Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Somijā pirmizrādi piedzīvos "100 g kultūras" vadītājas Kristīnes Želves filma "Fedja"
Režisore Kristīne Želve.
Kultūra

Somijā pirmizrādi piedzīvos "100 g kultūras" vadītājas Kristīnes Želves filma "Fedja"

Jauns.lv

Šonedēļ Somijas sabiedriskās televīzijas kanālā "Yle Teema" pirmizrādi piedzīvos režisores Kristīnes Želves veidotā dokumentālā filma "Fedja", kas vēsta par latviešu izcelsmes somu kino režisoru Teuvo Tulio, informēja "Anša Epnera studijas AVE" izpildproducents Mārtiņš Adiņš.

Somijā pirmizrādi piedzīvos "100 g kultūras" vadīt...

Latviešu veidotās dokumentālās filmas pirmizrāde notiks Teuvo Tulio, īstajā vārdā Teodora Tugaja, simtgadei veltītās retrospektīves laikā.

Filma ir tapusi kā Latvijas un Somijas kopražojums un pievēršas Tulio bērnības posmam Latgales ciemā. Filma vēsta par to, kā Latgales ainavas, sadzīve, Tulio neparastā dzimta un zēna bērnības pārdzīvojumi un iespaidi vēlāk parādās viņa režisētajās filmās.

Latvijā dokumentālās filmas "Fedja" pirmizrāde paredzēta 1.novembrī kinoteātrī "Splendid Palace", kur no 1.novembra līdz 8.novembrim tiks atzīmēta Tulio simtgade. Šajā laikā kinoteātrī notiks Tulio filmu retrospektīve "Nemierīgā asins", kā arī tiks atvērts krājums par Tulio dzīvi un daiļradi, ko latviešu valodā sagatavojis apgāds "Mansards" sērijā "Kino Rakstu bibliotēka”.

Dokumentālā filma "Fedja" tapusi "Anša Epnera studijā AVE" sadarbībā ar Somijas studiju "Kinoproduction Oy". Filmas režisore un scenārija autore ir Želve, producents - Ivars Zviedris, līdzproducents - Klāss Olsons.

Tulio jeb Teodors Tugajs (1912-2000), dzimis un pirmos desmit savas dzīves gadus pavadījis Latvijā - Rēzeknes rajona Ilzeskalnā, tolaik - Makašānos. Tulio dzīve un daiļrade ir spilgta, noslēpumu, leģendu un pretrunu pilna. Savu kino karjeru viņš sāka 14 gadu vecumā kā mēmā kino aktieris, iemantodams apzīmējumu "somu Valentīno", 30.-40.gados viņš kļuva par atzītu melodrāmu režisoru, līdz 60.-70.gados viņš krīta kritikas un cenzūras nežēlastībā un arī publikas un kino profesionāļu aizmirstībā.

Tikai pēc Tulio nāves notika pilnīga Tulio daiļrades mantojuma pārvērtēšana un atdzimšana. Patlaban Tulio jutekliskās un spilgtās melodrāmas atzītas par Somijas kino vēstures pērlēm. Somijas Kino arhīvs pilnībā restaurējis 12 viņa kinolentes un izdevis tās DVD kolekcijā, kuru papildina kino nozares profesionāļu komentāri, vērtējumi un izsmeļošs vēsturiskais materiāls.


LETA / Foto: Ieva Čīka / LETA