Mums ir 33 000 alimentu nemaksātāju. Sāk ļodzīties publiskais interneta kauna stabs
Saeimas komisijā trešdien sprieda, cik jēdzīga būtu autovadīšanas tiesību atņemšana cilvēkiem, kas netur finansiālu rūpi par saviem bērniem.
Sabiedrība
2016. gada 28. septembris, 23:39

Mums ir 33 000 alimentu nemaksātāju. Sāk ļodzīties publiskais interneta kauna stabs

Jauns.lv

Alimentu nemaksātāji arī turpmāk drīkstēs braukt ar auto, tomēr, mērķtiecīgi meklējot, viņu vārdus varēs atrast internetā. Tā ceturtdien lēmusi Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, noraidot ierosinājumu noteikt liegumu uzturlīdzekļu nemaksātāju autovadītāja apliecībām. Vienlaikus izskanējušas bažas, ka jaunais regulējums parādnieku vārdu publiskošanu padarīs bezjēdzīgu, vēsta "Panorāma".

Daudzi labi atceras pagājušā gada absolūto "hitu" - alimentu nemaksātāju publisko sarakstu internetā. Tas daudziem skopuļiem (arī skopulēm) un nekauņām lika sarosīties un atcerēties par savu atvašu finansiālu atbalstīšanu, un darīt to pašu rokām, nevis paļauties uz valsti.  Kopējais negādīgo vecāku parāds pret bērniem Latvijā - apmēram 1 miljons eiro.

Ierosinājums liegt vadīt auto cilvēkiem, kas nerūpējas par saviem bērniem, tika apspriests Saeimas Cilvēktiesību komisijas sēdē. Deputāts Artuss Kaimiņš tajā teica: "Tu nedrīksti braukt pa Latvijas valsts ceļiem. Vispār nē!" Viņa priekšlikums tika noraidīts, apgāžot Kaimiņa argumentus. Piemēram, ja alimentu nemaksātājs naudu pelna ar šofera darbu, tiesību liegums viņam nozīmētu pilnīgu fiasko un nevarēšanu maksāt naudu bērnam. Pat ja cilvēks to no sirds gribētu darīt. Nav darba, nav maizes, nav naudas, nav alimentu - apmēram tā.

Diskusiju rezultātā Artusa Kaimiņa ierosinājums tomēr netika noraidīts pavisam, bet gan paredzot Tieslietu ministrijai tajā iestrādāt kādus noteikumus, kas ļautu objektīvi izvērtēt, vai liegums būt autovadītājam neietekmēs cilvēka maksātspēju.

Arī turpmāk alimentu nemaksātāju vārdi būs atrodami internetā, taču vārdus varēs atrast pēc konkrēta personas koda.  Līdz šim ikviena bērna kaimiņiene, pastiprināti interesējoties, varēja uzzināt šo sensitīvo informāciju. Daudzi apelēja pie bērnu tiesību un aizsardzības interesēm, un pamatoti. Tas deputātam Kaimiņam nav pa prātam: "Šī funkcija, ka ir tas kauna stabs... viņa ir vispār beigusies. Tu nemaksā savam bērnam alimentus... Viņa ir beigusies," argumentēja neatkarīgais deputāts.

No nākamā gada uzturlīdzekļu nemaksātāju saraksts būs atrodams vietnē latvija.lv, un projekta īstenošanai nepieciešami 30 tūksoši eiro. Trīs miljoni eiro - šī ir summa, ko valstij ir parādā alimentu nemaksātāji, šobrīd, pēc kampaņas uzsākšanas, atgūt izdevies 14%.

Noskaties Anetes Bērtules sižetu par situāciju:

Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmums no video