112
2012. gada 3. februāris, 15:10

Pērn cietumos atsavina 2500 litrus brāgas, 1,2 kg narkotiku un 3503 telefonus

Jauns.lv

Pērn Latvijas ieslodzījuma vietās atsavināti 2500 litri pašdarinātas brāgas un 1,2 kilogrami narkotisko un psihotropo vielu, kā arī 3503 mobilie telefoni, piektdien Ieslodzījuma vietu pārvaldes gada pārskata sanāksmē sacīja Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieka vietnieks Valērijs Sergejevs.

Viņš informēja, ka ieslodzījuma vietās atsavinātais alkohola surogāta daudzums, salīdzinot ar 2010.gadu, ir pieaudzis, kad no ieslodzītajiem IeVP darbinieki atsavināja 2,33 tonnas alkohola surogāta.

Rekordists atsavinātā alkohola surogāta ziņā ir Valmieras cietums ‒ tur no kopējās atsavinātās pašdarinātās brāgas daudzuma atsavināti 1500 litri alkohola surogāta.

Ieslodzījuma vietās palielinājies arī atsavināto telefonu skaits ‒ ja 2010.gadā IeVP darbinieki atsavināja 3232 mobilos telefonus, tad pērn ‒ 3503. Viens no cietumiem, kurs atrasts visvairāk mobilo telefonu, ir Brasas cietums, tur atsavināti aptuveni 250 mobilie telefoni.

Bieži vien IeVP darbinieku vērības dēļ mobilie telefoni tiek konfiscēti laikā, kad apmeklētāji cenšas ieslodzītajiem tos nodot. Tā pērn atsavināti 143 mobilie telefoni, norādīja Sergejevs.

"Konfiscēto telefonu skaits ir ļoti liels, ja ņem vērā, ka ieslodzījuma vietās atrodas 6,5 tūkstoši personu," paziņoja Sergejevs.

IeVP priekšnieka vietnieks uzsvēra, ka viņi ir ieinteresēti, lai no ieslodzījuma vietām tiktu izņemti neatļauti priekšmeti. "Piemēram alkohols, kuru lieto, atrodoties kamerās, ieslodzīto vidū izraisa konfliktus, kuru dēļ ieslodzītie var gūt miesas bojājumus vai arī piedzīvot vēl traģiskākas sekas," paskaidroja Sergejevs.

Pērn ieslodzījuma vietās atrasti arī 1,2 kilogrami narkotisko un psihotropo vielu. Ieslodzījuma vietās atsavināti 398 grami metamfetamīna, 210 grami marihuānas, 1574 klonazepāma tabletes un 338 grami klonazepāmu saturošu vielu.

Ieslodzījuma vietās bijuši 84 pienesumi un 134 sūtījumi, kuros konstatētas narkotiskās un psihotropās vielas.

Runājot par ieslodzīto uzvedību, Sergejevs pastāstīja, ka cietumos pērn nebija nevienas slepkavības, kā arī plašu nekārtību un, ja kaut kas bija gaidāms, uz to ir operatīvi reaģēts. "Bija daži suicīdi, taču šis skaitlis nav liels," piebilda Sergejevs.

Beidzoties sanāksmei, IeVP priekšnieks Visvaldis Puķīte norādīja, ka situācija ieslodzījuma vietās vērtējama kā normāla. "Situācija ir normāla, uzskatu, ka ieslodzījuma vietas savu darbu ir izpildījušas," paziņoja Puķīte.

Ieslodzījuma vietās atrodas 6,5 tūkstoši cilvēku, no tiem divi tūkstoši ir apcietinātie.


BNS