka drīz arī gaidāms sals, sarosījušās arī tās pilsētas, kurās vēl nav pagūts uzstādīt lielās Ziemassvētku egles. Ziemas saulgriežu gaidīšanas laiks gan ar dāvanu gatavošanu, gan ar koncertiem, dažādām lustēm un tirgiem turpinās arī tur, kur pilsētas laukumos zaļā rota gozējas jau pāris nedēļu:

* Ainažu svētku egle tiks iededzināta svētdiena, 11. decembrī, pulksten 20.00.

* Sestdien, 10. decembrī, pulksten 16.00 Dobeles vēsturiskajā Tirgus laukumā notiks pilsētas egles iedegšana. Bet pirms tam jau no pulksten 10.00 Dobeles Amatu mājā darbosies Ziemassvētku vecīša birojs un dāvanu gatavošanas darbnīcas, kā arī tirdziņš laukumā pie Amatu mājas.

* Jaunpiebalgā , 11. decembrī, pulksten 17.00 pie novada domes ēkas tiks iedegta Lielā Eņģeļu egle. Stundu vēlāk – pulksten 18.00 Jaunpiebalgas Svētā Toma luterāņu baznīcā sāksies svētku ieskaņas koncerts „Tik tuvu...”. Dievnamā arī - Ziemassvētku labdarības tirdziņš.

* Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī sestdien, 10. decembrī, no pulksten 12.00 līdz 16.00 visi interesenti tiek aicināti uz radošajām nodarbībām, lai iepazītos ar puzuru veidošanu, kā arī izgatavotu savus Ziemassvētku puzurus. Dalības maksa: Ls 1,5.

Savukārt 10. decembra pēcpusdienā – pulksten 16.00 Jelgavas Svētās Annas luterāņu baznīcā notiks Adventa koncerts „Ave Maria”, programmā - dažādu zemju un laikmetu komponistu mūzika, veltīta Jaunavai Marijai.

* Kabiles pilsētas lielā egle tiks iededzināta svētdien, 11. decembrī, pulksten 18.00.

* Sestdien, 10. decembrī, pulksten 19.00 Liepājas Svētā Jāzepa katoļu katedrālē notiks Ziemassvētku koncerts „Tev tuvumā”. Tajā skanēs latviešu komponistu Ziemassvētku dziesmu versijas akustiskās mūzikas izpildījumā.

* Preiļu pilsētas centrā svētdien, 11. decembrī, no pulksten 11.00 līdz 16.00 norisināsies labestības akcija „Eņģeļi pār Latviju”, kuras laikā pulksten 15.00 tiks iedegta Preiļu pilsētas egles iedegšanas pasākums "Ar savām krāsām Ziemassvētki nāk!".

* Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā Ziemassvētku egles iedegšanas pasākums noritēs svētdien, 11. decembrī, no pulksten 14.00 līdz 16.00. Tajā ar saviem priekšnesumiem priecēs Rēzeknes kultūras nama, Nacionālo biedrību kultūras nama, Skolēnu interešu centra un Rēzeknes izglītības iestāžu radošie kolektīvi. Būs arī īpašais Ziemassvētku cienasts - piparkūkas, pīrādziņi, tēja un karstvīns. Pasākuma gaitā darbosies Ziemassvētku tirdziņš, būs vizināšanās ar zirgiem.

* Mērsraga egles iedegšana un Ziemassvētku ieskaņas pasākumi, tostarp arī labdarības koncerts, notiks sestdien, 10. decembrī no pulksten 18.00 līdz 21.00.

* Salacgrīvas svētku egle Bocmaņa laukumā tiks iededzināta svētdien, 11. decembrī, pulksten 20.00.

* Tukumā, Katrīnas laukumā, svētdien, 11. decembrī, pulksten 13.00 akcijas „Eņģeļi pār Latviju” ietvaros notiks egles rotāšana. No pulksten 13.00 Tukuma ledus halles 2. stāvā notiks radošās darbnīcas.

Lielā egle iedegta arī Talsos

3. Belēviča kolekcijas blīvā telpa „Arsenālā”

Izstāžu zālē „Arsenāls” (Vecrīgā, Torņa iela 1) līdz nākamā gada 29. janvārim ir apskatāma viena no ievērojamākā latviešu mākslas kolekcionāra – uzņēmēja, Dr. biol. Gunta Belēviča kolekcijas izstāde „Blīvā telpa”.

„Blīvā telpa” ir turpinājums izstādei „Latvijas mākslas klasika. Dr. Gunta Belēviča kolekcija”, kas notika 2008. gadā. Atšķirībā no klasiķu darbiem, kas bija redzami, izkārtoti pēc hronoloģiskā principa, šajā izstādē eksponēti mākslinieki - mūsu laikabiedri.

