Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 9. un 10. jūnijā
Sabiedrība
2012. gada 8. jūnijs, 10:15

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 9. un 10. jūnijā

Jauns.lv

Valkā – Valgā šīs nedēļas nogalē svin dvīņupilsētas 428. dzimšanas dienu. Būs interesanti piedzīvot šīs unikālas robežpilsētas svētkus. Tāpat kā neaizmirstama būs Ārpasaules mūzika, kas sestdien skanēs Talsu Tiguļkalnā.

Ja gribas dzirdēt, kaut ko pierastāku un latvieša ausij saprotamu, jādodas uz Saldus Šlāgermaratonu vai uz Igo jubilejas koncertu Cēsīs. Šī nedēļas nogale ir arī pārbagāta ar īstiem brīnumiem un trikiem – Jūrmalā notiek starptautiskais Iluzionisma festivāls „Abrakadabra”, bet Rīgas cirks uzsācis savu jauno – vasaras sezonu. Savukārt izstāžu zāļu saimnieki, droši vien pareģojot drēgnu laiku, sagādājuši vairākus pārsteigumus, aicinot mūs iegriezties vēja un lietus neskartajos muzejos un galerijās.

1. Sākas Igo jubilejas koncertu tūre

Sestdien, 9.jūnijā, pulksten 20.00 dziedātājs un mūziķis Igo kāps uz Cēsu Pils parka estrādes skatuves, lai priecētu skatītājus jubilejas koncertu cikla „MANI 50” pirmajā koncertā.

Cēsu Pils parka estrādē kopā ar Igo būs komponisti Zigmārs Liepiņš un Valts Pūce, operdziedātāja Evija Martinsone, dziedātāji Zigfrīds Muktupāvels, Artis Dvarionas un Rolands Ūdris, talantīgā un virtuozā koklētāja Laima Jansone, kā arī „Latvijas Zelta talanti 2012” laureāts - koklētājs Ansis Jansons, šova „OKartes skatuve” līdere Antra Stafecka, saksofonists Zintis Žvarts, Igo pavadošā grupa un Vidzemes kamerorķestris diriģenta Andra Veismaņa vadībā.

Igo jubilejas koncerts paredzēts divās daļās un tajā varēs dzirdēt ne tikai Igo zelta repertuāru un jaunāko veikumu, bet arī mūziķa savulaik izpildītos skaņdarbus no Zigmara  Liepiņa rokoperas „Lāčplēsis”, operas „Parīzes Dievmātes katedrāle” un 90. gadu nogalē tapušā Jāņa Lūsēna muzikālā cikla „Kā maigi dzelošs rožu krūms”.

Latviešu tautas varonim Lāčplēsim spēks slēpās ausīs. Komponists Zigmars Liepiņš, jautāts par Igo, atbild: „Igo spēks slēpjas īpašā spējā pāriet pāri visiem satricinājumiem, ko sagādā dzīve un pārvarēt visas iespējamās grūtības. Igo ir cilvēks, kas nekad nepadodas un cīnās līdz galam, lai beigās vienmēr izietu kā uzvarētājs.”

Nākamie Igo koncerti paredzēti Dzintaru koncertzālē 17. jūnijā pulksten 20.00 un Liepājas koncertdārzā „Pūt, Vējiņi!” 29. jūnijā pulksten 20.00, Biļešu cenas uz Cēsu koncertu: Ls 5 – 20.

Sīkāk internetā: www.igo-mm.lv .

Igo: „Uz krustcelēm” (no rokoperas „Lāčplēsis”)

2. Dvīņu pilsētu festivāls Valkā/Valgā

Līdz 11.jūnijam ar dvīņu pilsētu festivālu „Skanošā Livonija” Valka un Valga kopīgi svin pilsētas svētkus.

