1dienas
19stundas
30minūtes
19sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ar Latvijas studijas līdzdalību tapusi dokumentālā filma par PSRS sabrukumu
Kultūra

Ar Latvijas studijas līdzdalību tapusi dokumentālā filma par PSRS sabrukumu

Jauns.lv

Latvijas filmu studijai „Deviņi”, iesaistoties starptautiskā kinoprojektā, ir tapusi filma par PSRS sabrukumu „Laikmeta agonija”, kuras pirmizrāde tikko, Krievijas prezidenta vēlēšanu priekšvakarā, notikusi Maskavā.

Ar Latvijas studijas līdzdalību tapusi dokumentālā...
Kadrs no dokumentālās drāmas par PSRS sabrukumu „Laikmeta agonija”.
Kadrs no dokumentālās drāmas par PSRS sabrukumu „Laikmeta agonija”.

Maskavā, Krievijas prezidenta vēlēšanu priekšvakarā, 27. februārī notika pirmizrāde amerikāņu žurnālista un režisora Deivida Satera filmai „Laikmeta agonija” („Age of Delirium”), kas vēstī par Padomju Savienības sabrukumu. Starptautiski nozīmīgais dokumentālais darbs tapis kā Hadsonas institūta (ASV) un Latvijas filmu studijas „Deviņi” sadarbības projekts, portālu Kasjauns.lv informē filmu studijas „Deviņi” sabiedrisko attiecību koordinatore Signe Valtiņa.

Filma jau izrādīta Vašingtonā un citviet ASV. Savukārt Maskavas pirmizrādi un tai sekojošo diskusiju apmeklēja vairāk nekā 300 juristu, advokātu, cilvēktiesību aktīvistu, politologu, vēsturnieku, Kinematogrāfu ģildes biedru, vēstnieku un diplomātu no dažādām Eiropas valstīm un starptautiskām organizācijām.

Pie filmas „Laikmeta agonija” kopā ar tās autoru Deividu Sateru strādājusi filmu studijas „Deviņi” komanda – līdzrežisore Ināra Kolmane, montāžas režisors un filmēšanas organizētājs Jānis Juhņēvičs, operators Aivars Kalniņš, ar arhīva atlasi darbojusies Ilze Vidauska; filmas veidošanā iesaistījušies arī Krievijas režisori Andrejs Ņekrasovs un Grigorijs Amnuels.

Filma, kas uzņemta Maskavā, Sanktpēterburgā, Baltijas valstīs, Karagandā un vēl daudzās citās bijušajās PSRS teritorijās patiesi rāda aculiecinieku pieredzi un likteņus, kas pirms 20 gadiem sapņoja par brīvību un kuriem nācās dārgi maksāt par pietuvošanos tai.

Rekonstruējot Padomju Savienības fiktīvo pasauli caur aculiecinieku stāstiem, Deivids Saters parāda, ko nozīmēja dzīvot sabiedrībā, kas balstīta uz melīgām idejām un kā tās noved pie sistēmas pašiznīcināšanās. Filmā varam dzirdēt disidentu stāstus, kas vēloties pamest PSRS teritoriju, šķērsojuši Somijas robežu, taču tikuši nodoti atpakaļ PSRS varas iestādēm, piedzīvojuši neskaitāmas spīdzināšanas un pakļauti psihotropo medikamentu iedarbībai psihiatriskajās slimnīcās, par ieslodzīto lēnu bada nāvi karceros, par zādzību apsēstām rūpnīcām un alkoholā slīkstošiem kolhoziem.

Filmas veidotāji uzskata, ka pašreizējā politiskā situācija Krievijā – simtiem tūkstošu cilvēku iziešana ielās un protesti pret Putina sistēmu, kā arī tuvojošās Krievijas prezidenta vēlēšanas ir labs iegansts, lai runātu par 20 gadus neseno pagātni un meklētu saskares punktus toreiz paustajiem ideāliem ar šodienas realitāti.

Filma „Laikmeta agonija” uzņemta pēc tāda paša nosaukuma literatūras darba motīviem, kas ieguvis plašu atpazīstamību pasaulē, un, pēc ekspertu domām, patiesi ataino un analizē procesus, kas Padomju Savienību noveda līdz sabrukumam. Tā autors Deivids Saters (latviešu valodā viņa darbs „Laikmeta agonija” izdots 2006. gadā apgādā „Atēna”), slavens amerikāņu žurnālists, 20. gadsimta 70. un 80. gados dzīvojis un strādājis Padomju Savienībā, rakstījis reportāžas „Financial Times” un „Wall Street Yournal”, pirmo reizi kopā ar latviešu un krievu kinematogrāfistiem iemēģinājis roku arī režijā, pārnesot savas emocionāli piesātinātās grāmatas lappuses uz kino ekrāniem. Filmu veidojot, viņš atgriežas tajās vietās un runā ar tiem cilvēkiem vai viņu bojāejas aculieciniekiem, ar kuriem viņš slepeni saticies un runājis pirms 30 gadiem.

Filma montēta un apstrādāta studijā „Deviņi” Rīgā, Radio Brīvā Eiropa/Brīvība studijā Prāgā, bet skaņas montāža pabeigta Vašingtonā. „Laikmeta agonijas” fragmenti pieejami Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība tīmekļvietnē: http://www.ussrfall.com/.


Kasjauns.lv/ Foto: publicitātes foto