Paziņoti Latvijas teātra balvu "Spēlmaņu nakts" nominanti
Nominācijā "Gada aktrise" uz balvu pretendē Elita Kļaviņa par Alīdes Trū lomu izrādē "Muša".
Kultūra
2012. gada 21. jūnijs, 15:01

Paziņoti Latvijas teātra balvu "Spēlmaņu nakts" nominanti

Jauns.lv

Šoreiz uz 2011/2012.gada sezonas Latvijas teātra balvu "Spēlmaņu nakts" pretendēs dalībnieki 18 nominācijās un pirmo reizi balva tiks piešķirta arī nominācijā "Gada sniegums laikmetīgajā dejā", šodien žurnālistiem pastāstīja Latvijas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja Daiga Šiliņa-Gaismiņa.

Šis ir pirmais gads, kad Latvijas teātra balva paplašina nomināciju klāstu deju žanrā, jo līdz šim noteikts tika labākais baleta mākslā. Pretendentus jaunajai nominācijai izraudzījās Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija.

"Ir liels prieks, ka "Spēlmaņu nakts" tagad vērtē arī mūsdienu deju. Dejas māksla ir skaista, un tā uzrunā daudzus, kuru vidū ir arī tādi, kas valodu nesaprot vai nedzird. Līdz šim laikmetīgajā dejā nebija lielas konkurences, jo ilgu laiku viena no vadošajām šajā jomā bija horeogrāfe un dejotāja Olga Žitluhina, taču tagad Žitluhina ir izaudzinājusi daudzus jaunos horeogrāfus, kas spēj parādīt labu sniegumu," sacīja Latvijas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja.

Jaunajā "Spēlmaņu nakts" balvas nominācijā "Gada sasniegums laikmetīgajā dejā" izvirzīta Olgas Žitluhinas dejas kompānijas izrāde "Ursus maritimus", Latvijas Jaunā teātra institūta projekts "Jaunie nāk!" un horeogrāfu asociācija un Olgas Žitluhinas dejas kompānijas īstenotais starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls "Laiks dejot 2012".

Balvas žūrija nominācijā "Gada dramatiskā teātra izrāde" izvirzījusi Augusta Strindberga lugas iestudējumu Valmieras teātrī "Jūlijas jaunkundze", uzvedumu pēc Ivana Gončarova romāna motīviem Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) "Oblomovs", izrādi pēc Puškina un Jurija Lotmana darbu motīviem JRT "Oņegins. Komentāri", Treisija Letsa lugas iestudējumu Latvijas Nacionālajā teātrī "Osedžas zeme" un Georga Bīhnera lugas iestudējumu Latvijas Nacionālajā teātrī "Voiceks".

Nominācijas "Gada latviešu autora darba iestudējums" pretendenti ir Harija Gulbja lugas iestudējums Dailes teātrī "Cīrulīši", Rūdolfa Blaumaņa lugas iestudējums Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī "Indrāni", Viļņa Vēja lugas iestudējums Latvijas Nacionālajā teātrī "Īsie zibsnīgie mirkļi", Latvijas Nacionālā teātra izrāde "Izrāde "Gals"", kuras autori ir Rasa Bugavičute, Edgars Niklasons, kā arī Ģertrūdes ielas teātra izrāde "Leģionāri", kuras autori Karls Alms no Somijas, Ieva Kauliņa, Kārlis Krūmiņš un Valters Sīlis.

Nominācijai "Gada izrāde bērniem vai jauniešiem" izraudzīti "Nijaramas pasakas" un "Pasakas par zvēriem" - indiešu pasakas JRT, izrāde "Kucēni", kas veidota pēc Biļanas Srbļanovičas lugas "Ģimeņu stāsti" motīviem "Dirty Deal Teatro", Andra Kalnozola lugas iestudējums pēc Šarla Pero pasakas motīviem "Runcis zābakos" Liepājas teātrī, izrāde "Dzejtaurenis", kas tapusi iedvesmojoties no Aivara Neibarta dzejoļu krājuma "Taureņkaraļvalstība" un izrādīta "Rīgas mākslas telpā", kā arī izrāde "Joka pēc alfabēts", kas ir Vijas Blūzmas skatuves versija Indras Sproģes darbam "Joka pēc alfabēts" Latvijas Leļļu teātrī.

"Gada muzikālās izrādes" nominācijai izvirzīta multimediālā opera "Kara daba" Latvijas Nacionālajā operā (LNO), izrāde "Tango ar Stroku" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Kārļa Lāča, Jāņa Elsberga un Evitas Mamajas mūzikls "Pūt, vējiņi!", kas tapis pēc Raiņa lugas un latviešu tautasdziesmu motīviem Liepājas teātrī, un Artura Maskata "Hotelis Atlantīda" - muzikāla izrāde ar Aleksandra Čaka dzeju, kas tika izrādīta Spīķeru koncertzālē.