Valkas pusē galvenie svētku pasākumi būs sestdien, 9. jūnijā. Šīs dienas rīts sāksies pulksten 11.00 ar Lielo Ratu pastaigu pa Emīla Dārziņa ielu. Pasākumā aicināti piedalīties jaunie vecāki ar mazuļiem izrotātos ratiņos. No pulksten 11.00 Lugažu laukumā būs piepūšamās atrakcijas, sumo cīņas, zīmēšana uz asfalta, atrakcija „Gladiatori”, radošās darbnīcas. Pēcpusdienā sāksies Folkloras diena „Trīs pakalnu stāsti”, kurā piedalīsies seno deju grupa „Ballare”, kā arī folkloras kopas no Latvijas un Igaunijas. Folkloras dienas dalībnieku kopkoncerts kaimiņpilsētā Valgā, pie kultūras centra būs pulksten 14.00, bet Valkas kultūras namā koncerts „Trīs pakalnu stāsti” sāksies pulksten 19.00. Pēc koncerta ikviens aicināts piedalīties Folkloras dienas Danču vakarā. Pilsētas svētku balle Lugažu laukumā sāksies pulksten 22.00.

Savukārt Igaunijas pusē 9. jūnijā pulksten 13.00 ikvienam būs iespēja doties pastaigā pa vēsturisko Valgas pilsētu kopā ar pilsētu mēriem. Vakarā, no pulksten 19.00 Valgā būs Rokkoncerts, kurā uzstāsies Valkas Rokskolas un Valgas pilsētas rokgrupas, kā arī viesi.

Kā jau ierasts, neizpaliks arī Pedeles upes Laivu rallijs, kas allaž ir īpaši atraktīvs, jo tajā var izmantot visdažādākos bezmotora ūdens transporta līdzekļus un vērtēšanā lielākā vērība tiek pievērsta izdomai un radošai pieejai. Laivu rallijs sāksies svētdien, 10.jūnijā, pulksten 12.00. Interesants solās būt arī dažādu tautu kultūras kolektīvu koncerts Valgas kultūras centrā svētdien pulksten 16.00.

Svētku noslēgums būs pirmdien, 11.jūnijā, Valkas – Valgas 428. dzimšanas dienā, ar svētku dienas koncertuzvedumu „Tikai kopā turoties” pulksten 19.00 Valgas kultūras centrā.

Dodoties uz Valkas/Valgas pilsētas svētkiem nevajadzētu aizmirst mājās pasi vai identifikācijas karti, jo likums nosaka, ka ES valstu robežu nedrīkst šķērsot bez personu apliecinošiem dokumentiem, bet šajā robežpilsētā svētku laikā to nāksies šķērsot vairākas reizes dienā. Sīkāk internetā: www.valka.lv.

3. Vasaras rēvija Rīgas cirkā

Rīgas Cirkā līdz 25. augustam būs skatāma jaunā vasaras programma „Vasaras rēvija” Latvijas cirka mākslinieku izpildījumā pasaules labāko cirka tradīciju garā. Programmā var redzēt gandrīz visus tradicionālā cirka žanrus: akrobātiku, gaisa vingrošanu, ekvilibristiku, žonglēšanu, priekšnesumus ar apmācītiem dzīvniekiem, burvju trikus un klaunādi.

Cirka manēžā būs redzami priekšnesumi ar dzīvniekiem. Latvijas cirka mākslinieces manēžā darbosies ar apmācītiem suņiem un kaķiem. Kas zina, varbūt šie priekšnesumi rosinās skatītāju velmi arī saviem mājas mīluļiem iemācīt kādu triku, lai padarītu ikdienu jautrāku. Savukārt iluzionistu pāris parādīs mūžam seno un nesaprotamo triku ar dzīvu zaķi cepurē. Viešņa no Baltkrievijas uzstāsies ar zirgiem. Viens no tiem māk dejot Spānijas flamenko ugunīgajos ritmos, otrs parādīs kā uzvedas kovbojs brīvdienās.

Visa gada garumā Latvijas cirka mākslinieki ir cītīgi gatavojuši jaunus cirka numurus vasaras sezonai. Programmas ietvaros būs redzamas vairākas pirmizrādes. Klaunu pāris „Mix&Mary” kopā ar kolēģiem atdzīvinājuši vēsturisko klaunādi „Ūdens”, atceroties klaunādes klasiķa Aleksandra Rodina - Bermana (1936. – 2003.) savdabīgo interpretāciju, pārveidojot  to savā  skatījumā un izpildījumā. Mākslinieku repertuārā  ir arī jaunas  reprīzes, kurās neiztikt bez skatītāju līdzdalības. Mūsu žonglieri Kristaps un Mihails žonglēs gan ar puķu pušķiem, gan dolāru banknošu paciņām, gaisa vingrotāja Daiga uzburs jaunu stāstu zīda lentās un ekvilibriste Tatjana  nodemonstrēs virtuozu stāju uz rokām.

