Vecpiebalgā sākusies saiešana slātaviešu garā. FOTO
Vecpiebalgas muižā atkal viesojās slavenais „Mērnieku laiku” Ķencis ar savu kaimiņu Pāvulu.
Novadu ziņas
2012. gada 11. jūlijs, 11:02

Vecpiebalgā sākusies saiešana slātaviešu garā. FOTO

Jauns.lv

Atklāta Vecpiebalgas kultūras, mūzikas un mākslas nedēļa - saiešana slātaviešu garā „Vecpiebalga atver durvis”. Līdz svētdienai, 15. jūlijam, visdažādākie svētku pasākumi noritēs visos piecos Vecpiebalgas novada pagastos.

Inešu, Dzērbenes, Kaives, Taurenes un Vecpiebalgas pagastos saiešanu slātaviešu garā rīko novada pašvaldība un muzikālais teātris „Ars Nova”. Saiešanas atklāšana 9. jūlijā notika Inešu pagastā - Vecpiebalgas muižā.

Slātaviešu saiešanā var baudīt plašu kultūras pasākumu programmu, kas sniedz iespēju ikvienam vecpiebaldzēnam un novada viesiem atklāt, izzināt Latvijas kultūrvēsturē atpazīstamākā novada unikalitāti. Jūlijs ir laiks, kad slavenās Vecpiebalgas ūdensrozes rotājas pašā plaukumā, kad saules lēkti un rieti aiz gleznainajiem ezeriem ir viskrāšņākie un novada ļaužu viesmīlība nemainīgi sirsnīga. Visi tiek aicināti atklāt Vecpiebalgu no jauna izstādēs, Vecpiebalgas amatiermākslas un Latvijas profesionālo aktieru, mākslinieku, mūziķu un kolektīvu koncertos, kā arī Jāņa Lūsēna un Ingunas Baueres lieluzvedumā „Ja tik mīļa ielūgšana...” gleznainā Alauksta ezera krastā, vēsturisko Imantdienu „Mērnieku laiku” estrādē. Katra diena sniegs iespēju iepazīties ar vienu no Vecpiebalgas novada pagastiem.

Vecpiebalgas dižās personības ir latviešu nācijas zelta fonds, tāpēc 11. jūlijā Vecpiebalgā ielūgs Kārlis Skalbe. Pēc radošas dienas Skalbes mājās, saules rietā pulksten 21.00 pie Kārļa Skalbes muzeja „Saulrieti” izskanēs Jāņa Lūsēna koncertprogramma „Zelta sirds”, tajā piedalīsies Liepājas zvanu ansamblis „Campanella”, Zigfrīds Muktupāvels un Jānis Lūsēns.

Uz Kaives pagastu visus aicina doties 12. jūlijā padomju laika automobiļos. Bet vakarā uz kaimiņu novadu Jaunpiebalgu, kur Emīla Dārziņa un Jāņa Sudrabkalna muzeja „Jāņaskola” pagalmā Emīla Dārziņa dziesmas dziedās Ingus Pētersons, pie klavierēm Ventis Zilberts.

Laiku laikos vecpiebaldzēni bijuši gan sabiedriski aktīvi ļaudis, gan talantīgi tirgotāji, gan izcili amatnieki. Taurenes pagasta diena 13. jūlijā būs īsta Slātaviešu tirgus diena ar novada pašdarbības kolektīvu koncertu un zaļumballi noslēgumā.

Sestdiena, 14. jūlijs aizritēs brāļu Kaudzīšu muzejā „Kalna Kaibēni” ar slavenāko piebaldzēnu Ķenča un Pāvula piedalīšanos. Ikvienam interesentam būs iespēja piedalīties sarunā ar rakstnieci Ingunu Baueri un psihoterapeitu Viesturu Rudzīti. Vakarā leģendārajā Alauksta estrādē noritēs nebijis notikums - neparastas satikšanās dzīvē un uz lielās skatuves! Izskanēs muzikāls lieluzvedums „Ja tik mīļa ielūgšana...”- melodisku dziesmu caurvīta labestīga humora pilna mistērija septiņās ainās par Vecpiebalgas tēmu, kuru izspēlēs labākie Latvijas teātru aktieri kopā ar novada pašdarbniekiem. Režisors - Varis Brasla, librets - Inguna Bauere, mūzika - Jānis Lūsēns. Lomās - Ģirts Ķesteris, Andris Keišs, Ivars Puga, Gundars Grasbergs, Aigars Vilims, Uldis Anže, Ivo Martinsons, Dace Eversa, Inese Ramute, Baiba Neja, Kristaps Rasims, Ilona Muižniece, Mārtiņš Meiers un Mārtiņš Liepa. Vakara noslēgumā - tautas sadziedāšanās un zaļumballe.

Nedēļa noslēgsies 15. jūlijā Vecpiebalgas luterāņu baznīcā ar dievkalpojumu un Jāņa Lūsēna dziesmu ciklu Kristīnes Zadovskas izpildījumā un komponistu pie ērģelēm.

Sīkāk ar saiešanas programmu var iepazīties Vecpiebalgas pašvaldības interneta mājas lapā: www.vecpiebalga.lv.

Kasjauns.lv/ Foto: publicitātes foto