Sabiedrība
2012. gada 12. maijs, 14:06

Berga Bazārs Muzeju nakts laikā svinēs 125 gadu jubileju

Jauns.lv

Šogad Muzeju nakts laikā, kas norisināsies 19.maijā, Berga Bazārs svinēs savu 125 gadu jubileju, informēja Berga Bazāra izstādes organizatore Kristiāna Skābarde.

Muzeju naktī vairākās telpās izrādīs video un foto materiālus no dažādu laikmetu arhīviem.

Izstādē "Berga Bazāram 105+20!" būs apskatāma videomontāža par Bergu dzimtu un kvartāla būvniecības vēsturi. Kafejnīcā "Gourmet Studio" esošajā miniatūrizstādē "Berga Bazārs 19.gadsimta beigu reklāmās" būs apskatāmas reklāmas no seniem Berga Bazāra kalendāriem, kas vēsta par laikmeta prasībām 19.gadsimta beigās.

Muzeju nakts apmeklētājiem kinoteātrī "K.Suns" būs īpaša iespēja noskatīties raidījumus "Ielas garumā" par Marijas un Elizabetes ielas vēsturi, tostarp atmiņās un faktos par Berga Bazāru dalīsies arhitekte Zaiga Gaile, īpašnieki Ieva Laukers un Aleksis Karlsons.

Muzeju naktī videomontāža "Berga Bazāram 105+20!" būs skatāma iepretim "Birojnīcai", salonā "Nakts mēbeles" notiks izstāde "1/3", "Karšu veikalā Jāņa sēta" no plkst.19 notiks fotoprojekta "Latvija - toreiz un pašreiz" digitālā prezentācija un tikšanās ar projekta autoriem fotogrāfu Gunti Apsīti un Māri Locu, savukārt veikalā "Klase" būs skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas grafikas nodaļas studentu darbu izstāde.

Šogad aprit 20 gadi, kopš Bergu dzimtas mantinieki savā īpašumā atguvuši zemi un ēkas. Jau 90.gadu sākumā, atgūstot īpašumu visai nožēlojamā stāvoklī, tā likumīgie mantinieki nolēma atjaunot un rekonstruēt tirdzniecības centru un nodot publiskajā lietošanā, pievienojot tam vēsturisko vērtību.

Berga Bazārs pirms Pirmā pasaules kara vairāk nekā 10 gadus piedzīvoja uzplaukumu, tā īpašnieks Kristaps Bergs aktīvi atbalstīja latviešu uzņēmēju darbību un iesaistījās dziesmu svētku dalībnieku izmitināšanā.

Šodien kvartāls ir ieguvis modernākus vaibstus un pielāgojies tirgus prasībām pēc lielākām veikalu telpām, tomēr idejiski tas saglabājis Kristapa Berga vēlmi apvienot tirdzniecību ar atpūtas iespējām, jo mūsdienās Berga Bazārā ir veikali un restorāni, sporta, kultūras un izklaides vietas, moderna viesnīca, dzīvokļi un biroja telpas.

LETA