Viņu darbi rada situāciju, kurā mākslas formālā un saturiskā daudzveidība rosina domāt par laikmeta politisko kontekstu, privātām brīvības ilgām un komerciālajām iespējām, iezīmējot Latvijai vēsturiski būtisko 1980. – 1990. gadu pārmaiņu laiku. Līdzās pastāv māksla kā spēle, kas attīstās pēc saviem noteikumiem, māksla kā pasaules un sevis izziņas process un meditācija, kurā skatītājs tiek aicināts atgriezties ideālajā pasaulē vai paraudzīties nākotnes prognozēs.

Izstādē eksponēta glezniecība, grafika, scenogrāfija, plakāts, tēlniecība, fotogrāfija un instalācija. Tā aptver 76 Latvijas un ar Latviju saistīto autoru vairāk nekā 120 darbus, kas tapuši laikā no 1960. gadu sākuma līdz 2011. gadam.

Sīkāk internetā:

www.lnmm.lv.

4. Franču vīns un mūzika Spīķeru koncertzālē

„Latvijas Koncerti" sadarbībā ar restorānu „Kitchen” koncertsērijā „Vīns un mūzika" sestdien, 10. decembrī, pulksten 19.30 Spīķeru koncertzālē (Rīgā, Maskavas ielā 4/1) piedāvā baudīt franču komponistu mūziku, šampanieša „Gosset” degustāciju un profesionāļu stāstījumu par mūziku un franču vīniem.

Franču mūzikas pasaulē visus aizvedīs Dita Krenberga (flauta), Ints Dālderis (klarnete) un Liene Circene (klavieres). Koncertā skanēs Kamila Sensāna „Tarantella”, Kloda Debisī „Fauna diendusa”, Frensisa Pulenka „Sonāte klarnetei un klavierēm” un citi skaņdarbi.

Profesionāla vīnu zinātāja Baiba Ramane stāstīs par franču vīniem, kas top Šampaņas senākajā vīna darītavā „Gosset”. Restorāna „Kitchen” līdzīpašnieks Jānis Jenzis aicinās uz sarunu par šampanieti, bet „Latvijas Koncertu” direktors Guntars Ķirsis – uz sarunu par mūziku.

Biļešu cena: Ls 15. Sīkāk internetā: www.latvijaskoncerti.lv.

Nākamie vīna un mūzikas baudīšanas vakari Spīķeru koncertzālē notiks jau nākamgad: 14. februārī - skanēs austriešu komponistu skaņdarbi un varēs baudīt Austrijas vīna nama „Laurenz V”, bet 12. maijā koncertsērijas „Vīns un mūzika” apmeklētāji ceļos uz Itāliju, klausoties itāļu komponistu skaņdarbus un izbaudot Itālijas vīnu.

Vīns un mūzika: Francija

5. Mīļdzīvnieki Dabas muzejā

Vēl tikai nedēļu - līdz 18. decembrim Latvijas Dabas muzejā (Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 4) ir apskatāma izstāde „Mīļdzīvnieki īstenībā un nostāstos”, kas tapusi sadarbībā ar putnu audzētavas „Putnu impērija” īpašnieci Jeļenu Kustovu un putnu kolekcionāru Juriju Dmitrijevu.

Izstādē ir iespējams vienuviet apskatīt dzīvus eksotiskus un Latvijā labi pazīstamus dzīvniekus – mājas mīluļus, kā arī uzzināt par šo dzīvnieku simbolisko nozīmi mītos un pasakās. Apmeklētāji varēs apskatīt tīģerpitonu, ķirzakas, putnuzirnekli, zivis, vardi, korellas papagaiļus, mājas trusi, burunduku un citus mīļdzīvniekus.

Izstāde, iespējams, rosinās pārdomas, cik var būt atšķirīgs priekšstats par to, kas ir mīlulis. Bez labi pazīstamajiem mājas kaķiem, kanārijputniņiem un neonzivtiņām daļa cilvēku par mīļdzīvnieku uzskata arī čūsku, ķirzaku vai zirnekli. Šī ir arī iespēja aizdomāties par cilvēku un dzīvnieku attiecībām. Kurš kuru pieradināja? Senos laikos daži dzīvnieki paši apmetās uz dzīvi cilvēka tuvumā, citus cilvēks pūlējās pieradināt. Ir arī tādi dzīvnieki, par kuriem nav īsti skaidrs, kurš kuru ir pieradinājis – piemēram, vai suns un kaķis ir apmeties cilvēka tuvumā, vai arī cilvēks ir centies tos padarīt par mājdzīvniekiem.

