Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 11. un 12.augustā
Tērvetē šajās brīvdienās notiks Zemgaļu svētki, kuros arī notiks cīniņš starp pagāniem un kristiešu bruņiniekiem.
Kultūra
2012. gada 10. augusts, 11:25

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 11. un 12.augustā

Jauns.lv

Lai arī runā, ka vasara iet uz galu, brīvdienu ceļvedis par to nebūt neliecina. Arī šajās brīvdienās varam mērot tuvus un tālus ceļus, lai baudītu brīvdabas festivālus, koncertus un izrādes.

Tērvetē pagāni cīnīsies ar Kristus mācības šķēpnešiem, Mērsraga ostā iebrauks koka kuģi, Brīvdabas muzejā rosīsies modernie amatnieki, Ķekavā valdīs hiphops, bet Jaunpilī – viduslaiki. Savukārt Cesvainē skanēs Mārtiņa Freimaņa dziesmas. Rīgas izstāžu zālēs arī vairākas jaunas mākslas izstādes.

1. Zemgaļu svētki Tērvetē

Sestdien un svētdien, 11. un 12.augustā, nu jau devīto gadu pēc kārtas Tērvetē tiks svinēti Zemgaļu svētki, kas ir guvuši lielu atzinību Latvijas iedzīvotāju un kaimiņvalstu - Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Krievijas un Somijas vēstures interesentu un rekonstrukcijas klubu vidū.

Akcents tiks likts uz zemgaļu materiālās, garīgās kultūras un dzīvesveida popularizēšanu senatnē no 9. līdz 13. gadsimtam. Varēs vērot amatnieku darbošanos, zemgaļu un krustnešu cīņas, atraktīvas darbības ar senajiem amata rīkiem un kaujas ieročiem. Darbosies amatnieku tirdziņš. Šī gada svētku tēma būs „Zemgaļu apģērbs, rotas un bruņojums”.

Senajā apmetnē aiz Tērvetes pilskalna tiks radīta vīzija ar izbūvētu 13. gadsimta zemgaļu sētu, ap kuru grupēsies vairāki desmiti pašmāju un viesu celtas senlaicīgas teltis cīnītajiem un amatniekiem.

Sestdien, 11.augustā, pulksten 13.00 norisināsies svētku gājiens un atklāšana, pēc tam varēs vērot jātnieku paraugdemonstrējumus, Baltijas reģiona karavīru, kā arī Livonijas, Krievzemes un Prūsijas zemju bruņinieku turnīrus, dažādu tautu un gadsimtu tērpu un rotu demonstrējumus, loku un arbaletu šaušanas sacensības. Pulksten 18.00 pie Tērvetes koka pils norisināsies teatralizēta kauja „Namejs un zemgaļu karavīri atkaro Tērvetes pili”.

Tie, kurus nesaista senais dzīves veids, blakus esošajā Tērvetes estrādē sestdien no pulksten 13.30 varēs noskatīties Dobeles novada pašdarbības kolektīvu koncertuzvedumu „Zemgaļu spēks un spīts”, pulksten 21.00 grupas „Dzelzs vilks” koncertu un vakarā papriecāties zaļumballē.

Savukārt Tērvetes dabas parkā no pulksten 11.00 norisināsies Ģimeņu diena - viesus sagaidīs Meža māte, tiks uzdoti dažādi meža pazīšanas uzdevumi, kā katru dienu parkā darbosies arī „dzīvie” pasaku tēli, ekskursantus vizinās Pasaku bānītis.

Svētdien, 12.augustā, arī no pulksten 11.00  paredzētas „3x3” karavīru komandu cīņas, „Bugurts” - cīņa starp pagānu un kristiešu bruņiniekiem, viduslaiku spēles un teatralizēts uzvedums „Cīņā kritušā zemgaļu karavadoņa kremēšanas rituāls”.

Svētku laikā apmeklētājiem tiks piedāvāta šaušana ar arbaletu un loku, iespēja ietērpties senajos tērpos, vizināšanās ar vikingu kuģi, kā arī  iejušanās senatnes dzīves ritmā. Svētkos piedalīties pieteikušies 30 vēstures rekonstrukcijas klubi un folkloras kopas, kopskaitā ap 200 dalībnieku no dažādām valstīm.

