1dienas
19stundas
28minūtes
53sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kultūra

Vīķe-Freiberga cer, ka līdz ar jauno Liepājas koncertzāli "Lielais dzintars" attīstīsies arī citas kultūras celtnes

Jauns.lv

Ekprezidente Vaira Vīķe-Freiberga otrdien Liepājas topošās koncertzāles "Lielais dzintars" prezentācijas pasākumā pauda cerību, ka līdz ar šo projektu latvieši spēs pārvarēt ieilgušās problēmas ar pienācīgas kultūras infrastruktūras būvniecību.

Vīķe-Freiberga cer, ka līdz ar jauno Liepājas konc...

"Latvieši māk dziedāt, dejot, gleznot, bet ar infrastruktūras un arhitektūras lieldarbiem līdz šim neesam sevišķi izcēlušies. Cerams ar šo projektu mēs tiksim tam pāri un redzēsim šādas koncertzāles uzdīgstam arī citur, kur tas ir vajadzīgs," koncertzāles prezentācijā sacīja Vīķe-Freiberga, kura ir arī projekta patronese.

Viņa atgādināja par latviešu tautas sakāmvārdu "Kas lēni nāk, tas labi nāk" un piebilda: "Ņemot vērā, cik šis projekts ir lēni nācis, tam vajadzētu būt izcili labam."

Vīķe-Freiberga sacīja, ka ir runājusi ar daudzu pilsētu mēriem un arhitektiem, kuri visi kā viens norādījuši - ja pilsētai ir sava odziņa, kas no arhitektūras viedokļa piesaista cilvēku uzmanību, tad ļaudi pilsētā grib atgriezties vēl un vēl.

"Tomēr pats svarīgākais, ka saturam beidzot būs arī pienācīga forma," piebilda projekta patronese.

Gandarījumu par "Lielā dzintara" tehniskā projekta pabeigšanu pauda arī Liepājas Simfoniskā orķestra direktors Uldis Lipskis un Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolas direktore Zita Karlsone, kuru vadītie kolektīvi ikdienā apdzīvos topošo koncertzāli, kā arī Liepājas mērs Uldis Sesks un viņa vietniece Silva Golde.

Ēkas arhitekts, austrietis Folkers Ginke pastāstīja, ka jaunajā koncertzālē būs telpas gan lieliem koncertiem, gan kamermūzikas projektiem, mūzikas skolai, kā arī eksperimentāla zāle jauniešiem.

Arhiteks salīdzināja Liepāju ar Spānijas pilsētu Bilbao, kurā savulaik bija panīkusi rūpniecība, taču pilsēta sāka ieguldīt kultūrā un tagad dzīvo no kultūras tūrisma.

Jau koncertzāli "Lielais dzintars", kas 10 gadu laikā piedzīvojusi dažādas pārmaiņas, plānots pabeigt 2015.gadā un kopējās izmaksas plānotas aptuveni 20 miljonu latu apmērā. Līdz martam plānots izsludināt būvniecības iepirkumu.

"Ja viss laicīgi virzīsies uz priekšu, jau vasarā šajā ietā būs redzami reāli būvdarbi," sacīja projekta vadītājs Ints Dālderis.

Jaunā koncertzāle ir dzelteni oranža cilindra veida ēka ar stikla fasādi.

Pagājušogad Liepājas dome un Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) parakstīja līgumu par sešu miljonu latu Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma piesaisti koncertzāles būvniecībai.

Pašvaldība iepriekš paziņoja, ka Liepājas daudzfunkcionālais centrs "Lielais   dzintars" būs viens no lielākajiem kultūras infrastruktūras objektiem Kurzemes reģionā. Ēka būšot mūsdienīgi aprīkota un transformējama koncertzāle.

Tur paredzēts iekārtot arī plašu mūzikas bibliotēku, telpas izstādēm, semināriem un citām pilsētas un reģiona sabiedriskās dzīves aktivitātēm. Ēkā plānots izvietot arī Liepājas mūzikas vidusskolu, lai optimālāk noslogotu telpas, kā arī piesaistītu valsts dotācijas ēkas uzturēšanai.

BNS