Bērniem kopā ar vecākiem būs iespēja piedalīties ar izstādi saistītās aktivitātēs – minēt krustvārdu mīklas un meklēt pareizās atbildes izstādē izvietotajā gudrinieku stendā. 

Sīkāk internetā:

http://www.dabasmuzejs.gov.lv.

6. Pasaulslavenu mākslinieku darbi „Rietumu Capital Centre” galerijā

„Rietumu Capital Centre” galerijā (Rīgā, Vesetas ielā 7) ir atklāta neparasta tandēma no Krievijas – tēlnieka un mākslinieka Grigorija Potocka un fotogrāfa Vladimira Arhipova izstāde.

Ziemassvētku un Jaungada laikā līdz 13. janvārim šajā mākslas izstādē jebkurš varēs apskatīties darbus ar to bezgalīgo un neizmērojamo mākslas spēku, kas nodzēš robežas starp fotogrāfiju, gleznu un skulptūru.

Mākslinieks Grigorijs Potockis, kuru pilntiesīgi sauc par tēlnieku mākslā un mākslinieku tēlniecībā, prezentēs šajā izstādē savu gleznu sēriju „Sieviete, kāda viņa ir – ar balto baltajā”. Bet fotomākslinieks Vladimirs Arhipovs, kurš ir viens no visdaudzpusīgākajiem fotogrāfiem, kas pārsteidz ar savu stilu un virzienu daudzveidīgumu, parādīs savus darbus, kuri ir izpildīti viduslaiku holandiešu un Eiropas impresionistu mākslas garā.

Šo izstādi droši var nosaukt par unikālu, pateicoties neparastajam, iepriekš neredzētajam tandēmam, kā arī tāpēc, ka abi autori praktiski nekad nepiedalās kopīgos mākslas projektos. Un šis patīkamais izņēmums notiks tieši Rīgā, kur abi mākslinieki  nevienu reizi vien priecēja iedzīvotājus un pilsētas viesus ar savām personālizstādēm. Jāpiebilst, ka, pateicoties Grigorijam Potockim, Latvijā jau ir uzstādīti divi pieminekļi – fotogrāfam Filipam Halsmanim (Rīgā pie Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja) un labestības simbols „Pienenīte” (Daugavpilī).

Galerija atvērta katru dienu no pulksten 9.00 līdz 16.00. Ieeja brīva.

Par māksliniekiem sīkāk internetā:

www.pototsky.ru

un

www.arkhipov-studio.com.

7. Galeriju jaunumi: klusā daba, ainava, senās pastkartes un antīkie zvani

* Rīgas Rātsnama pirmajā stāvā ir atklāta portretistes Galas Melamedas personālizstāde.

Māksliniece strādā portreta un klusās dabas žanros reālisma tradīcijās. Ar saviem darbiem piedalījusies vairākās izstādēs Latvijā, Vācijā un Krievijā, viņas gleznas atrodas privātajās kolekcijās Latvijā, Vācijā, Čehijā, Izraēlā, ASV, Holandē. Viņa dzīvo un strādā Berlīnē un Rīgā.

„Galas Melamedas glezniecība ļauj redzēt lietas tādas, kādas tās bija kādreiz, kad tās tika uzlūkotas ar mīlestību, un tas ir talants,” par mākslinieces daiļradi saka mākslas zinātniece Svetlana Hajenko. Viņas izstāde Rātsnamā būs aplūkojama līdz nākamā gada 13. februārim.

* Cēsu izstāžu nama zālē līdz 31. decembrim ir skatāma jaunās, talantīgās latviešu mākslinieces Lienītes Rences personālizstāde „Gadalaiki zīda pavedienos”.

Mākslinieces profesionālā darbība ir saistīta gan ar eļļas glezniecību, smalko pērlīšu rotu izgatavošanu, gan noslēpumaino zīda apgleznošanas mākslu. Personālizstādes darbu tematika ir mainīgie gadalaiki – ziema, rudens, vasara un pavasaris, kuros ir ietverti katram gadalaikam raksturīgākie dabas motīvi, kas atrisināti atbilstošās krāsu gammās, tos papildinot ar iemīļotām Cēsu pilsētas ainavām.

* Bauskas Motormuzejā atklāta izstāde „Ieklausies, ieskaties Ziemassvētkos!”, kurā var apskatīt antīkos zvanus un vēsturiskās pastkartes. Uz Bausku atceļojusi teju simts gadus vecā zvanu kolekcija no Brīvdabas muzeja, bet pagājušā gadsimta 20. gadu un 30. gadu pastkartes ir no Māra Bērziņa un citu kolekcionāru rūpīgi glabātajiem krājumiem. Izstāde būs apskatāma līdz nākamā gada  28. februārim.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Evija Trifanova/LETA