Sīkāk internetā: www.lielkenins.lv.

Zemgaļu dienas Tērvetē. 2010.gads

2. Viduslaiku svētki Jaunpils pilī

Jaunpils pilī sestdien, 11. augustā, notiks tradicionālie Viduslaiku svētki. Spēks un daile ir šā gada Viduslaiku svētku lielākās un slavinātākās vērtības. Šogad netiks pārbaudīta vis bruņinieku izveicība, bet gan viduslaiku vīru spēks. Ragavu vilkšana, vairoga nešana, baļķa celšana ir tikai daži no pārbaudījumiem, kuros tiks noteikts stiprākais Latvijas amatieru čempionāta spēkavīrs viduslaiku stilā.

Par daili un tās izpildījumu deju mākslā gādās seno deju grupa „Calendula”, kuras dejotāji ne tikai rādīs īstas un graciozas Renesanses dejas, bet arī seno deju soļus mācīs lielajiem un mazajiem svētku apmeklētājiem.

Viduslaiku svētkus šogad ar savu klātbūtni pagodinās arī pats brīvkungs fon Minhauzens, kurš kopā ar svītu - jauniešu apvienību „Opā – Opā” priecēs skatītājus ar saviem piedzīvojumiem mīlas frontē - izrādē „Minhauzena precības”, kas veidota pēc Mārtiņa Zīverta lugas.

Kāda sena leģenda stāsta par apslēptiem dārgumiem Jaunpils pilī. Tos meklēt dosies Princese un Pirāts ar saviem palīgiem - mazajiem svētku apmeklētājiem. Kopā ar viduslaiku personāžiem gan pieaugušie, gan bērni varēs darboties radošajās darbnīcās un izmēģināt roku viduslaiku izklaidēs.

Savukārt ar skanīgām dziesmām pils viesiem ugunsgrēku sirdīs dzēsīs aktieri Marija Bērziņa un Egils Melnbārdis, bet svētku balli spēlēs ansamblis „Bruģis”, kas šogad dodas jau savā 25. jubilejas braucienā pa Latviju.

Svētki sāksies pulksten 14.00, bet balle – pulksten 22.00. Ieeja svētkos: Ls 4, ballē - Ls 3, ballē un svētkos - Ls 5. Sīkāk internetā: www.jaunpilspils.lv.

3. Koka kuģu festivāls Mērsragā

Sestdien, 11.augustā, jahtu pasākums, kurā tiekas visi koka kuģu īpašnieki, kapteiņi un entuziasti. Šogad šim pasākumam ir ļoti plaša un apjomīga programma, kas ieinteresēs ne vienu vien jahtu, burāšanas un mūzikas cienītāju.

Pasākuma programma: * no pulksten 10.00 līdz 14.00 Dalībnieku ierašanās, koka kuģu modeļu izstāde, amatieru kolektīvu koncerts; * pulksten 14.00 - koka kuģu parādes brauciens; * pulksten 16.00 - svētku gājiens no Tautas nama uz Jēgerleju; pulksten 19.00 - grupas „Canzone” koncerts; centrā Mērsragā notiks nu jau par tradīciju kļuvušais Koka kuģu festivāls Nr. 3. Tas ir * pulksten 20.00 - skaistākā un veiksmīgākā koka kuģa apbalvošana; * pulksten 20.30 - grupas „Oranžās brīvdienas” koncerts; pulksten 21.30 - grupas „Pieneņu vīns” koncerts; pulksten 22.30 - grupas „Astro’n’out” koncerts.

Bērniem līdz 12 gadu vecumam ieeja brīva, pārējiem – Ls 3, pensionāriem un invalīdiem – Ls 2,5. Sīkāk internetā: www.mersrags.lv

Pirmais koka kuģu festivāls Mērsragā

 4. Hiphopa festivāls Ķekavā

Ķekavas Klaņģu kalnā sestdien un svētdien, 11. un 12. augustā, norisināsies pirmais hiphopa mūzikas festivāls „Summer Jam”. Festivāla ietvaros ir paredzēti pazīstamāko pašmāju hiphopa izpildītāju koncerti, kā arī ASV un Eiropas izpildītāju viesošanās. Festivāla galvenie viesi būs Genesis Elijah no Lielbritānijas (uzstāsies 12. augusta vakarā) un „Dee & Kamy” no Lietuva (uzstāsies 11. augusta vakarā).

