Ādažu poligonā izveido dabas liegumu
Ādažu militārā poligona teritorijā ir izveidots Lieluikas un Mazuikas ezeru dabas liegums.
Novadu ziņas
2012. gada 29. jūnijs, 07:21

Ādažu poligonā izveido dabas liegumu

Jauns.lv

Ādažu militārā poligonā civilpersonām tagad uzturēties ir aizliegts ne tikai tāpēc, ka tur notiek kaujas mācības, bet arī tādēļ, ka tur izveidots dabas liegums, par kura apmeklēšanu draud naudassods.

Lai pasargātu no izmiršanas retas un mūsu valstī aizsargājamas augu sugas Ādažu militārā poligona teritorijā izveidots dabas liegums. Dabas liegums „Lieluikas un Mazuikas ezeri” atrodas aktīva militārā poligona teritorijā, kur visu gadu notiek militārās mācības, izmantojot kaujas ieročus, norāda Ādažu novada pašvaldība. Par patvaļīgu atrašanos šajā vietā iedzīvotājiem draudēs naudassods, brīdina portāls aprinkis.lv.

Mazuikas ezers ir viens no dažiem ezeriem Baltijā, kurā vēl bagātīgi sastopamas ūdensaugu sugas, kas var augt tikai ļoti dzidros un barības vielām nabadzīgos ūdeņos. Dabas vērtības saglabājušās tādēļ, ka ezerā neietek ne strauti, ne upes, to ieskauj sausi priežu meži, kā arī ezers ir ilgstoši atradies armijas poligona teritorijā, kas apmeklētājiem bijusi slēgta. Mazuikas ezera krastos un gruntī aug īpaši aizsargājamas un Latvijas Sarkanajā grāmatā iekļautas augu sugas – Dortmana lobēlija, gludsporu ezerene, vienzieda krastene, šaurlapu ežgalvīte, zāļlapu ežgalvīte, palu staipeknītis un sīpoliņu donis.

Tā kā atpūtnieku radītais piesārņojums, krastu nomīdīšana un peldēšanās apdraud ezera retos augus un biotopus, Mazuikas ezers nav pieejams atpūtai. Ezeru pašlaik iespējams apmeklēt tikai zinātnisku pētījumu veikšanai. Atrašanās pie Lieluikas ezera atļauta tikai to saskaņojot ar Nacionālo bruņoto spēku Ādažu poligona dežurantu.

Dabas lieguma teritorijā, tai skaitā Lieluikas ezera krastos, nav atļauts atrasties mehāniskiem transportlīdzekļiem, kurināt ugunskurus un celt teltis, kā arī vest suņus bez pavadas.

Par īpašuma bojāšanu un dabas aizsardzības noteikumu pārkāpšanu tiek piemērots administratīvais sods: fiziskām personām no 50 līdz 700 latiem, juridiskām personām no 50 līdz 2000 latiem.

Kasjauns.lv/Foto: adazi.lv