Par divām JRT izrādēm - "Oblomovs" un "Oņegins. Komentāri" - nominācijai "Gada režisors" izvirzīts Alvis Hermanis, režisors Elmārs Seņkovs nominācijai izvirzīts par izrādi "Izrāde "Gals"" Latvijas Nacionālajā teātrī un "Indrāni" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, režisors Kirils Serebreņņikovs balvai izvirzīts par izrādi "Voiceks" Latvijas Nacionālajā teātrī, režisors Valters Sīlis izvirzīts par izrādi "Leģionāri" Ģertrūdes ielas teātrī, bet režisors Vladislavs Nastavševs - par izrādi "Jūlijas jaunkundze" Valmieras drāmas teātrī un izrādi "Dzin", kas veidota "Dirty Deal Teatro" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo teātri.

Nominācijā "Gada aktrise" uz balvu pretendē Elita Kļaviņa par Alīdes Trū lomu izrādē "Muša" JRT, Ieva Puķe par Leidijas Torensas lomu izrādē "Orfejs pazemē" un Larisas lomu izrādē "Līgava bez pūra" Valmieras drāmas teātrī, aktrise Ināra Slucka par Vīneblas kundzes atveidošanu izrādē "Pērnvasar negaidot" Latvijas Nacionālajā teātrī, Indra Briķe - par vecāsmātes atveidojumu izrādē "Apglabājiet mani zem grīdas" Dailes teātrī, aktrise Lolita Cauka par Violetas Vestones lomas atveidošanu izrādē "Osedžas zeme" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Savukārt nominācijas "Gada aktieris" pretendents ir Gundars Āboliņš par Oblomova lomu izrādē "Oblomovs" JRT, aktieris Ģirts Krūmiņš par Oblomova lomu izrādē "Oblomovs" un Kempa lomu izrādē "Vigīlija. Sapnis par nomodu" JRT, Juris Žagars par Henrija lomu izrādē "Tas īstais, tā īstā" Dailes teātrī, aktieris Kārlis Krūmiņš balvai izvirzīts par lomu izrādē "Leģionāri" Ģertrūdes ielas teātrī, bet Leonīds Lencs - par Indrānu tēva lomu izrādē "Indrāni" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Uz balvu nominācijā "Gada aktrise otrā plāna lomā" pretendē Inga Misāne par Sofijas Ignatjevnas Turusinas lomu izrādē "Arī gudrinieks pārskatās" Latvijas Nacionālajā teātrī, Jekaterina Frolova par Laimas tanti izrādē "Labās asinis" un Gusti izrādē "Indrāni" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Kristīne Nevarauska - par Eimijas Stendišas lomu izrādē "Mežonīgā pilsēta" Dailes teātrī, Lāsma Kugrēna - par Metijas Fejas Eikenas lomu izrādē "Osedžas zeme" un Fokshilas kundzi izrādē "Pērnvasar negaidot" Latvijas Nacionālajā teātrī, kā arī Lidija Pupure par Greisas lomu izrādē "Vigīlija. Sapnis par nomodu" JRT.

Nominācijā "Gada aktieris otrā plāna lomā" izvirzīts Ivars Auziņš par Lulu, Dāvidu izrādē "12.diena" Dailes teātrī, Ivars Krasts par Ļenski izrādē "Oņegins. Komentāri" JRT, Juris Bartkevičs par Vectēva lomu izrādē "Apglabājiet mani zem grīdas" Dailes teātrī, Uldis Dumpis par Doktora lomu izrādē "Voiceks" Latvijas Nacionālajā teātrī un Vilis Daudziņš par Zahara lomu izrādē "Oblomovs" JRT.

Nominācijā "Gada debija skatuves mākslā" izvirzīta aktrise Anta Aizupe par Fantas lomu izrādē "Izlaistie" neatkarīgajā teātrī "Dirty Deal Teatro" un Ievu izrādē "Āda" Ģertrūdes ielas teātrī, aktrise Dārta Daneviča par Zeldas Ficdžeraldas lomu izrādē "Neprātīgā Zelda" Dailes teātrī, aktieris Daumants Kalniņš par Kvazimodo lomu izrādē "Parīzes Dievmātes katedrāle" Latvijas Nacionālajā teātrī, kā arī aktieris Jurģis Spulenieks par Armanda lomu izrādē "Kucēni" un lomu izrādē "Dzin", ka arī Akakija Akakijeviča lomu izrādē "Cilvēks šinelī" neatkarīgajā teātrī "Dirty Deal Teatro".