Otrās dienas pasākuma ietvaros ir paredzēts arī jauno izpildītāju bloks dienas sākumā, kura ietvaros jauniem māksliniekiem būs iespēja sevi arī apliecināt uz „lielās skatuves”.

Festivāla ietvaros ir paredzēts arī „Ghetto basket” mini turnīrs, „Montana Black” grafiti konkurss, breakdance battle, kā arī BMX dirt jump sacensības.

Sestdien, 11. augustā, festivāla programma sāksies pulksten 15.00, bet svētdien, 12. augustā, - pulksten 12.00. Naktī no sestdienas uz svētdienu notiks arī „pamatīgs tusiņš”. Biļešu cenas: Ls 10 (abām dienām), Ls 5 (11. augusts), Ls 7 (12. augusts) („Biļešu servisa” tīklā).  Sīkāk internetā: www.summerjam.lv.

Hiphopa „Summer Jam” Ķekavā

5. Mārtiņa Freimaņa dziesmas Cesvainē

Cesvaines pils pagalmā sestdien, 11. augustā, pulksten 18.00 notiks vēl nebijis brīvdabas koncerts - uzvedums „Uz varavīksnes tilta", kurā skanēs Mārtiņa Freimaņa dziesmas un ne tikai... Būs dziesmas, dejas, zīmējumi, radošums un prieks!

Projekta „Manas brīvdienas" ietvaros Cesvainē satikās talantīgi bērni un jaunieši no visas Latvijas. Šajā kopā pavadītajā laikā viņiem bija iespēja savas prasmes apstiprināt, apliecināt un papildināt dažnedažādās nodarbībās, un nu viņi ir ne tikai ieguvuši jaunus draugus, bet arīdzan paši un kopā ar pasniedzējiem Daci Skeransku, horeogrāfi Lieni Gravu, vokāla meistari Madaru Celmu, režisori Ivettu Jakovļevu, aktrisi Vitu Baļčunaiti, dziedātāju Valteru Frīdenbergu radījuši koncertprogrammu „Uz varavīksnes tilta", kuras īpašie viesi ir grupa „Tumsa".

„Koncerts būs tikpat krāsains kā varavīksnes loks, kas šovasar tik bieži redzams Latvijas debesīs. Ar sarkano krāsu izdejosim enerģiju, ar oranžo krāsu dziedāsim par draudzību, ar dzelteno krāsu izstarosim prieku, zaļo krāsu piepildīsim ar harmoniju, sapņosim ar gaiši zilo krāsu, mieru baudīsim ar zilo krāsu, bet violetā krāsa atklās mūsu mākslinieciskos talantus,” aicina koncerta režisore Iveta Jakovļeva.

Biļetes: iepriekšpārdošanā (Cesvaines kultūras namā) – Ls 3, pasākuma dienā – Ls 4. Sīkāk internetā: www.cesvaine.lv.

6. Amatniecības festivāls Brīvdabas muzejā

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā sestdien, 11. augustā, no pulksten 10.00 līdz 17.00 norisināsies Mūsdienu amatniecības festivāls.

Festivāla laikā 180 amatnieki piedāvās iespēju iegādāties amatniecības izstrādājumus, kas tapuši, apvienojot tautas mākslas tradīcijas ar mūsdienu prasībām un tehnoloģiskajām iespējām. Līdztekus amatniecības izstrādājumu tirdziņam varēs iegādāties arī pārtikas produktus, piedalīties zīda apgleznošanas, rotu veidošanas, batikošanas un citās radošajās darbnīcās, kā arī baudīt muzikālus priekšnesumus.

Pulksten 12.00 sāksies kultūras programma Brīvdabas muzejam neierastās skaņās. Par patīkamu atmosfēru rūpēsies apvienība „Pulsa efekts” un Leila, grupas „Vējam kabatā”, „Krampis”, „Ēnu kaleidoskops”, dziesminieks Haralds Sīmanis un laikmetīgās dejas teātris „Zvaigžņu aka”. Starplaikos  par jauku muzikālo fonu gādās Radio NABA dīdžeji.

Brīvdabas muzeja amatniecības festivāls ir jauna tradīcija, kas apzina un aktualizē Latvijas amatnieku daudzveidīgās radošās izpausmes. Šogad festivāls notiks otro reizi.  Festivālam tika aicināti pieteikties Latvijas amatnieki, kas strādā ar visdažādākajām metodēm un materiāliem, savos darinājumos apvienojot amata prasmes, tehnoloģiju attīstības un mūsdienu dizaina elementus, radot darbus ar reizē praktisku un māksliniecisku vērtību.

Kurzemes zvejniekciema pļaviņā darbosies amatnieki un pārtikas tirgotāji. Radošajās darbnīcās lieli un mazi izmēģinās jaunas prasmes, pie skatuves pulcēsies mūzikas mīļotāji, bet bērnu laukumiņā rosīsies mazākie apmeklētāji.

Ieejas maksa: Ls 3, studentiem, skolēniem un pensionāriem – lētāk, ģimenes biļete - Ls 5. Sīkāk internetā: www.brivdabasmuzejs.lv.

7. Mākslas izstāžu jaunumi: Atspulgi „Arkādijā”, Kustība „Arsenālā” un Ķīna „Daugavā”

* Mākslas galerijas „Arkādija” (Čaka ielā 38, ieeeja no Ģertrūdes ielas) izstāžu zālē ir skatāma ievērojamās latviešu gleznotājas Vitas Mercas (dz. 1951.) jaunāko darbu kolekcija „Atspulgi”. Darbi galvenokārt tapuši šovasar, un tie gleznoti eļļas tehnikā. Arī šajā izstādē māksliniece runā par sev tuvo tematiku - ainavu un kluso dabu, kas arī ir mākslinieces daiļrades galvenā dominante. Vita Merca ir smalka koloriste, kas viņu ierindo savas paaudzes spožāko gleznotāju virsotnē. Mākslas akadēmiju absolvējusi pie profesora Eduarda Kalniņa, visu mūžu palikusi uzticīga savam pamatprincipam -padziļināt mākslā vienkāršo, līdz tas kļūst neparasts. Izstāde skatāma līdz 12. septembrim. Sīkāk internetā: www.arcadia.lv.

Līdz 23. septembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē „Arsenāls” ir  skatāma izstāde „Kustība. Visvaldis Ziediņš”. Mākslinieka Visvalža Ziediņa (1942. – 2007.) nodzīvotā dzīve un atstātā apjomīgā darbu kolekcija ļauj viņu pilntiesīgi ierindot viņu starp spožākajiem padomju perioda nonkonformistiem Latvijā. Vārds „kustība“ ir viens no svarīgākajiem Visvalža Ziediņa lietotajiem mākslas terminiem. Autora izpratnē tas ietver ne tik daudz mākslas stilistikas iezīmēs nolasāmās formālās tendences, cik dziļākus uzdevumus, kurus viņš saista ar cilvēku domāšanas un fiziskās pasaules izziņu un šī procesa pašsaprotamo saistījumu ar garīgo izaugsmi.

Galerija „Daugava” atklāta mākslinieces Lijas Rages izstādes „Ķīnas sindroms”. Māksliniece šajā izstādē skatītājiem rāda divdimensionālus un trīsdimensionālus jauktā tehnikā darinātus darbus. Tie veidoti no dažādiem rūpnieciskiem priekšmetiem, kas apdrukāti ar ķīniešu mākslas labākajiem paraugiem – glāžu paliktņi, salvetes, papīra galdauti, kalendāri,- šie ir mākslinieces tehniskie izteiksmes līdzekļi ar kuru palīdzību darbos tiek radīts kontrasts starp masu produkcijas rūpnieciskajiem priekšmetiem un smalko cilvēka roku darbu. Lija Rage šos priekšmetus no pasaules niecīgiem gružiem transformē ilglaicīgos, videi draudzīgos mākslas darbos.

 

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Shutterstock