"Saskaņas centra" vadošie deputāti nostājas pret Ušakovu
Politika

"Saskaņas centra" vadošie deputāti nostājas pret Ušakovu

Jauns.lv

Apvienības "Saskaņas centra" (SC) Saeimas deputāti norobežojas no parakstu vākšanas par krievu valodu, kurā piedalījās partijas līderis Nils Ušakovs, vēsta raidījums TV3 raidījums "Nekā Perosnīga".

"Saskaņas centra" vadošie deputāti nostājas pret U...
Vairums „Saskaņas centra” vadošo deputāti norobežojas no Nila Ušakova.
Vairums „Saskaņas centra” vadošo deputāti norobežojas no Nila Ušakova.

Deputāti raidījumam taisnojās, ka viņiem ar krievu valodas aktivitātēm nav nekāda sakara. Arī referendumā par krievu valodu viņi nebalsošot un atbalstītājus balsot neaicināšot. Pārliecināt sabiedrību par šo vārdu patiesumu gan nebūs viegli, jo SC valdē nupat ir ievēlēts Valērijs Kravcovs. Viņš pazīstams ar savu necieņu pret latviešu valodu. Tieši Kravcovs kopā ar radikāļiem Vladimiru Lindermanu un Jevgēņiju Osipovu rīkoja parakstu vākšanas kampaņu referendumam.

Vienlaikus pieredzējušākie saskaņieši mēra soli kritizē un uzskata, ka viņš palicis zem sitiena visu  partiju.

“Mēs mēģinājām distancēties no šīs parakstu vākšanas jau no paša sākuma,” raidījumam taisnojās Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs no SC.

Viņa partijas biedrs Igors Pimenovs uzskata, ka krievu valodas akcija atgrūda latviešu vēlētājus no partijas.

“ Es domāju, ka zināmā mērā jā. Tieši tāpēc man liekas, tas ir politiķu pārbaudes brīdis katrai partijai, arī SC,” uzskata Pimenovs. Viņš Ušakova soli dēvē par lielu kļūdu. Ar to viņš ir iznīcinājis SC deputātu centienus nokļūt valdībā. Rīgas mēru partija nebija pilnvarojusi tik vieglprātīgi rīkoties šādā svarīgā un atbalstītājiem jūtīgā jautājumā.

“ Viņš personificē partiju, viņš personificē apvienību un līdz ar to viņam nemēdz būt personīgā viedokļa tādās jomās, kas attiecas uz sabiedrības ikdienas dzīvi,” norādīja Pimenovs.

Kā vienmēr Ušakovu aizstāv SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs. Attieksme pret krievu valodu Ušakovam nākot no tīras sirds, taču viņš neuzskata, ka Ušakova iesaistīšanās parakstu vākšanā bija kļūda.

“Nē, es neuzskatu, jo viņam nebija variantu. Viņš arī ir Latvijas krievs un tas ir cieņas un pašcieņas demonstrējums. Es, latvietis, cīnījos un cīnīšos par latviešu valodu un es ar lielu sapratni izturos pret krieviem, Latvijas krieviem, kas cīnās par savu valodu,” norādīja Urbanovičs.

Lai arī Ušakovu izprot, viņa pēdās Urbanovičs sekot negrasās. Viņš nepiedalīsies referendumā par krievu valodu. To nedarīs arī lielākā daļa citu mūsu aptaujāto SC deputātu – Jānis Tutins, Jānis Ādamsons un Boris Cilēvičs.

Partijas spice publiskajās runās apgalvo, ka vienoti lemšot, kā balsot referendumā. Taču tas nebūs viegli izdarāms, jo Saskaņas valdē nupat ir ievēlēts Valērijs Kravcovs, kas ir pazīstams ar savu necieņu pret latviešu valodu. Tieši viņš kopā ar radikāļiem Lindermanu un Osipovu rīkoja parakstu vākšanas kampaņu referendumam.

Nils Ušakovs ir ietekmīgs politiķis. Rīgas mērs, partiju apvienības Saskaņas centrs priekšsēdētājs, premjera amata kandidāts. Līdz šim viņš tika uzskatīts par labo krievu, intervijās latviešu presei demonstrēja lojalitāti valstij.

Līdz šim neviens politiķis nebija uzdrošinājies rosināt mainīt Latvijas valstiskuma pamatu – latviešu valodu. Ušakova piesliešanās ekstrēmistu Jevgēņija Osipova un Vladimira Lindermana rīkotajai parakstu vākšanas kampaņai labā krieva tēlu sagrāva. Politiķis to nebija gaidījis. Viņš bija cerējis palielināt popularitāti krievvalodīgo vidū. To varbūt viņš arī panāca. Taču izraisīja latviešu dusmas. Ušakovs arī aizslaucījis "Saskaņas centra" pēdējo gadu centienus iekļauties valdošajā koalīcijā un labumus no paša tik mokoši nākušās okupācijas atzīšanas.

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA