Nodegusi vēsturiskā kūts, kurā pērn filmēja seriālu "Saplēstā krūze". FOTO
Ugunsgrēks nopostījis vēsturisko „Dimzēnu” kūti, kurā pērn tika uzņemts seriāls „Saplēstā krūze”. Bez jumta virs galvas palikušas 15 kazas un divi zirgi.
Novadu ziņas
2016. gada 20. septembris, 06:49

Nodegusi vēsturiskā kūts, kurā pērn filmēja seriālu "Saplēstā krūze". FOTO

Jauns.lv

Uguns nopostījis vēsturisko „Dimzēnu” kūti Zaļenieku pagasta Ūziņos, kur pērn tika filmēts Latvijas Televīzijas seriāls „Saplēstā krūze” pēc Alfrēda Dziļuma romāna ar tāda paša nosaukuma motīviem. Ugunsgrēka dzēšana ilga teju diennakti. Kūts nodega laikā, kamēr saimniecības saimnieks atradās ārzemēs.

Sestdien, 17. septembrī no rīta uguns nopostīja zemnieku saimniecības „Dimzēni” kūti Jelgavas novada Zaļenieku pagasta Ūziņos, Kasjauns.lv pastāstīja Ūziņu bibliotēkas vadītāja Gunita Kulmane. „Dimzēnu” mājas – vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis – kļuva pazīstamas visā Latvijā, kad pirms gada tās tika iemūžinātas daudzsēriju filmā „Saplēstā krūze”.

Pagaidām ugunsgrēka iemesla vēl nav zināms, bet saimnieku meita Agata Babina Kasjauns.lv izteica minējumu, ka ugunsnelaimes cēlonis varētu būt elektrības īssavienojums.

Pašreiz „Dimzēnos” saimnieko Edgars Svētiņš, kurš tur izveidojis bioloģisko saimniecību „Lieldimzēni”. Par laimi kaimiņi, izceļoties ugunsgrēkam, no kūts izdzina visus lopus – divus zirgus un 15 kazas. Neviens dzīvnieks nav gājis bojā un tagad viņu patvērumu atraduši kaimiņu saimniecības kūtī. Tur gan viņiem jāmitinās lielā saspiestībā.

Kulmane savā „Facebook” kontā aicina cilvēkus palīdzēt ugunsnelaimē cietušajiem zemniekiem: „Lūdzu palīdzēsim - lopiņi ir bez mājvietas, arī viss siens ir sadedzis. Varbūt, ka kādam ir lieks siena rullis, vai kas no būvmateriāliem, piemēram, dēļi. Bez jumta un maltītes ziemai palikusi visa lielā četrkājnieku saime. Tāpēc lūgums atsaukties tos, kuriem ir siena krājumi un mūrnieki, jumiķi kūts atjaunošanai”.

 

Saimnieku meita Babina Kasjauns.lv teica, ka konkrēti, kur un kā varēs palīdzēt „Dimzēnu” saimniekiem, spriedīs trešdien, kad no Polijas būs atgriezies Svētiņš, kurš uz turieni devies, lai spriestu par kristīgās izglītības projektiem Latvijā, kurus viņš īsteno „Dimzēnos” kopā ar ārvalsts katoļiem.

Ugunsgrēka dzēšanā piedalījās ugunsdzēsēji no Jelgavas, Dobeles un Elejas. Pirms ugunsdzēsēju ierašanās ar traktoriem no kūts izdevās izvilkt gruzdošos siena ruļļus, kurus ugunsdzēsēji pilnīgi nodzēsa tikai pēc 22 stundām.

Zemgales „Lieldimzēnu” sētas arhitektoniskais ansamblis ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis, kurā kūts bija senākā ēka, kas celta 1926. gadu. „Dimzēnos” pērn tika filmēts seriāls „Saplēstā krūze” – tās bija seriāla varones Liesmas tēva mājas „Rijkuri”. Filmā bija redzamas arī „Dimzēnu” kazas, kuras nu palikušas bez jumta virs galvas.

Zemgales „Dimzēnos” filmē „Saplēsto krūzi

   

Elmārs Barkāns/Foto: Facebook, publicitātes foto/Video: LTV Kultūras ziņas