Kultūra
2012. gada 27. janvāris, 10:19

Dailes teātrī šodien notiks Šekspīra traģēdijas "Romeo un Džuljeta" pirmizrāde

Jauns.lv

Šodien Dailes teātrī notiks Viljama Šekspīra traģēdijas "Romeo un Džuljeta" jauniestudējuma pirmizrāde, kuru veidojis režisors Dž.Dž.Džilindžers, informēja teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Jakovļeva.

Jauniestudējumu režisors veidojis kā dinamisku, atraktīvu notikumu un raksturu kaleidoskopu, Džuljetu spēlē Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Ieva Segliņa, bet Romeo - Kristaps Rasims un Artūrs Dīcis.

Izrādē piedalās arī aktieri Gints Grāvelis, Lauris Dzelzītis, Gints Andžāns, Jānis Paukštello, Juris Bartkevičs, Indra Briķe, Lilita Ozoliņa, Artūrs Skrastiņš, Lauris Subatnieks, Juris Frinbergs, Dainis Grūbe, Āris Rozentāls, Ivars Auziņš, Dainis Gaidelis, Mārtiņš Počs, kā arī Ieva Pļavniece, Kristīne Nevarauska, Aija Dzērve, Ērika Eglija un Inita Dzelme.

Pasaules skumjākais, bet arī skaistākais mīlas stāsts - renesanses mīlas poēma "Romeo un Džuljeta" - ir viena no Dailes teātra leģendām. Dailes teātrī šī izrāde iestudēta četras reizes. 1924.gada, 1943.gada un 1953.gada iestudējumu režisors bija Eduards Smiļģis.

Pirmajā iestudējumā galvenās mīlētāju lomas spēlēja Emīlija Viesture un Kārlis Veics, 1943.gada versijā - Lilita Bērziņa, Austra Šteinberga, Edgars Zīle un Arturs Dimiters. Tāpat Romeo spēlējuši Kārlis Adernieks un Kārlis Valdmanis, bet 1953.gada iestudējumā galvenās lomas atveidoja Vija Artmane, Milda Klētniece, Eduards Pāvuls un Harijs Liepiņš.

Pēdējais "Romeo un Džuljetas" jauniestudējums Dailes teātrī bija 1994.gadā, kad to veidoja režisors Kārlis Auškāps, galvenās lomas uzticot Indrai Briķei, Agnesei Zeltiņai, Valdim Liepiņam un Ivaram Auziņam.

Jauniestudējuma scenogrāfs ir Kristaps Skulte, kostīmu māksliniece - Ilze Vītoliņa, horeogrāfe - Inga Krasovska. Izrādei oriģinālmūziku raksta Kārlis Lācis, bet par gaismu mākslinieku aicināts Igors Kapustins no Igaunijas.

"Romeo un Džuljeta" ir viens no pasaulē populārākajiem mīlasstāstiem. Veronas saulainajās ielās cīnās divas dzimtas, maksājot asiņainas nodevas aklam naidam, kurš nerimst paaudzēs un kura cēloni vairs neviens neatceras. Šo naidu var samierināt tikai kaps. Un mīlētāju laime ilgst tikai nedaudzas stundas.

LETA