Rīgas cirkā ir radies arī jauns kolektīvs, kas pirmo reizi plašākai publikai parādīs īstu akrobātisko deju, savukārt ilūzijas vecmeistari Valentīna un Leonīds uzburs gan zaķi cepurē, gan arī brīnumainus tērpu pārvērtības. Cirka priekšnesumus lieliski papildinās cirka baleta meitenes.

Sestdien, 9. jūnijā, jauno cirka programmu izrādīs pulksten 16.00. Nākamās izrādes 12. un 14. jūnijā pulksten 18.30. Biļešu cenas: Ls 5 – 8. Sīkāk internetā: www.cirks.lv .

Jaunā vasaras rēvija Rīgas cirkū

4. Šlāgermaratons Saldū

Sestdien, 9. jūnijā, pulksten 17.00 Saldus „Kalnsētas” estrādē, notiks līdz šim lielākais

vasaras sezonas atklāšanas lielkoncerts latviešu populārās mūzikas mīļotājiem - Saldus šlāgermaratons , kas apvienos 25 country un šlāgermūzikas grupas, kā arī dažādus šlāgerizpildītājus no visas Latvijas. Neizpaliks interesanti arī konkursi ar daudz saistošām un smeķīgām balvām. Pēc lielkoncerta tiks ierībināta deju grīda, jo DJ Aivis (Latvijas radio 2) aicinās uz balli līdz pat rīta gaismai!

Šlāgermaratonā uzstāsies tādi izpildītāji kā „Klaidonis”, „Apvedceļš”, „Zeļļi”, „6. jūdze”, „Tērvete”, „Dobeles zemessargi”, ?Novadnieki”, „Jūrkant”, Santa Zapacka un Harijs Ozols, Kaspars Antess un Dzintars Čīča, Viktors Zemgals un daudzi citi. Šlāgermaratons tiks filmēts, lai vēlāk to DVD formātā varētu piedāvāt plašākai publikai. Pasākumu vadīs atraktīvais aktieris Guntis Skrastiņš.

Pēc lielkoncerta DJ Aivis aicinās visus ballēties līdz rīta gaismai kopā ar grupām „Apvedceļš”, „Tērvete” un „6.jūdze”. Īpašie viesi būs grupa „Linga”. Pasākuma

organizatori nodrošinājuši apmeklētājiem arī telšu vietas.

Jāteic, ka šlāgermaratona apmeklētājus pārsteigs ne tikai inovatīvi iekārtota skatuve, bet arī plaša mēroga tirdziņš. Par alu rūpēsies „Lāčplēša alus”. Biļešu cenas: Ls 3 -5.

Saldus šlāgermaratons

5. Ārpasaules mūzika Tiguļkalnā

Sestdien, 9. jūnijā, pulksten 20.00 Talsu augstākā virsotne Tiguļkalns kļūs par vietu, kur varēs sastapties ar Islandes, Gotlandes un latviešu tautas mūzikas pirmavotiem un skaņu, kas iespējama vien Ārpasaulē.

Ārpasaules mūzika no Ziemeļu salām pārcelsies uz senu kulta vietu ozolu ielokā un skanēs Talsu novada Tiguļkalnā. Līdzās Ziemeļu skaņai brīvdabas koncertā Tiguļkalnā būs dzirdamas gan ziemeļnieku, gan arī pašmāju valodas bagātības – senās formas un dialekti, kas nereti bijuši iedvesmas avots citām radošām izpausmēm, tostarp mūzikā.

Aizsākot savu radošo darbību, 9. jūnijā Pasaules mūzikas un mākslas fonds aicina uz brīvdabas sajūtu koncertu „Ārpasaules mūzika Tiguļkalnā”. 19 ozolu ielokā koncerta idejas autors komponists Raimonds Tiguls iecerējis radīt vietu, kur savu skaņu pasauli atklāt gan pašmāju, gan ārvalstu mūziķiem, šoreiz - viesiem no salām: Islandes un Gotlandes.