Žūrijas dalībnieki nominācijai "Gada jaunais skatuves mākslinieks" izvirzījuši aktieri Gati Maliku par Dr.Maika Konolija lomu izrādē "Ģimenes lietas" un Odumu izrādē "Malēnieši" Liepājas teātrī, Juriju Djakonovu par Elvja lomu izrādē "Izrāde "Gals"" Latvijas Nacionālajā teātrī, Kristianu Kareļinu par Grenguāra lomu izrādē "Parīzes Dievmātes katedrāle" Latvijas Nacionālajā teātrī un Baļķa lomu izrādē "Izlaistie" neatkarīgajā teātrī "Dirty Deal Teatro", Sandi Pēci par Roberta Lokampa atveidošanu izrādē "Trīs draugi" Liepājas teātrī un Tomu Liepājnieku par Linarda Naikovska lomu izrādē "Īsie zibsnīgie mirkļi" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Nominācijā "Gada jaunā skatuves māksliniece" uz balvu pretendē aktrise Alise Prudāne par Odetas lomu baletā "Gulbju ezers" Latvijas Nacionālajā operā, Agnese Jēkabsone par Zanes lomu izrādē "Pūt, vējiņi!" un Bebeni izrādē "Advents Silmačos" Liepājas teātrī, Everita Pjata - Baibas lomu izrādē "Pūt, vējiņi!" Liepājas teātrī, Ieva Aniņa - par Mētras lomu izrādē "Nepareizas dzīves skola" neatkarīgajā teātrī "Dirty Deal Teatro" un aktrise Inese Pudža par Katrīnas lomu izrādē "Pērnvasar negaidot" Latvijas Nacionālajā teātrī un Jūlijas jaunkundzi izrādē "Jūlijas jaunkundze" Valmieras drāmas teātrī.

Nominācijai "Gada scenogrāfs" izvirzīts Andris Freibergs par darbu "Lucia Di Lammermoor" Latvijas Nacionālajā operā, "Hotel Pro Forma" radošā komanda - Kirstena Dēlholma, Villijs Flindts un Jespers Kongshaugs par darbu multimediālajā operā "Kara daba" Latvijas Nacionālajā operā, Kirils Serebreņņikovs - izrādē "Voiceks" Latvijas Nacionālajā teātrī, Mārtiņš Vilkārsis - izrāde "Līgava bez pūra" Valmieras drāmas teātrī, "Trīnes grēki" Dailes teātrī un "Pūt, vējiņi!" Liepājas teātrī, kā arī Reinis Dzudzilo par darbu izrādē "Indrāni" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Uz balvu nominācijā "Gada kostīmu mākslinieks" pretendē Anna Heinrihsone par darbu izrādē "Ideāls zaglis" un "Sudraba slidas" Latvijas Nacionālajā teātrī un "Tas īstais, tā īstā" Dailes teātrī, Ilze Vītoliņa - "Tango ar Stroku" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un "Pūt, vējiņi!" Liepājas teātrī, Ināra Gauja - "Bajadēra" Latvijas Nacionālajā operā, Kristīne Abika - "Arī gudrinieks pārskatās" Latvijas Nacionālajā teātrī un Kristīne Pasternaka par darbu iestudējumā "Lucia Di Lammermoor" Latvijas Nacionālajā operā.

Savukārt nominācijas "Gada kustību mākslinieks" pretendents ir Alberts Kivlenieks par darbu izrāde "Tikai tā!" Latvijas Nacionālajā teātrī un "Trīnes grēki" Dailes teātrī, Inga Krasovska - "Pūt, vējiņi!" Liepājas teātrī, Inga Raudinga - "Marlēna" Dailes teātrī un "Advents Silmačos" Liepājas teātrī, Irina Saveļjeva - "Dāmu paradīze" Daugavpils teātrī un Liene Grava - "Mērfijs" Latvijas Nacionālajā teātrī un "Neprātīgā Zelda" Dailes teātrī.

Nominācijai "Gada sasniegums baleta mākslā" izraudzīts Aleksejs Avečkins par Solora lomu baletā "Bajadēra" un lomu iestudējumā "Erda" Latvijas Nacionālajā operā, Sabīne Guravska par Gamzati lomu baletā "Bajadēra", Latvijas Nacionālajā operā un Viktorija Jansone par Sievietes lomu baletā "Erda" Latvijas Nacionālajā operā.

Savukārt nominācijā "Gada mūzikas autors dramatiskajā izrādē" uz balvu pretendē Arturs Maskats par darbu izrādē "Ideāls zaglis" Latvijas Nacionālajā teātrī, Edgars Makens un Edgars Šubrovskis par paveikto izrādē "Īsie zibsnīgie mirkļi" Latvijas Nacionālajā teātrī, Goran Gora par mūziku izrādei "Indrāni" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Jēkabs Nīmanis par mūziku izrādei "Voiceks" Latvijas Nacionālajā teātrī un Rihards Zaļupe par darbu "Dzejtaurenis", kas izrādīts "Rīgas mākslas telpā".

2011/2012.gada sezonas Latvijas teātra "Spēlmaņu nakts" balva tiks pasniegta 23.novembrī Latvijas Nacionālajā teātrī.

LETA / Foto: Rojs Maizītis