Iecere Raimonda Tigula dzimtajā vietā, Talsos, radīt vietu jauna veida sadarbībai starp Latvijas un ārvalstu skaņu mākslas autoriem un izpildītājiem ir turpinājums komponista klejojumiem „mūzikas arheoloģijā”, kur līdzās latgaļu pļavās un lībiešu krastos saklausītiem skaņu pirmavotiem nu ieskanas arī Ziemeļu salās atrastās balsis un toņkārtas.

Tiguļkalnā vienkopus skanēs gan Steindora Andersena izkoptā islandiešu dziedruna „rímur”, kuras savdabību paspilgtinās Raimoda Tigula un komponista Hilmara Erna Hilmarsona radītās kompozīcijas, gan gotlandiešu „gutamål” dialekts, kas Tigula darbos ieskanas dziesminieces Gertrūdes Jākobsones balsī.

Sīkāk internetā: www.arpasaule.lv.

Hilmars Erns Hilmarsons un „Sigur Ros”: „Colours”

6. Starptautiskais Iluzionistu festivāls „Abrakadabra” Jūrmalā

Jūrmalā sestdien un sestdien, 9. un 10. jūnijā notiks 4. starptautiskais Iluzionistu festivāls „Abrakadabra”. Festivāla moto ir „Iluzionisms ir māksla!”. 9. jūnijā festivāls noritēs „Hotel Jūrmala Spa”, bet 10. jūnijā - Dzintaru koncertzālē.

Sirreālās iluzionisma mākslas pārstāvji festivāla apmeklētājus priecēs skatītājus ar neredzētiem trikiem – brīnumus rādīs burvju māksliniece no Vācijas ar sešām (!) rokām; kāds cits mākslinieks demonstrēs, ka trikus tikpat labi var veikt arī ar kāju pirkstiem; savukārt vēl kāds cits mākslinieks iesprauksies balonā...; kādam citam māksliniekam sava trika izpildei uz Latviju līdzi jāved zārks...

Neiztiks arī bez jautriem trikiem, kuru laikā varēs redzēt, ka arī burvju māksliniekam var gadīties visādas „ķibeles”. Ar bīstamākiem trikiem mūs pārsteigs iluzionisti no Beļģijas, tostarp mākslinieks Aaron Crow, kas uz „Abrakadabra” ieradīsies jau ceturto reizi. Šausmu brīnumus solās sniegt pats Drakula. Šīs un vēl daudzas citas brīnumu un pārsteigumu pilnas uzstāšanās gaidīs krāšņajā Iluzionisma Gala koncertā, kas notiks 10. jūnijā pulksten 19.00 Dzintaru koncertzālē.

Savukārt svētdien, 10. jūnijā, pulksten 12.00 skatītāji varēs priecāties un just līdzi Eiropas un Krievijas jaunajiem burvju māksliniekiem, kas savus brīnumu jaunievedumus un trikus demonstrēs karstajās burvju cīņās – iluzionistu sacensību šovā, turpat uz Dzintaru koncertzāles skatuves.

Dzintaru koncertzālē šova laikā būs divi 3x4 metri lieli LED ekrāni, strādās divas kameras un režijas pults, kas izvēlēsies labākos tuvplānus.

Kā jaunums „Abrakadabra” festivālā šogad būs Mikromaģijas Gala šovs, kas notiks 9. jūnijā pulksten 19.30 „Hotel Jūrmala Spa” telpās – viesnīcas 11. stāva konferenču zālē ar burvīgu panorāmas skatu uz jūru. Šo šovu vadīs viens no pieprasītākajiem iluzionistiem Eiropā un Lasvegasā – Topas, kura oriģinalitātei un smalkajam humoram līdzinieku nav.

Iluzionisti Pecolli būs sarūpējuši arī neredzētas, profesionālas un interesantas iluzionisma un inovatīvo skatuves mākslu Meistarklases un seminārus. Neiztiks arī bez tematiskajiem festivāla dalībnieku draudzības vakariem, kuru laikā viesi - ārzemju iluzionisti tiks atraktīvā veidā iepazīstināti ar iluzionisma vēsturiskajām un mūsdienu tradīcijām Latvijā.

Biļešu cenas 10. jūnija šoviem Dzintaru koncertzālē: Ls 5 -20 (Burvju šovs pulksten 12.00), Ls 7 -25 (Iluzionisma Gala šovs pulksten 19.00)

4. starptautiskais Iluzionistu festivāls „Abrakadabra”

7. Izstāžu jaunumi: floras valstība, Latgales jūra, latvieši Amerikā un...

* Mākslas muzejā „Rīgas Birža” līdz 26. augustam apskatāma 17. gadsimta holandiešu un flāmu vecmeistaru glezniecības izstāde „Floras valstība” no Maskavas mākslas galerijas „Modus Vivendi” kolekcijas. Šoreiz Rīgā pirmo reizi tiek parādīta tik plaša holandiešu un flāmu ziedu glezniecības kluso dabu izlase, kur 20 audeklos vizuāli krāšņi un gleznieciski virtuozi ietverts dziļš simbolisks vēstījums.

Līdzās gleznām izstādē eksponēti arī pētījuma rezultāti, skaidrota katra zieda nozīme un kompozīcijas jēga. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv .

* Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā tikai līdz 22. jūnijam var aplūkot izstādi „Deviņi mākslinieki no Latvijas. Ņujorka – Vašingtona – Čikāga – Rīga”. Izstāde veidota ar mērķi reprezentēt ASV pilsētās jaunākās tendences Latvijas mākslā. Kā liecina izstādes nosaukums, deviņu dažādu paaudžu mākslinieku – Kaspara Bramberga, Harija Branta, Andra Eglīša, Ievas Iltneres, Ernesta Kļaviņa, Daigas Krūzes, Leonarda Laganovska, Ingas Melderes un Miervalža Poļa kopumā 36 darbi vispirms tika eksponēti Ņujorkā, Nacionālajā Mākslas klubā, bet pēc tam Latvijas vēstniecībā Vašingtonā un „Driehaus” muzejā Čikāgā. Pēdējā izstādes norises vieta – Rīga, dod iespēju iepazīties ar šo izstādi arī Latvijā. Sīkāk: www.lnmm.lv un

www.importantlatvianartists.lv

.

* Jūrmalas pilsētas muzejā līdz 30. jūnijam ir skatāma Anitras Bērziņas un Karinē Paronjancas gleznu izstāde „Paralēlās pasaules”. Mākslinieces, kuras pirms dažiem gadiem absolvējušas Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozari, piedāvā skatītāju vērtējumam savu pēdējo divu gadu radošo veikumu. Strādājot cieši līdzās ikdienas fiziskajā telpā, katra no gleznotājām veido savu suverēno tēlu un izteiksmes pasauli gleznās, kuras ir paralēlas, nekonfliktējošas un ļoti atšķirīgas. Sīkāk internetā: www.jurmalasmuzejs.lv .

* Vecrīgas galerijā „Daugava” (Alksnāja ielā 10/12) līdz 28. jūlijam ir apskatāma vērienīga latviešu mākslinieku kopizstāde „Vasaras izstāde”. Tajā savus jaunākos gleznicības un tēlniecības darbus eksponē mākslinieki Aija Zariņa, Biruta Delle, Dace Lielā, Frančeska Kirke, Līga Purmale, Ilze Avotiņa, Laima Bikše, Andris Eglītis, Valdis Krēsliņš, Normunds Brasliņš, Kaspars Zariņš, Jānis Purcens, Sanda Skujiņa, Dainis Punduris, Bruno Strautiņš un Ilona Biezaite. Sīkāk intrnetā: www.galerijadaugava.lv .

* Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centrā, atklāta 29 Latgales mākslinieku gleznu izstāde „Latgales jūra”. Izstādes darbos ir redzami ūdeņi gan agrā rīta stundā, gan tveicīgā pusdienlaikā, gan vēlā vakarā. Tā ir izstāde par jūru, Rāznas ezeru un citām ūdenstilpēm. Šī izstāde ir arī par zilo krāsu un tās niansēm mūsu ikdienā. Šī izstāde ir arī atbilde uz jautājumu, kā jūru redz cilvēki, kuri dzīvo no tās vairāku simtu kilometru attālumā, - jūra Latgales mākslinieku acīm. Izstāde būs apskatāma līdz 30.jūnijam. Sīkāk internetā: www.latgalesamatnieki.lv .

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Evija Trifanova